CP3 by Basketball Totaal

Fast Twitch Hoops: primeur in de NBA

In navolging van het succes van de online game website http://www.twitch.tv, heeft de NBA gisteren (31 maart) bekend gemaakt te starten met Fast Twitch Hoops. Het is de bedoeling dat de NBA Summer League (juli 2018) de eerste mogelijkheid zal bieden voor deze technische én commerciële noviteit.

Waar gaat dit over denkt 99% van de lezers? Twitch is een uitgebreid platform waar je live mee kan kijken met hele goede en bekende (en minder bekende) gamers. Je ziet vooral hun game in beeld, en kleiner ook de gamer zelf. Bovendien, en nu komt het, kun je als kijker live doneren als beloning voor de gamer. De ingebrachte donaties komen steeds in beeld, een teller loopt mee. De gamers anticiperen daar natuurlijk op.

De NBA heeft hier goed naar gekeken en komt dus dit jaar met een eigen toepassing. Gesteund door meerdere vooraanstaande tech companies uit Silicon Valley zoals Google en Cisco, krijgen NBA-spelers een miniscule camera op hun oor. De kijker ziet daarmee het spel zoals de speler het ziet. Hij kan kiezen welke speler dat is, hij kan dus ‘fast switchen’ voor een ultieme Fan Experience.

Adam Silver – foto: USA Today

Bovendien krijgen spelers een kleine en zeer geavanceerde chip in hun ogen (door middel van een contactlens), die de betalingen in hun blikveld projecteert. Dit gebeurt vrijwillig, omdat anders de spelersvakbond er te grote bezwaren tegen zou hebben. Sowieso lopen de onderhandelingen nog tussen de bond en de NBA over welk percentage van de betalingen de spelers zelf mogen houden. Ook vanuit juridisch perspectief roept deze uitvinding nog vragen op. Adam Silver zei: ‘This is a tremendous opportunity to engage the gamers’ community in the growing popularity of the game of basketball, and to enlarge the perspectives of our players’.

De speler ziet dus de betalingen binnenkomen en kan dan kiezen, bijvoorbeeld als volgt: gaat hij voor de dunk van wellicht wel $5.000 of de driepunter van $4.000? Die natuurlijk wel een punt extra op het scorebord brengt? Of laat hij de betalingen voor wat ze zijn, en focust hij puur op het spel?

Een uniek concept, vinden we hier bij iBasketball! Het begrip ‘Money time’ krijgt hiermee de betekenis die het altijd al verdiend heeft. En ‘bank shooting’ … afijn, u begrijpt het inmiddels …

Binnenkort: ‘iMac’, de basketballer; en meer over de reuzen die dezelfde kant op (zouden moeten) gaan.

Marnix Lamers

Over de auteur:
‘Wat speelt er’ heet deze column van Marnix Lamers (1970), over de vele facetten en betekenissen die we in ons mooie spelletje kunnen ontdekken. Marnix groeide op met zelf basketballen en kijken naar Nashua Den Bosch in de hoogtijdagen. Hij werd dus hoopsjunkie en was op z’n 16e al basketballtrainer-coach. Nu werkt hij als trainer en inspirator aan het verbeteren van communicatie, samenwerking en waardecreatie in organisaties. Vanaf voorjaar 2018 gebruikt hij daarbij ook basketball als kapstok. Zijn websites zijn http://www.meewerktuin.nl en https://www.wayra.nl

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.