CP3 by Basketball Totaal

‘Fundamentals zijn onderbelicht’

Gisteren heeft Ferry Steenmetz de eerste iBasketball fundamental clinic gedaan in Leiden. De opkomst was uitstekend te noemen en de inzet hartverwarmend. Zijn oefeningen waren bekend, maar de details maakten het verschil. En dat was ook voor mij weer een eye-opener….

Veel trainers in Nederland zijn self-made trainers en hebben de informatie van internet afgehaald of zichzelf toebedeeld door de trainers die ze zelf kregen. Ook zie ik veel ouders, die bij gebrek aan kader zich met veel overgave op het trainersvak storten.

De stof die Ferry liet zien, was voor iedereen wellicht bekend, maar de perfecte uitvoering was voor iedereen moeilijk. En je kunt het de spelers en speelsters niet eens kwalijk nemen dat het niet perfect was. Immers zijn individuele fundamentals ondergeschoven, door gebrek aan tijd of teveel focus op winnen in plaats van opleiden. Maar ook de intrinsieke motivatie bij spelers en speelsters om zich te pushen is natuurlijk essentieel. Het constant uitvoeren wat de trainer van je vraagt en die focus houden is lastig.

Hoe staan je voeten, hoe krijg je spin op de bal, waarom klap je je pols bij het dribbelen; dit was een aantal vragen dat voorbij kwam….

Hoeveel trainers laten de spelers en speelsters even een halve minuut boven het hoofd de pols klappen, of een minuut vol tempo op de plek dribbelen? Ik denk weinig, want het duurt voor je gevoel te lang. Ik betrapte me er zelf ook op namelijk … laat staan twee minuten dribbelen.

De tweede dag zal wederom een interessante worden met hoger moeilijkheidsniveau en nadruk op schottechniek en finishen. Ik ben benieuwd en ik hoop de spelers/speelsters en coaches ook.

Het verbaasde me eigenlijk dat er niet 100 coaches op de tribune zaten, want ik zie zoveel goedwillende coaches in de zalen langskomen, die absoluut deze hulp kunnen gebruiken om de spelers en speelsters naar een hoger niveau te tillen. Het begint al bij U8/U10 …

Maar goed het is een prachtig begin en er zullen nog vele clinics volgen verwacht ik! Ik ben trots op de spelers, speelsters en coaches die er waren, want dit is het begin om jezelf naar een hoger plan te tillen!

Je bent van harte welkom om morgen (donderdag) mee te doen van 9.00-13.00 uur in de Leidse Vijf Meihal.

Spelers/Speelsters kosten 60 euro

Coaches 10 euro

Geef je vandaag nog op: https://ibasketball.nl/ibb-academy-clinic-2016/

Ivo Boom

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.