CP3 by Basketball Totaal

Feedback van een iBB volger

Eerder dit jaar ontving iBasketball het onderstaande bericht van 1 van onze volgers.
Omdat wij met iBasketball zowel graag onze kennis willen delen met andere liefhebbers, als willen leren van wat anderen ons aanreiken, willen we dit bericht graag met u delen.

Het is voor ons aanleiding om nog beter in de spiegel te kijken, en ons verder te ontwikkelen.
We zouden het op prijs stellen, als de auteur van dit bericht met ons contact opneemt ([email protected]).
We bedanken de schrijver hartelijk dat deze uitgebreid heeft willen aangeven wat hij/zij vindt, en daar ook concrete tips aan toe heeft gevoegd. Deze zetten ons zeker aan het denken!
– Redactie & crew iBasketball

Anoniem bericht via iBasketball contactformulier:

“Beste redactie,

Helaas kan ik niet langer aanzien hoeveel lof en aandacht er aan Ferry Steenmetz wordt gegeven. Ik blijf liever anoniem in deze, maar wil toch graag mijn verhaal doen. Ik verwacht niet dat jullie dit op de website plaatsen, maar hoop wel de rol als ‘klokkenluider’ in te kunnen nemen en in ieder geval Ferry tot een ander inzicht te laten komen.

Ik heb Ferry van een afstand meegemaakt. Net als hij coachte ik bij een club en zag ik regelmatig trainingen/wedstrijden. Ook heb/had ik een goede band met een aantal spelers die Ferry onder zijn hoede had. Ferry wordt geprezen om zijn fundamentele kwaliteiten en spelinzicht. Hier valt niets op af te dingen. De beste man heeft inderdaad veel verstand en kennis op dit gebied. Ook het feit dat hij de ‘echte’ talenten verder helpt beaam ik.

Echter, zijn trainingsmethoden (zeker buiten het zicht van anderen) gaan veel te ver. De talenten zijn vaak de lieverdjes met aanzienlijk meer krediet dan de (mentaal) zwakkere spelers in het team. Zou dit juist niet andersom moeten zijn? Moeten de ‘echte’ talenten niet het hardst aangepakt worden om hen voor te bereiden op het leven als ‘prof’?

Mentale mishandeling was dagelijkse kost. Telkens weer, training in training uit die mentale vernedering met name richting de minder getalenteerde basketballers of mentaal minder sterke spelers. Van een aantal jongens weet ik dat ze na een periode-Ferry zelfs gestopt zijn met basketballen omdat ze het plezier erin verloren. Toch een zeer ernstige zaak in mijn ogen. Nederlands basketball kent geen topsportklimaat en blijft voor bijna iedereen een amateursport. Het mag nooit maar dan ook nooit jonge spelers tot stoppen dwingen vanwege mentale littekens die door toedoen van een coach, leraar zijn aangebracht.

Beste Ferry,

Je bezit veel kwaliteiten en kennis over het spelletje. Blijf dit gebruiken en de talenten opleiden zoals je dat nu doet maar ken de grenzen. Slechts enkelen worden écht beter van je werkwijze terwijl ik heb gezien dat je de kwaliteiten hebt iedereen beter te maken. Hiermee bedoel ik niet alleen betere fundamentals, maar het groeien als speler over het algemeen. Denk volgende keer 2 keer na voordat je jonge spelers keer op keer vernedert en het vertrouwen wegzuigt, het plezier opvreet en de motivatie tot onder 0 brengt. Daar hebben de ‘echte’ talenten ook niets aan. Die hebben een goed werkklimaat en juiste medespelers nodig om te kunnen groeien tot profs. Dat loont ook voor jou, jij levert niet alleen een goed talent af, maar creëert lof onder de andere spelers die het niet halen. Je zult positief worden herinnerd en als voorbeeld dienen op het moment dat de groep die het niet haalde ook trainer wordt.

Succes.”

(einde van het ontvangen bericht)

een reactie

  1. Frank Vischschraper

    Even los van de inhoud: een anonieme brief ontvangen en deze dan als nieuws op de site zetten? Serieus?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.