CP3 by Basketball Totaal

FIBA schorst Rusland!

De FIBA heeft , slechts enkele dagen na het WK u19 haar tanden laten zien: Exit Russische basketball Federatie. We lezen in het statement van FIBA ‘Met onmiddellijke ingang is de RBF geschorst’. Mist Rusland straks EuroBasket 2015 !?

Het blijkt dat de Russische bond al een tijdje met interne problemen te kampen heeft. Ondanks dat heeft de RBF de zaken intern nog niet op orde, en dus heeft de FIBA een schorsing uitgesproken, die echter nog geen invloed heeft op het VU18 toernooi dat morgen begint met Rusland als titelverdediger, noch op de 3×3 competities.

Op 8 en 9 augustus is er een FIBA Congres in Tokyo waar de Russische bond haar zaak mag bepleiten. Wanneer de RBF er dan niet in slaagt om de hoge heren van FIBA te overtuigen van de aanstaande verbetering gaat de schorsing echt wegen, en verdwijnen er enkele jeugdteams, en niet onbelangrijk: het mannenteam dat als één van de favorieten op Eurobasket 2015 zou verschijnen, in de mottenballen.

Ook de verschillende Europese Cuptoernooien zouden een flinke opdonder krijgen wanneer de schorsing van de RBF voortduurt, maar onze bronnen in München geven aan dat waarschijnlijk na het congres in Tokyo alles weer is zoals het was.

De FIBA straft Rusland voor het feit, dat Russische rechtbanken zich hebben ingelaten met de gang van zaken (o.a. benoemingen) binnen de Russische bond. Volgens FIBA is vermenging van bondsbestuur met de overheid uit den boze. Vanuit de FIBA is er zelfs een bezoek gebracht aan Moskou om hiervoor te waarschuwen. Nadat de Russen deze waarschuwing in de wind sloegen, komt de FIBA met deze harde (tijdelijke?) sanctie. De Russische minister van sport bemoeit zich nu met de zaak. Ook ex-NBA-speler Andrei Kirilenko laat zich horen. Hij is kandidaat-voorzitter van de Russische bond, en geeft aan dat hij de straf (te) zwaar vindt, maar wel begrijpt waarom deze opgelegd is.

Het is zeer wel denkbaar dat de schorsing een drukmiddel is vanuit de FIBA, en dat Rusland de komende dagen eieren voor haar geld kiest. Dat kan vervolgens betekenen dat begin augustus de schorsing wordt ingetrokken, waarna de Russische teams, en dus ook het vlaggenschip van de mannen, gewoon weer mogen deelnemen aan toernooien zoals EuroBasket 2015.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.