CP3 by Basketball Totaal

Fiba Europe MU20-B-Divisie 2017: Tussenbalans Toernooi na Drie Speeldagen

Inmiddels is het maandag, de eerste Rustdag in Oradea, Roemenië, en zitten Jan Lievaart en ik in schaduw bij de bar van Camping Robinsson uit te rusten van een hete rit van 1.700km en drie dagen MU20-B-Divisie-basketball. Een mooi moment om een tussenbalans op te maken; we gaan de stand van zaken leggen na de voorspelling die Jan Lievaart vooraf maakte, zonder kennis van de kracht van vrijwel alle landen in 2017.

Groep-A – de voorspelling was 1) Polen & 2) Finland

Die eerste plaats heeft Polen al zo goed als binnen; 3 gespeeld, drie gewonnen, waaronder winst tegen alle mogelijke concurrenten voor die eerste plaats. Finland blijkt kleiner en minder goed dan in voorspelling werd aangenomen, terwijl België juist op het goede moment in topvorm blijkt. De groep is nog niet gespeeld; morgen is de wedstrijd Wit-Rusland – België, en overmorgen Finland – Wit-Rusland, en is een scenario waarbij deze drie gelijk gaan eindigen met 2 gewonnen, twee verloren. Maar wij achten de kans dat België toch de Top-8 gaat halen het grootst.

Groep-B – de voorspelling was 1) Rusland & 2) Nederland

De stuntende en erg sterk spelende Britten hebben hoogstwaarschijnlijk de ambities van de Orange Lions bruut verstoord en de voorspelling van Jan Lievaart doorkruist. Wij denken dat Rusland gewoon eerste wordt – hun nederlaag tegen Groot-Brittannië doet er dan niet meer toe. Nederland zal nog flink aan de bak moeten om als Derde uit Groep-B te komen. Alleen als de Britten van Azerbeidjan zouden verliezen, zou Oranje nog doorgaan naar de Top-8; wij achten die kans, vooral omdat de Azeries het liefst met vijf man spelen en Groot-Brittannië een redelijk diep team heeft, erg klein.

Groep-C – de voorspelling was 1) Macedonië & 2) Roemenië

In deze groep is de uitkomst nog onduidelijk; Roemenië staat er het best voor -met winst tegen Georgië en Malta, en nog wedstrijden tegen Albanië en Macedonië te gaan-, Macedonië moet winnen Roemenië en Malta, dat tot nu toe al drie keer heeft verloren. Verwachte uitkomst: Roemenië door als Eerste en Georgië als tweede. Macedonië zou eventueel een stevige kluif worden voor Oranje in de strijd om plaats Negen.

Groep-D – de voorspelling was 1) Kroatië & 2) Hongarije

Ook hier heeft topfavoriet Kroatië de buit als zo goed als binnen -ze spelen nog tegen Ierland en Moldavie; daar zal niet veel fout kunnen gaan. Portugal doet het onverwacht goed, met winst tegen Hongarije en Ierland, Moldavië en Kosovo gooien normaal gesproken geen roet meer in het Portugese eten. Hongarije heeft alleen nog kans als Portugal een fout maakt tegen Kosovo, dan ontstaat een scenario dat er minder goed uitziet voor Portugal. Kosovo bepaalt en dat geval de uitkomst ook voor Portugal en Hongarije, want speelt nog tegen alle twee.

Een nieuwe voorspelling van Jan Lievaart voor de Top-12:

 1. Kroatie
 2. Polen
 3. Rusland
 4. Roemenië
 5. Georgië
 6. Groot-Brittannië
 7. België
 8. Portugal
 9. Nederland
 10. Macedonië
 11. Finland
 12. Hongarije
 13. Kosovo

U ziet: Jan Lievaart blijft optimistisch (en dan kan ik natuurlijk niet achterblijven..!

AART DEKKER & JAN LIEVAART

 

Basketballschrijver en -kenner Aart Dekker volgt -bijgestaan door Jan Lievaart- voor de website van de Nederlandse Basketball Bond, iBasketball en zijn eigen Blog, de verrichtingen van Orange Lions MU20 bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie, dat komende vrijdag (15 juli) in Oradea, Roemenië begint. Dekker, frequent bezoeker van jeugdtiteltoernooien in Europa, zal verslag doen van de wedstrijden van Nederland en ook geregeld zijn eigen visie geven op het toernooi.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.