CP3 by Basketball Totaal

Extrinsieke motivatie kennelijk van belang in DBL

Twee mooie, recente voorbeelden die misschien een theorie onderschrijven.

Zorg en Zekerheid Leiden zoekt al lang naar een constante vorm. Het spel van de regerend landskampioen is op zijn zachtste gezegd wisselvallig. Plaats zes op de ranglijst van de Dutch Basketball League past niet bij de status van de Leidenaars.

Maar dan zit ineens Mitchell Plaat in de Vijf Meihal. En ook de in Leiden wereldberoemde Kapper Bosman (die van het gifgroene pak) mag plaatsnemen op de tribune. En zie wat er in Leiden gebeurt: Plaat was de beste spelverdeler ooit in Nederland, Kapper Bosman was de speaker ooit in Nederland en Leiden is weer de beste ploeg ooit in Nederland. Het publiek brak de Vijf Meihal bijkans af voor zoveel historie, vorige week zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Den Helder Kings.

Na afloop wist Toon van Helfteren het ook even niet. Hij keek naar het bord en zag er 82-52 staan. Het waren niet alleen die dertig punten verschil, het was vooral de manier waarop die dertig punten tot stand waren gekomen. Het publiek zong luidkeels: “Sta op als je voor Leiden bent.” De fans gingen staan, Mitchell Plaat ging staan en de Leidse spelers gingen – figuurlijk gesproken – staan. Geïnspireerd door Plaat, de man die velen tot voorbeeld is geweest?

Dan afgelopen woensdag, toevallig weer met betrokkenheid van Leiden. Aris speelt thuis in wat de revanche op de nederlaag tegen Leiden in de halve finale van de NBB beker moet worden. Voor het eerst wordt een basketballwedstrijd live uitgezonden op Podium.tv. In de Noordelijke provincies te zien via de kabel. De ‘rest van de wereld’ mag meekijken via internet.

De manier waarop Aris ten strijde trekt, zou in Amerika worden betiteld als: “They play their hearts out.” Als in het eerste kwart valt de dadendrang de loei-slechte commentator van Podium.tv op. Hij vraagt aan zijn side-kick, de immer zeer sympathieke Siebe Annema: “Zou het dan toch komen doordat ze weten dat ze live op tv zijn?” Siebe zegt zoiets als “Zou kunnen” (“Soe kinne” in het Fries). Eind van het liedje: Aris maakt met 83-71 gehakt van Leiden en Jan van der Kooij schiet met zes driepunters de lichten uit. In Leeuwarden wrijft het publiek zich in de ogen: dit hebben ze dit seizoen nog niet vaak zo gezien.

Deze twee voorbeelden zijn natuurlijk geen waterdicht bewijs voor de stelling dat beide behoorlijk zwalkende teams een extrinsieke prikkel nodig hebben om tot prestaties te komen. Maar opvallend is het wel.

Wanneer de stand op de ranglijst dezelfde werking heeft als een rode lap op een stier, dan zijn er voor de wedstrijden dit weekeinde voor diverse teams voldoende extrinsieke prikkels voor handen.

Allereerst moet de competitieplanner weer een extrinsieke prikkel krijgen en die mag best een beetje gevoelig zijn. Slechts drie wedstrijden staan er voor zaterdag en zondag op de rol. En dat komt niet doordat Obama dit weekeinde in Huis ter Duin slaapt. Zorg en Zekerheid Leiden moet trouwens zondag wel met de bus naar Amsterdam en doet er verstandig aan een uurtje eerder gas te geven…

Het is vooral de onderkant van de ranglijst die zaterdag en zondag een extra adrenalinestoot krijgt. Den Helder Kings speelt op zaterdagavond tegen Maxxcom BS Weert. De Kings hebben plotseling twee wedstrijden op rij verloren, na een serie van 18 zeges en 1 nederlaag. Weert is de meest ideale tegenstander om weer een eind aan de losing streak te maken. BC Apollo had donderdag weinig moeite met de Limburgers. Volgens Bartjens zouden de Heldenaren het dan helemaal makkelijk met BSW moeten krijgen…

Interessanter wordt het op zaterdagavond bij Challenge Sports Rotterdam tegen Matrixx Magixx. De Rotterdammers zagen donderdag Amsterdam de achtste positie op de ranglijst overnemen, maar hebben nog twee wedstrijden tegoed ten opzichte van 020.

De tegenstander wil echter ook graag. Wijchen heeft evenveel punten als Leiden (34) en heeft 4 punten te overbruggen naar Zwolle om thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs te kunnen afdwingen.

Beide back courts gaan een doorslaggevende rol spelen. Rotterdam is daar in principe gezegend met La’Shard Anderson, die het seizoen begon als de beste Amerikaan in de DBL, maar die sinds zijn blessure duidelijk aan glans heeft verloren. Bovendien weet Anderson zijn ploeggenoten niet meer zo eenvoudig te sturen en met zijn passes te bereiken. De combi met Robert Krabbendam bijvoorbeeld is nog steeds niet wat Rotterdam ervan had verwacht.

Magixx is met het ontbreken van Stefan Mladenovic (gescheurde kruisband linkerknie) behoorlijk gehandicapt. Dimeo van der Horst moet veel minuten maken, omdat de jonge spelverdelers Biesters en Siahaya ervaring missen. Eventueel kan coach Michael Schuurs Kelvin Martin klein laten spelen, maar Martin speelt als een duveltje uit een doosje en dat is een kwaliteit die in de back court bepaald minder profijt oplevert.

Op zondag treft BC Apollo om 17.00 uur Zorg en Zekerheid Leiden. De Amsterdammers – ook extrinsiek gemotiveerd met een compleet nieuwe PEAK-outfit – knokken om behoud van plaats acht op de ranglijst, terwijl voor Leiden exact hetzelfde scenario geldt als voor Matrixx Magixx. Zwolle en Den Helder zijn met nog maar een royale handvol wedstrijden te spelen moeilijk te achterhalen. “We zijn weer terug bij af,” sprak coach Toon van Helfteren dan ook mismoedig in Leeuwarden na de 83-71 oorwassing van Aris.

Toch heeft Leiden het nog voor een groot deel in eigen hand. Met Matrixx Magixx Wijchen kan rechtstreeks worden afgerekend omdat beide teams elkaar nog twee keer treffen.  Leiden speelt bovendien op 19 april zijn laatste wedstrijd in de Vijf Meihal tegen de huidige nummer vier, Landstede Zwolle.

Maar willen Van Helfteren en zijn mannen de eerste ronde van de play-offs in eigen huis beginnen, dan mag ZZ zeker geen steken laten vallen tegen de op papier mindere goden: Amsterdam (komende zondag) en Rotterdam (op 2 april). Je zou ook bijna zeggen dat dat niet zou hoeven. Hoewel Leiden zesde staat en Amsterdamse (vlakbij) achtste is het verschil in punten maar liefst twintig.

Intrinsiek of extrinsiek gemotiveerd: de strijd om de play-offplaatsen gaat onverminderd voort.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.