CP3 by Basketball Totaal

Franke durft te kiezen

Twee jongens waar iedere leek zelfs van kan zien dat het talent er van af spat. Je houdt van ze of kan er helemaal niks mee. Bewierookt bij hun opkomst en vaak onbegrepen. Je hebt een juiste dosis mensenkennis nodig om ze te snappen. Eén ding is duidelijk, ze hebben een ongelofelijk groot geloof in eigen kunnen. Zelfvertrouwen dat ze halen uit de vele trainingsuren die ze maken in hun vrije tijd. In die anonieme uren doen ze er alles aan om beter te worden met als doel: De absolute top halen. 
Robin van Persie werd ooit teruggezet naar het tweede van Feyenoord om via de achterdeur op 20-jarige leeftijd naar Arsenal te vertrekken. De vaderlandse pers sprak er schande van. ‘Wat een arrogante kwast, wie denkt hij wel niet wie hij is?’. Van Persie trok zijn eigen plan en ging van spelen met ‘gemaakte’ toppers naar leren van ‘echte’ toppers zoals Bergkamp, Viera en Henry. Zonder zijn geloof in eigen kunnen en de ballen om het heft in eigen handen te nemen, was zijn carrière waarschijnlijk als een nachtkaars uitgegaan.

De één werd op 19-jarige leeftijd talent van het jaar, de ander op 18-jarige leeftijd DBL MVP onder 23, DBL topscorer en international op EuroBasket.

Ik trek graag een parallel tussen Robin van Persie en Yannick Franke. Allebei werden ze (alhoewel de vaderlandse basketbal pers uiteraard vele malen kleiner is) afgemaakt in de media. Zelfs collega sporters lieten hun mening horen. Dat terwijl jongens op die leeftijd juist extra aandacht nodig hebben. Natuurlijk had Van Persie, en heeft Franke, nog veel te leren. Talent moet je koesteren, waar nodig een schop onder de kont geven en op z’n tijd een aai over de bol. Zelfs Zlatan Ibrahimovic kwam ooit bij Ajax op de bank terecht. Ik denk niet dat hij destijds een betere houding in het team had dan Franke wellicht bij Donar had. Er wordt gesproken dat Yannick veel had kunnen leren van Jason Dourisseau, Ross Bekkering en Lance Jeter, maar laten we vooral niet vergeten dat hun plafond in de top van de DBL ligt. Wat prima is, maar niet voor een jongen van 19, die er nog wel alles uit kan halen. 

22-02-2015: Basketbal: Basketbalgala: Den Bosch Yannick Franke van All Stars

Van Persie was er destijds van overtuigd dat hij zou slagen bij Arsenal. Waar in Nederland zijn houding als negatief werd ervaren, spraken echte toppers in Londen van een toptalent dat zijn eigen potentieel op het hoogste niveau eruit wilde laten komen. De Finse competitie is een prima competitie, maar laten we vooral niet vergeten dat Yannick Franke de aankomende twee maanden, 8 wedstrijden, de kans krijgt om in de VTB te spelen. Een competitie waar zijn club Bison Looima 11e (van de 16) staat. Negen clubs daarboven zijn Russische topclubs die naast de VTB meedoen in de Eurocup of zelfs Euroleague. Waar de Nederlandse ploegen in de Europe Cup veelal de ‘Olympische gedachte’ hebben, meedoen is belangrijker dan winnen, strijden de Russische clubs nog mee in de absolute Europese top. CSKA Moskou, Khimki en Lokomotiv Kuban Krasnodar maken deel uit van de laatste 16 in de Euroleague. Zenit Sint Petersburg, Nizhny Novgorod en Unics Kazan zaten bij de laatste 16 in de Eurocup. Wat mij verbaast, is dat dit gegeven door de media over het hoofd is gezien, terwijl wij niet zo heel veel Nederlanders hebben die actief zijn op Europees topniveau. De enige twee Nederlanders die in actie kwamen tijdens de achtste finales in de Eurocup waren Henk Norel bij CAI Zaragoza en Robin Smeulders bij EWE Oldenburg. Daar komen nu bij: zes toekomstige tegenstanders van Yannick die meedraaien met de top van Europa en drie die onlangs zijn uitgeschakeld. Ter vergelijking; SPM, ZZ Leiden en Donar kwamen niet verder dan de poulefase van de Europe Cup.

Waar van Persie ondanks zijn talent op het tweede plan was terecht gekomen bij Feyenoord, was Franke dat bij Donar ook. Het vooruitzicht van Yannick was om van de bank 12 tot 15 minuten in de Nederlandse play-offs te spelen, óf tweeëneenhalve maand zich op topniveau door te ontwikkelen (en wellicht in de kijker te spelen) tegen Europese toppers en oud-NBA spelers (zoek ze maar op) zoals Milos Teodosic, Zoran Dragic, Alexey Shved, Nando de Colo, Petteri Kopponen. Of bijvoorbeeld tegen een Eric Maynor, die vier jaar lang aan de zijde speelde van MVP Kevin Durant bij de Oklahoma City Thunder. Ik denk dat een Arvin Slagter, Worthy de Jong of Leon Williams zich maar al te graag op dit niveau en tegen deze tegenstanders wil meten en ontwikkelen. 

Volgens mij hebben wij allen op 19-jarige leeftijd fouten gemaakt, en leert de ervaring dat je daar niet slechter van wordt. Afgelopen zomer tijdens Eurobasket bleek in de praktijk dat er te weinig Orange Lions op beslissende momenten keuzes durfden te maken. Iemand die op 19-jarige leeftijd er voor kiest om beter te worden en te spelen in een vreemd land, moederziel alleen en niet veilig vanaf de bank van Donar te komen voor hetzelfde aantal speelminuten, beschikt volgens mij over het juiste topsport gen. Als blijkt dat het in Finland of in de VTB niet lukt dan kan Franke zichzelf tenminste altijd recht in de spiegel aankijken en heeft hij net als Van Persie tenminste de ballen gehad om zo’n stap te dúrven maken. We weten allemaal wat voor fantastische carrière Robin van Persie na zijn aftocht bij Feyenoord heeft opgebouwd. Waar een echte topcoach als Arsène Wenger wel met een onbegrepen talent wist om te gaan en hem later met succes kroonde tot ‘zijn’ aanvoerder. Of Yannick de absolute top haalt zoals Robin, dat zal de toekomst uitwijzen.

Maar van zitten op de bank bij Donar, daar wordt niemand beter van.

Yannick heeft inmiddels zijn eerste wedstrijd gespeeld in Finland. Van de bank af was hij goed voor 28 minuten, 14 punten, 5 rebounds, 2 assists, 3 steals en 0 turnovers. Zijn team won van Kauhajoen Karhu waardoor Bisons Looima van plek verwisselde met Karhu en nu tweede staat. Niet gek voor een tiener die nog geen 24 uur in Finland is. 

Delano Limaheluw
Runnin Rebels

Foto Franke met dank aan https://ginovanoutheusden.photoshelter.com

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.