CP3 by Basketball Totaal

Evaluatie van de Lions’ oefencampagne

nl

Oefencampagne Oranje Basketball afgesloten: trekt conclusies:

Organisatie
– voor een beginnende organisatie uitstekend

Oefenprogramma
– kon in dit stadium bijna niet beter, uitgebreider, intensiever; goed

Opbouw
– aan de hand van de resultaten beoordeeld; uitstekend

Resultaten
– helemaal niet slecht, opgaande lijn, generale repetitie moet spirit geven

Progressie
– overduidelijk aanwezig

Verdediging
– over het algemeen gewoon heel goed

Rebounden
– over het algemeen gewoon heel goed

Transitie
– ziet er bij vlagen erg goed uit, kan sterk punt zijn, maar houdt ook risico in

Aanval
– in het begin zeer moeizaam, eigenlijk best snel steeds beter

Inzet
– over het algemeen goed

Vechtlust
– vele fantastische comeback-runs

Punt van twijfel
– teveel wedstrijden hadden gewonnen kunnen – of moeten – worden, maar werden niet afgemaakt; resulterend in kleine nederlagen

Kritische punten
– goed starten, geen grote achterstanden oplopen, scherp beginnen, scherp blijven en scherp finishen

Kansen
– die zijn er zeker tegen Georgië en Macedonië – de twee meest cruciale wedstrijden – maar gemakkelijk zal het hoogstwaarschijnlijk niet zijn; mochten die gewonnen worden dat ‘is alles mogelijk’…

X-Factor
– als de perimeter ‘in the zone’ komt…

Conclusie:

Wie iets meer dan een jaar geleden had voorspeld dat Oranje Basketball er op dit moment zo voor zou staan, was waarschijnlijk krankzinnig verklaard.

Wie het verloop van deze oefencampagne vooraf goed had voorspeld was tenminste een optimist.

De realiteit? Oranje Basketball staat weer op de kaart, er zijn kansen op winst, en het schema in de zware Groep-C is relatief gunstig. Alles wat er gewonnen wordt is een bonus ten opzichte van een gemiddelde groeicurve van nieuwkomers op EuroBasket. Als het Team het Toernooi wedstrijd-voor-wedstrijd kan blijven benaderen, de inzet en het vertrouwen op peil blijven, en men de ‘voeten aan de vloer’ kan blijven houden, dan kan Oranje Basketball eigenlijk niet stuk, dan zullen er Internationaal ‘wenkbrauwen omhoog gaan’ en zou het Nederlandse Basketball – mits ook de media in Nederland een realistisch perspectief/kader blijven hanteren – een flinke boost moeten kunnen krijgen.

Misschien nog wel belangrijker: het zoveel lange jaren in en over het heersende ‘Negativisme en Cynisme’ zou een flinke ‘veeg’ kunnen worden uitgedeeld.

Is er dan reden voor Euforie? Nee, want er is nog een lange weg te gaan; er zullen nog op vele fronten grote slagen gemaakt moeten worden, en dat lukt niet in een korte periode. Maar er is dan wel alle reden voor ‘Geloof in de Toekomst en in Eigen Kunnen’, en dat is misschien wel de allergrootste winst die behaald kan worden. Daarbij vergeleken is een paar wedstrijden meer of minder winnen eigenlijk nauwelijks van belang.

Op naar de Toekomst!

AART DEKKER

4 reacties

 1. Beste Aart,

  Goede uiteenzetting, ben het volledig met je eens. Toch wil ik mijn teleurstelling uiten over de houding(geen) van de Nederlandse sportmedia t.o.v. van het Nederlands Baskelbalteam.

  Men moet niet vergeten dat basketbal na koning-voetbal de 2de grootste teamsport ter wereld is en dat Nederland na 26 jaar weer mee mag doen aan een groot toernooi, het Europees Kampioenschap basketbal. De kloof tussen de Verenigde staten(NBA) en Europa is de laatste 2 decennia enorm kleiner geworden, uiteraard spelen de beste Europeanen in de NBA(uitzondering in de regel bv Spanoulis) maar het niveau van Euroleague is erg hoog en de Europeanen die met hun clubs uitblinken eveneens van hoog niveau. Daarnaast zijn de competities van Spanje, Turkije, Rusland en Griekenland(zeker niet meer zo competitief en ‘’duur’’ als 10 jaar geleden maar met Olympiakos en Panathinaikos al meer dan 20 jaar aan de top van Europees clubbasketbal)erg sterk en vloeien er miljoenen euro’s. Deze sterspelers mogen in september voor hun respectievelijke landen uitkomen en vertegenwoordigen op het EK.

  Nederland gaat het opnemen tegen Europese grootmachten en als men in acht neemt hoe men dit heeft weten te verwezenlijken is dit een groots compliment waard. Ik zal niet de voorgeschiedenis van de basketbalodyssee van Toon van Helfteren en zijn mannen herhalen, wel bekend inmiddels.

  Nee, Nederland beschikt niet opeens over een gouden generatie basketballers. Geen uitzonderlijke talenten of jongens met het potentieel om op Europees topniveau te presteren. Hoewel Norel het uitstekend doet al jaren in Spanje en Schaftenaar eveneens een goede indruk maakt in Griekenland, (ik verwacht dat Kloof het ook wel leuk gaat doen). Wat deze groep wel heeft is passie voor het basketbal, dat heeft hen hier gebracht en daar is men om te prijzen.

  Deze jongens zijn gek van de sport, dat kan niet anders. Dat straalde ze in het Acropolis toernooi ook uit. Nederland is niet weggespeeld, -20 punten tegen Litouwen is normaal, -12 tegen Griekenland is netjes(ook al waren de Grieken systemen aan het oefenen en niet echt gebrand op ruime overwinning) en tegen Turkije zat er zelfs winst in(In mijn ogen wordt Turkije erg overschat als basketballand, veel geld maar geen rendement op clubniveau en de nationale ploeg kent buiten de NBAers weinig talent).

  De Nederlandse basketbalploeg verdiende veel meer(als deze er überhaupt is geweest?) promotie vanuit de sportmedia. Waarom geen uitzendingen of ruime samenvattingen op de NOS(NPO)? Ik weet natuurlijk niet in hoeverre de NBB een rol heeft gespeeld maar als ik afga op de laatste 25 jaar zal de inzet wel nihil zijn geweest. Uitzendingen van EK wedstrijden verdwijnen achter de decoder…..

  Ik kan mij het EK nog redelijk goed herinneren van 1989, tot dat moment was Nederland van de partij op eindtoernooien. In 83 en 85 werd een nette eindklassering gerealiseerd. In 87 en 89 beduidend minder. Ik vermoed dat de professionalisering van het Europese basketbal medio jaren 80 hier een rol in heeft gespeeld. Met name in zuid Europa begon men te investeren in deze sport, Italie had de beste competitie van Europa, de Spanjaarden volgenden hen op de voet, de Yugoslaven en Sovjets hun eigen basketbalschool en traditie en de Grieken wilden graag volgen met hun succes in 87 als resultaat. Helaas heeft Nederland deze boot gemist en van een bescheiden middenmoter te transformeren in sterk basketballand. Men is blijven steken in ‘’ik basketbal voor mijn plezier’’. Niks mis mee maar professionalisme en plezier kunnen prima samen. De Duisters en zelf Belgen passeereden Nederland, zowel nationaal alsmede op clubniveau. Den Bosch en Den Helder verdwenen uit de Europcup 1 ergens begin jaren 90. Waarom? Ik kan mij bijvoorbeeld eind tachtigerjaren herinneren dat er zelfs 2 basketbalbladen waren dat was medio jaren 90 al weer verleden tijd….

  En dan is er de hedendaagse basketbaljeugd. Deze interesseert zich alleen voor de NBA…waarom? Deze tendens zie ik overigens in heel basketballend Nederland. Jonge Nederlandse basketballers zouden een Norel, Kloof, Slagter of Schaftenaar als voorbeeld moeten zien. Hun ambitie moet geen NBA-er zijn, maar eerst op hoogste niveau in Nederland willen spelen om vervolgens de overstap proberen te maken naar een sterke Europese competitie. Zodra men daar is en presteert….wie weet zit er een trip naar de NBA er ook in.

  Mijn gevoel zegt dat de NBB hier ook weinig aan doet, dat zou beteken dat de basketbalverenigingen in Nederland hier meer in zouden moeten beteken, meer basketbalrealisme, meer professionalisme. Misschien zou dan de media ook meer aandacht bieden. Maar ik betreur i.i.g. het feit dat deze Nederlandse ploeg totaal genegeerd wordt. Een gemiste kans om basketbal weer te activeren in Nederland.

  Nederland zal geen Europees kampioen worden en wellicht verliezen ze alle wedstrijden, nou en? Als ze de inzet tonen zoals in Athene de afgelopen dagen mag Nederland trots zijn op deze prestatie voor mij is het EK voor Nederland al geslaagd maar laat deelname van deze ploeg a.u.b. niet als een nachtkaars uitgaan maar hou dat vlammetje branden en doe er wat mee!!!

  Met vriendelijke groet,

  Thomas

 2. Arie in 't Veld

  Toffe reactie Thomas, dankjewel !

 3. Graag gedaan Arie, uiteraard was EK 85 ook geen succes, ik had eigenlijk wk 86 in mijn hoofd, dat was toch niet zo slecht?dat heb ik zelf aardig bewust meegemaakt, basketbalde toen net zelf en was in Griekenland op vakantie. Met name die zinderende halve finale tussen Sovjet-unie en yugoslavie vergeet ik nooit meer. EK 87 bijna alles gezien, woonde inmiddels weer in Griekenland. De finale was om nooit te vergeten en de volksvreugde ongekend! Alle jonge basketballertjes(inclusief mijzelf) wilde Gallis worden…
  Ik hoop dat Nederland iedereen gaat verassen! veel succes as zaterdag!

 4. Arie in 't Veld

  Wow, Griekenland ’87, dramatiek ten top !!
  Alles wat sport zo mooi maakt.
  Nogmaals dank voor het schetsen van die sfeer.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.