CP3 by Basketball Totaal

Frits Wiegmann nieuwe bondscoach rolstoelbasketballers

Frits Wiegmann is aangesteld als de nieuwe bondscoach van het Nederlands rolstoelbasketballteam. Wiegmann, sinds 1 februari in functie, staat met zijn mannen voor de uitdaging om kwalificatie voor de Paralympische Spelen in 2016 af te dwingen. Dat kan de mannenploeg doen tijdens het Europees kampioenschap van 26 augustus t/m 6 september in het Engelse Worcester. Alleen de eerste vijf landen krijgen een ticket naar Rio. Wiegmann: “Europa is het sterkste continent binnen het rolstoelbasketball, de concurrentie is moordend.”

 

Wiegmann spreekt uit ervaring. Als voormalig international speelde hij jarenlang voor de Nederlandse selectie als shooting forward. Hij maakte deel uit van het meest succesvolle Nederlands rolstoelbasketballteam ooit, dat o.a. goud won bij de Paralympics van Barcelona in 1992. Daarnaast coachte Wiegmann meerdere seizoenen het clubteam van Osnabrück in de Tweede Duitse Bundesliga en was hij bondscoach van Duitsland en België. De Nederlander, woonachtig in Duitsland, is sinds vorig jaar betrokken bij de staf van het Nederlands mannenteam. Nederland, dat vorig jaar onder leiding van Gertjan van der Linden voor het eerst in acht jaar weer aan een WK meedeed, kan dit jaar de volgende stap gaan zetten.

Van der Linden wil zich volledig focussen op het vrouwenteam dat grote kans maakt om zich te kwalificeren voor Rio 2016. Twee jaar lang was hij coach van beide nationale selecties en doet nu dus een stapje terug bij de mannen. “Er moet daar iets veranderen om deze spelers op een hoger niveau te krijgen. Ik denk dat Frits daar de juiste man voor is.” Van der Linden blijft actief binnen de staf van de rolstoelbasketballers, maar in een andere rol. Hij gaat als adviseur en sparringpartner van bondscoach Frits Wiegmann en assistent-coach Mustafa Jebari fungeren.

Wiegmann ‘debuteert’ als bondscoach van Oranje op 3 april 2015 tijdens het Easter Tournament in Blankebergen, waar de Nederlands mannen het opnemen tegen België, Duitsland, Japan en Groot-Brittannië.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.