CP3 by Basketball Totaal

Finals

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Even dacht ik dat de Spurs wellicht een mooie run konden maken, maar de finale van de NBA gaat voor de derde keer op rij tussen de Golden State Warriors en de Cleveland Cavaliers. En zo hoort het, zeg ik met enige tegenzin.

Tijdens het seizoen wisselen de verhalen zich af. Dan weer is dit team in de mode, even later lijkt een andere speler de league te domineren, maar aan het einde staan deze twee teams tegenover elkaar. Het lijkt het voetbalelftal van Duitsland wel.

Ring
LeBron en Kyrie tegenover Steph en KD, het moest ook altijd zo zijn. Het interessantste subplot, wat mij betreft: kan KD, Kevin Durant dus, een kampioensring winnen? Van die andere drie weten we dat al, Durant heeft tot nog toe slechts aan de finale geproefd in 2012, toen hij met Oklahoma City verloor van Miami.

Lengte
Het is wel een aparte, die Durant. Zo heeft hij jaren beweerd dat hij ‘slechts’ 6 feet 9 was, rond de 2.06 meter, terwijl hij in werkelijkheid en op zijn speciaal voor hem door Nike vervaardigde ‘kicks’ een ‘7-footer’ is, 2.13 meter dus. Met die lengte speelt hij als shooting forward en probeer dat maar eens te verdedigen.
(Er is iets geks in de NBA waar spelers zelf mogen bepalen hoe lang ze zijn. Zo wilde de enorme Bill Walton ook nooit bekend staan als iemand van 7 feet of langer, en dus werd hij 6-11, terwijl je duidelijk kon zien dat hij veel langer was dan andere mannen van 6-11. Kareem Abdul-Jabbar was blijkbaar in het echt nog langer dan 2.18 meter en Charles Barkley haalde bij lange na de bijna twee meter niet die achter zijn naam stond. Ik heb hem zien spelen en hij kwam niet ver boven de point guards uit).

Overstap
Durant speelde een jaar voor de Seattle SuperSonics, alvorens de fans in de Grungestad door de eigenaars in hun jeweetwel werden gejeweetweld en het team naar Oklahoma verhuisde. Daar vormde hij een prachtig duo met Russell Westbrook (en daarvoor een mooi driemanschap met James Harden erbij), tot hij Westbrook een volledige onemanshow liet worden met KD’s overstap naar Golden State.

Gelijkheid
Die move paste helemaal in het beeld van de laatste jaren, waarin supersterren niet elkaar beconcurreren maar juist opzoeken in de jacht naar eremetaal. De transfer van Durant naar het team van Curry werd de volgers dan opeens wel weer te gortig. KD zelf haalde laatst uit naar de critici, en dat was opmerkelijk vond ik. Hij staat namelijk bekend als een redelijk vriendelijke jongen. ‘Opeens is het mijn schuld dat er niet meer gelijkheid is in de NBA. Alsof ik er iets aan kan doen dat fucking Orlando zes jaar achter elkaar de play-offs niet haalt, of dat Brooklyn al zijn draft picks weggeeft aan Boston?’
Oké Kevin, rustig aan nu. Mensen zijn nu eenmaal niet voor Goliath, zoals Wilt Chamberlain al eens opmerkte. In Nederland zijn we het er allemaal over eens dat Donar veruit het beste team had en derhalve meer dan terecht de titel binnensleepte; leuk vonden we die dominantie in het algemeen niet, tenzij we toevallig in de provincie Groningen woonden.

Superteam
En door Durant toe te voegen aan de Warriors van de al even fenomenale Steph Curry, werd de Californische ploeg in een keer een superteam. Het was gewoon niet eerlijk zo. In de play-offs lijkt dat tot nog toe ook te kloppen. De uitspraak van Moses Malone indachtig bereikte het team de finale in fo’, fo’, fo’, oftewel 12-0.

‘Bron
Bij Cleveland speelt alleen nog steeds ene LeBron James. Niet mijn favoriete basketballer aller tijden (zelfs niet in de top tien) maar als je aan je zevende finale op rij begint, kun je waarschijnlijk wel wat. James passeerde laatst Michael Jordan als topscorer aller tijden in de play-offs. Hierbij dient wel te worden aangetekend dat het om een totaal aan punten gaat en niet het gemiddelde, en zoals we allemaal (horen te) weten had MJ er minder wedstrijden voor nodig dan LBJ – 179 tegenover 212.

Toetssteen
Wat mij betreft slaapt Jordan rustig als beste aller tijden – zo zag ik James in 2014 als een wezel spelen tegen de Spurs, waar Jordan, daar ben ik van overtuigd, niet van overgave had willen weten, maar in de huidige NBA is LeBron wel de toetssteen. En misschien wel de beste speler, zeker beter dan de Hardens en Westbrooks van deze wereld. Wil je iets bereiken in de NBA, dan zul je langs James moeten, die er in ieder geval wat fatsoenlijker uitziet nu hij die kweeërige haarband niet meer draagt.
Kevin Durant is zo’n speler die zijn ploeg langs het team van ‘Bron kan leiden. Als ik moet kiezen tussen deze twee ploegen, nu de Spurs niet meer meedoen, dan toch maar Golden State. Al hoop ik dat Zaza Pachulia meteen zwaar door zijn enkel gaat.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.