CP3 by Basketball Totaal

Fieke Ligthart: ‘Oranje tegen Zweden en tegen Rusland. Daar moet je bij zijn!’

De Final Four is al even geleden, maar onze immer oplettende Frits van Dongen zag daar in het publiek de in Duitsland spelende Dutch Diva Fieke Ligthart en sprak haar aan. Korte tijd later kregen we het interview binnen. 

Hoe gaat het met je?

Goed! Van mijn lievelingshobby heb ik mijn beroep kunnen maken en heb het ontzettende geluk dat ik in een erg leuk team terecht ben gekomen. Natuurlijk kennen ook prof basketballsters struggels, en ik ben er ook wel eens helemaal klaar mee (maar wie niet?) maar gelukkig kan ik gewoon zeggen dat het goed met me gaat.

 Wat heb je extra opgestoken in je tijd bij het CTO?

Het CTO heeft mij geleerd hoe het is om hard te trainen, elke dag, twee keer. Zelfs al heb je er helemaal geen zin in, mijn management hier heeft daar absoluut geen boodschap aan en trainen zal je. Het CTO heeft mij daarnaast natuurlijk ook ontzettend veel basketballtechnische zaken bijgebracht, ik merk dat ik me zelfs tijdens (mijn toch minst favoriete oefening) de dribbelcirkel comfortabel voel; heeft dat eeuwig gestuiter met een dribbelbril toch geholpen, haha. Maar, waarschijnlijk het minst voor de hand liggende, de verandering die ik als persoon heb ik doorgemaakt is iets wat mij het meeste heeft bijgebracht. Zelfstandig zijn, eigen keuzes maken en dat alles met een positieve instelling; iets wat ik echt ontwikkeld heb bij het CTO.

 Je was in Nederland bij de Final Four wat vond je ervan?
Het is een tijdje geleden maar wat mij vooral is bijgebleven is hoe mooi ik de strijd vond tussen het CTO en Lekdetec, mijn twee oude ploegen maakten het elkaar verdomde lastig. Zelfs met niet het allermooiste basketball vond ik deze wedstrijd echt heel tof om te kijken en het was voor mij om het even wie won, geen spijt van mijn ritje Katwijk dus!

Wanneer ben je begonnen met basketbal, dus hoe lang speel je?
Mijn vriendinnetjes en vriendjes op de basisschool speelden allemaal hockey, dat wilde ik natuurlijk ook! Met basketballende ouders was dat natuurlijk eigenlijk geen optie en gelukkig vond ik na training 1 (piepjestest!!) op mijn 6e het allemaal meteen geweldig. Ben nu 23, dus een jaar of 17 stuiter ik al met een bal rond.

Wie of wat inspireert jou?
Lastig om te beantwoorden, alle mooie momenten die ik dankzij basketball, op en naast het veld heb meegemaakt inspireren mij het meest denk ik; het blijft het mooiste spelletje op aarde.

Je speelt bij Chemnitz in Duitsland, waarom?
Na een half jaar gespeeld te hebben in Halle was ik nog niet klaar met het prof basketball leven, helaas had mijn oude team een ander plan -waar overigens maar weinig van terecht komt, haha- en ben ik met mijn agent op zoek gegaan naar een andere mogelijkheid. Chemnitz kwam al vrij snel voorbij en nu speel ik bij de andere Oost Duitse ploeg in de Bundesliga: ChemCats Chemnitz! Als promovendus was het doel om in de Liga te blijven, dat lukt goed en we durven nu verder te kijken richting playoffs.

Wat zijn je goede en minder goede eigenschappen en wat wil je nog verder ontwikkelen?
Mijn minder goede eigenschappen vinden zich met name in de ‘emotionele hoek’, ik kan mij ontzettend opwinden of verdrietig worden van sommige zaken; het liefst zou ik iets beter zijn in het blokkeren van die gevoelens. Gelukkig kan ik met mijn positieve eigenschappen, vrolijkheid, enthousiasme en positivisme een hele hoop compenseren.

Waarom houd je van basketbal?
Basketball heeft mij zoveel mooie momenten opgeleverd, ik kan nog kippenvel krijgen van sommige wedstrijden die ik gespeeld heb. Daarnaast heb ik een hele hoop vriendinnetjes erbij gekregen door het spelen in de meest uiteenlopende teams. Wat is er nou mooier dan samen in een team keihard werken om juichend het veld af te mogen lopen?

Wat is je shirtnummer en waarom?
Ik speel nu in nummer 11, het nummer waar mijn vader vroeger altijd in speelde. Mijn lievelingsnummer blijft toch nummer 13 (een extra Small dit jaar bij Chemnitz, ging hem toch niet worden, helaas), het nummer van mijn moeder. Mijn eerste NT wedstrijd (in 2005 in Boxtel met hoofdcoach Yvonne) was in dit nummer en daarna heb ik het nooit meer uit willen doen.

Wat is je favoriete onderdeel van het spel?
Ik hou het meest van verdedigen, ik weet dat daar mijn kracht ligt en ik erg m’n best moet doen om de bal door de ring te gooien dus mijn focus begint in de verdediging. Lekker kei hard ballscreens verdedigen!

Hoe ga je de strijd aan met je teamgenoten? Hoe motiveer je hen?
Wij zijn als Chemcats heel goed in het motiveren van onszelf, hebben een heel gemixt team met ervaren Amerikanen, Nationaal Team Duitsers/Nederlander en een hoop jonge meiden daarbij. Op ede en of andere manier kunnen wij elkaar zo oppeppen dat we de hele wedstrijd door kunnen blijven knokken. Ikzelf probeer altijd door verbaal aanwezig te zijn in de verdediging (en dus keihard werken) mijn teamgenoten te motiveren om dat extra stapje te doen.

Welk doel hebben jullie je als team gesteld?
Zoals net al gezegd, we willen de playoffs in. Een zo goed mogelijke positie is belangrijk. Chemnitz ligt ongeveer in Tsjechie, dus thuisvoordeel is niet verkeerd.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Seizoen per seizoen bekijken. Met het Nederlands Team wordt het tijd om ons te kwalificeren voor het EK, daar ga ik alles aan doen; verder ga en durf ik nog niet te kijken.

Welke warming up muziek luister je graag?
Op mijn Iphone staat veel hiphop en R&B

Wat is je warming up routine?
Wij stretchen individueel en tijdens dat neem ik een moment voor mezelf waar ik visualiseer en een moment voor me haal wat me ‘kippenvel’ bezorgd, een goede actie of een goede wedstrijd; hierdoor weet ik weer dat ik het kan en ga ik met zelfvertrouwen de wedstrijd tegemoet.

Hoeveel punten heb je ooit maximaal gescoord in een wedstrijd?
Geen idee, in de junioren eredivisie een keer 36 geloof ik, maar vroeger bij de mini’s nog wel meer. Dat was de tijd dat ik nog heel makkelijk scoorde, haha.

Als je een beroemde speler/speelster mocht ontmoeten wie zou dat dan zijn?
Pfoe lastig Frits! Misschien zou ik wel een keer willen weten hoe spelers in de NBA met een wedstrijd/pers/etc omgaan.

Ben je blij met de indeling dit seizoen in Nederland en waarom?
Ik heb daar niet veel kijk op natuurlijk, volgens mij zijn de wedstrijden nu na de kerst in ieder geval veel spannender en dat is voor speelsters natuurlijk veel leuker.

En dan nog dit…(maak keuzes ja of nee)

 

Amsterdam. Ja!!. 

Kroket. Ja

Oranje. Ja . 

Eredivisie. Ja.

Andere Hobby’s. Ja

Verliefd. Denk het wel 

Coltrui. nee 

Fiets. Ja

En kies er 1:

Borstpass/bouncepass

 Aanval/Verdediging

Lay Up/driepunter

Assist/scoren

Wit/Zwart

Coachen/Spelen Nu Spelen, Straks Coachen

Is er nog iets dat je zelf wilt melden aan de ibasketball lezer?

Dit was voor tijdens de feestdagen, dus een gelukkig nieuwjaar?! Ik hoop dat iedereen blessure vrij en met veel plezier de tweede helft van het seizoen begonnen is. En watch out voor de Dutch Angels deze zomer; tegen Rusland en Zweden in de Sporthallen Zuid te Amsterdam; daar moet je bij zijn!

Bedankt voor het meedoen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.