CP3 by Basketball Totaal

EuroBasket in Cluj (ROE) op punt van beginnen; meteen 2 upsets op Dag 1

Terwijl in Tel Aviv en Helsinki de bal al rolt, vliegt, en stuitert, wordt in Istanbul en Cluj op vrijdag gestart met EuroBasket 2017. Op de eerste speeldag al meteen twee serieuze upsets, en … we kregen een telefoontje van de bondscoach van de Belgian Lions, Eddy Casteels.

Nadat Slovenië (van een Polen zonder Gortat; Goran Dragic 30p), Duitsland (Schröder 32p), en Griekenland (tegen IJsland) relatief reguliere overwinningen boekten, was het eerst Georgië dat verraste. De mannen van Pachulia en Shengelia (29p) troefden basketball-wereldmacht Litouwen af. Met Kalnietis, Motiejunas, Maciulis, Kuzminskas, en natuurlijk baardmans Valanciunas (9p) hebben de Lee-Towers helemaal geen verkeerde ploeg, maar het gemis van ‘zoon’ Sabonis gaf wellicht de doorslag tegen de Georgiërs, die twee jaar geleden in Zagreb hun openingswedstrijd verloren van de Orange Lions (Kloof op Smeulders voor de game-winner) , en die daarna uitgroeiden tot één van de verrassingen van het toernooi, door zowel de laatste 16 te halen, als in de eindronde in Lille uitstekend voor de dag te komen. Vandaag won Georgië met 79-77 van Litouwen, dat in principe Oekraïne en thuisland Israël nu achter zich moet zien te houden, om de eindronde in Istanbul te bereiken.

Maar het was nog zeker niet op, qua sensationele uitslagen. De grootste upset van de dag kwam van Finland, dat in eigen land (hoe heerlijk) furieus startte tegen Frankrijk, gelijk stond na 20 én na 40 minuten, en in overtime won: 86-84. Bull-draftee en schutter-pur-sang Lauri Markkanen gooide er 22 big points in, waaronder 2 drietjes.

Frankrijk, waar Parker retired is en Batum en Gobert niet beschikbaar zijn, miste PG Diot. Zijn ‘vervanger’ Jackson kwam nog niet echt uit de verf, en FRA ‘produceerde’ maar liefst 15 (!) TO in de eerste helft. Nog een wonder dat het bij rust 33-33 was. In totaal maakte FRA 23 turnovers, FIN slechts 11. DeColo maakte voor FRA 21p, Fournier (Orlando Magic) 25p. Bij Frankrijk, winnaar van het brons in eigen land in 2015, moeten NBA-mannen als Diaw (9p), Heurtel (5 balverliezen) en Lauvergne (4p) een heel stukje beter kunnen. In de groep lijken Polen en IJsland de teams te zijn, die ‘de Haantjes’, Frankrijk dus, achter zich moeten houden, om door te kunnen stoten naar de laatste 16 in Istanbul.

In de laatste wedstrijd van de dag hield Italië (met Gallinari dus thuis op de bank in het verband) Israël onder de 50 punten, terwijl de Azzuri er zelf 69 maakten. Belinelli (Hawks) en Casspi (Warriors) maakten elk 18p.

En toen … ontving iBasketball een telefoontje uit Istanbul. Belgian Lions head-coach Eddy Casteels vertelde ons, dat er door de buitenwacht vooral wordt uit gekeken naar zaterdag, als België het opneemt tegen Letland mét NBA-grootheid Kristaps Porzingis. Ook gaf Casteels aan, nog altijd ZZ Leiden te volgen, met name het werk dat zijn opvolger Paul Vervaeck in de Sleutelstad neerzet. België mag overigens nog geenszins aan ‘The Zinger’ denken, want morgen zal eerst afgerekend moeten worden met de Britten. Dat lijkt voor België essentieel, wil het een ronde verder komen in de ‘Groep des Doods’, met namelijk verder Rusland !, thuisland Turkije ! én Servië !! iBasketball wenst de Belgian Lions veel succes op EuroBasket !

Over een uur of 13 barst het hier in Cluj eindelijk ook los. Met meteen een prachtteam in actie: Kroatië, dat aantreedt tegen Hongarije. Collega Aart Dekker en ik zijn van plan om elke avond een live-uitzending op YouTube te maken, met onze eigen beelden en analyses van de EK-groep hier in Cluj (mét speciale aandacht voor Kroatië en Roemenië, waar NL binnenkort tegen speelt), met een overzicht van de andere 3 groepen, en met een vooruitblik op de volgende speeldag. Wij gaan vrijdagochtend onze studio opbouwen en testen, en dan snel naar de ‘Sala Polivalenta’ voor drie heerlijke games. Naast KRO-HON (92% van de stemmers in de FIBA app denkt dat KRO wint) zien wij morgen SPA-MNG (Montenegro) en ROE-TSJ. Kan het thuisland de mannen van Satoransky verrassen!? Finland heeft in ieder geval al het goede voorbeeld gegeven, vandaag tegen Frankrijk. Zal Big Gheorghe Mureșan (2.30 meter groot) zijn opwachting maken, om het thuisland een oppepper te geven!?

Zodra wij morgen onze livestream ingepland hebben staan op YouTube, plaatsen wij de link uiteraard op iBasketball. Onze livestreams zijn ook altijd terug te kijken.

Vanuit Cluj zeggen we: noapte bună (goede nacht) én: ne vedem mâine (we zien u morgen) !

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.