CP3 by Basketball Totaal

Eurobasket Women 2015 op punt van beginnen

Vandaag start in Roemenie en Hongarije het EK basketball voor dames. Een toernooi waar Oranje graag had meegedaan, maar in de kwalificatiegroep met Rusland en Zweden was weinig eer te behalen. Je kan je afvragen of de NBB bij kwalificatie voor dit toernooi ook had besloten tot een andere bondscoach. Een korte blik op de vier groepen en de belangrijkste speelsters.

Poule A: Roemenie, Ukraine, Tsjechie, Montenegro, Frankrijk.
Frankrijk is de grote favoriet om deze groep te winnen. Met Celine Dumerc aan het roer heeft Frankrijk de waarschijnlijk beste guard van het toernooi in de gelederen en dat moet eigenlijk al wel voldoende zijn om Montenegro achter zich te houden. Montenegro is één van de landen die spelen met genaturaliseerde speelsters. Angelica Robinson heeft Amerikaanse voorouders maar liet zich naturaliseren en zorgt voor haar club Perfumeriuas Avenida standaard voor double doubles op het hoogste niveau. Bij Ukraine zal de blik vooral gericht zijn op Alina Iaguapova, de nieuwste aanwinst van Castors Braine die twee jaar geleden in Frankrijk tegenviel op het EK. Tsjechie komt standaard met een ervaren team en speelsters met prachtige namen. Jana Vesela en Katerina Elhotova zijn misschien wel de bekendste namen. Voor Roemenie lijkt er in deze groep weinig eer te behalen. Drie speelsters waren enkele jaren terug lid van de selectie die Oranje U18 uit de A divisie hield: Gabriela Cursaru, Sonia Ursu en Alina Craciun. Ursu is een sterke shooting guard, die waarschijnlijk veel vuil werk zal moeten opknappen voor Gabriela Marginean, de speelster met de meeste internationale reputatie.

Poule B: Griekenland, Polen, Wit Rusland, Italie, Turkije.
Op het eerste gezicht lijkt dit een poule waar ook Oranje zich prima in had staande kunnen houden, met mogelijkheden tot kwalificatie voor de 2e ronde. Griekenland kennen we nog vanuit het kwalificatietoernooi in Luxemburg twee jaar terug. Daar viel onder andere tweevoudig U20 B divisie MVP Artemis Spanou op die tegenwoordig in Turkije speelt. Turkije komt na een 2014 waarin alle jeugdteams een stap terug moesten doen. Gaat dat een voorteken zijn geweest? Italie besloot om Cecilia Zandalasini thuis te laten en daar snapten de kenners in heel Europa helemaal niets van. Polen zou voor een verrassing kunnen zorgen. Vooral de guards zijn sterk in de Poolse ploeg, maar let ook op center Ewelina Kobryn (foto) die haar geld verdient bij UMMC Ekaterinaburg.
Wit Rusland komt met een bloedlading aan ervaring. Tatyana Troina en Lindsey Harding zullen de vaandeldragers zijn. Maryia Papova was in de jeugd altijd goed voor double doubles op de grote toernooien en begint aan haar eerste senioren EK. De groepswinst zou wel eens naar de Belarussen kunnen gaan!

Eweline Kobryn

Eweline Kobryn

 

Poule C: Groot Brittanie, Letland, Kroatie, Rusland, Servie
De groep des doods? Damn wat een powerhouses nemen het tegen elkaar op in groep C. Groot Brittanie wees vorig jaar Belgie terug in de kwalificatie, maar bezit een ploeg die nog altijd voort kan borduren op de extra faciliteiten die er voor de Olympische spelen van Londen beschikbaar gemaakt waren. Letland brengt naast heel veel ervaren krachten, zoals Anete Jekabsone en Aija Putnina ook de jonge Kitija Laksa. De forward van TTT Riga is eerstejaars U20 en het zal boeiend zijn om te zien of ze zich op dit niveau staande kan houden.
Moet je je voorstellen dat er een tijd was dat Servie en Kroatie samenwerkten op weg naar een Joegoslavisch team. Jelena Ivezic is de motor van de Kroatische ploeg waar niet minder dan drie eerstejaars senioren in voorkomen. De lange Ivana Tikvic is er daar één van, maar zij zal normaal gesproken in de flinke centerrotatie van de Kroaten niet heel veel minuten krijgen. Servie besloot de extreem getalenteerde Aleksandra Crvendakic thuis te laten, en dat snapt niet alleen in Servie niemand. De zusjes Dabovic vormen samen met Sonja Petrovic niet alleen het gezicht maar ook het hart van de ploeg die de eerste ronde zal afsluiten tegen Rusland. Rusland, dat vorig jaar Oranje versloeg , en in 2013 een teleurstellend EK draaide, zal willen laten zien dat de first round exit een vergissing was. Daartoe lieten ze de vrouwelijke Ricky Rubio (Levchenko) thuis, maar er blijft natuurlijk een waanzinnige lijst aan kleppers over. Let ook even op Maria Vadeeva, de 16 jarige center van Spartak, die als jongste speelster van het toernooi absoluut ruimte zal krijgen om te laten zien waarom Spartak Vidnoje de 1.90 centimeter graag in hun shirts zag verschijnen.

Groep D: Hongarije, Lithouwen, Slowakije, Zweden, Spanje.
In groep D twee formaties waar we op de redactie hier graag naar kijken. Spanje zal normaal gesproken deze groep wel winnen. Leuk om te zien is dat één van de nieuwe namen in de ploeg Leticia Romero is, die in 2012 met Spanje op het WKu17 in Amsterdam nog grootste dingen liet zien op weg naar de zilveren medaille. Lithouwen kennen we in Nederland vrij goed, daar Oranje de afgelopen cycli een aantal keer tegen dit team aantrad. Lithouwen beschikt over een beul van een center in Gintare Petronyte en heeft met Kamile Nacikaite een schutter van formaat op de perimeter staan. Inesa Visgaudaite speelde tot voor kort in Belgie, maar na een zware knieblessure kwam ze in Polen weer aan de bak.

 

6. Kamile Nacickaite (Lithuania)

Nacickaite vorig jaar tegen Engeland

 
Zweden is natuurlijk de tegenstander die Oranje in 2009, het lijkt nog maar zo kort geleden, versloeg om naar de A divisie te promoveren. De zusjes Eldebrink spelen al jaren in de mooiste competities van Europa, en de Zweden zullen een fitte Louice Halvarsson nodig hebben om ver te kunnen komen. Helaas voor de Zweden speelt Amanda Zahoui niet mee. Het was een extra wapen geweest voor ed symphatieke scandinaviers, die het nu vooral van de tweeling zullen moeten hebben, waarvan er volgens de laatste berichten ééntje met rugproblemen kampt.
Of Hongarije heel ver zal komen in het toernooi is maar de vraag. Tijana Krivacevic is een interessante center met goede skills en hetzelfde kan gezegd worden van shooting guard Alexandria Quigley (mooie Hongaarse naam). Het zou ons verbazen als de Hongaarsen zich ver voorbij de eerste ronde weten te kwalificeren. Slowakije zou daar nog wel eens in kunnen slagen.

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.