CP3 by Basketball Totaal

EuroBasket 2013 Dag-5 in Groep A: G2 Israel – Duitsland

Een enerverende wedstrijd met, uiteindelijk, Israël als winnaar, dat is wat ik verwacht van wedstrijd-2 op de laatste dag van Groep-A. Duitsland heeft wat goed te maken, en wil in ieder geval met een positief gevoel afsluiten. Israël is ‘los’, en kan voor het eerst sinds jaren weer naar de Top-12. Maar het gebrek aan ervaring op dit podium, en het vermogen om met de stress van ‘het Moeten’

om te gaan, gaan de doorslag geven. Dat is mijn verwachting. Als de uitslag is zoals ik verwacht, maakt dat gelijk wedstrijd-3 ook nog belangrijker…

 

Waar Israël in de eerste drie wedstrijden zoveel problemen had om te scoren, er is niets meer van te zien in het begin van de wedstrijd; de Israëli staan na vijf minuten al op 16, en net als gisteren is het Halperin die aan het kanon staat, vroeg in de wedstrijd. De Duitsers ogen weer energiek, en ze hebben veel aanhang op de tribunes, die laten zich nadrukkelijk horen; het is voor de wedstrijd te hopen dat dit alle twee zo blijft.

 

Het eind van Kwart-2 is het verschil al 12-20, dat had 12-23 kunnen zijn, maar de laatste Israëlische  aanval die in totaal 51(!) seconden duurt en waarin 4 keer mist en steeds de OR pakt, is de afsluitende Driepunter hooguit 1-2 tienden te laat.

 

Dit patroon zet zich de eerste minuut van de tweede periode door; als het voetbal was zou je zeggen “Duitsland komt niet weg uit de verdediging”. Toch is het Duitsland dat wel als eerste scoort, ze komen zelfs op 16-20, Israël mist zelfs meer dan drie minuten lang alle alle pogingen van het veld…

maar de goede Aanvallende Rebounding (dan al 6!) beperkt de schade (21-24, halverwege Kwart-2). Het moet een oppepper zijn voor Israël dat Casspi zijn ergste ‘Slump’ achter zich lijkt te hebben (dan 6 punten).

 

Toch, op de langere termijn zal een team dat wil winnen veldscores moeten gaan maken, met alleen verdedigen, rebounden, scoren van de lijn en OR’ing kan je niet winnen. En het Israëlische schotpercentage zakt in Kwart-2 wel erg dramatisch; van 53% over Kwart-1, naar onder de 33% (over de hele wedstrijd, dus inclusief de eerste tien minuten!) tegen het einde van de Eerste Helft. De Driepunter, gister een formidabel wapen is weer zoek bij Israël. Duitsland krijgt daar natuurlijk ook zelfvertrouwen door. De Rust komt bij 31-30.

 

In het begin van Kwart-3 trekt Casspi het spel meer naar zich toe; maar het blijft modderen met zijn Driepunter, normaal is hij een goede schutter van ver, maar nu zitten er regelrechte ‘Bricks’ tussen en vallen doen ze nauwelijks. De Duitsers hebben minder moeite met de ‘Drie’; 3 minuten in Kwart-3 staan ze op 9-18, Israël zet daar slechts 2-8 tegenover wat gelijk het verschil (44-37) verklaart…

En het moet gezegd: sommige Duitse Driepunters zijn werkelijk imposant, dit Duitsland met nog een keertje Nowitski, twee jaar meer ervaring en wellicht nog meer infuus aan talent…een angstaanjagend perspectief voor veel landen!

 

Tegen het eind van Kwart-3 komt de Israëlische score krakend weer een beetje op gang, pas dan scoort ook de held van gisteren, Nissim, zijn eerste punten. Tot dan zijn het Casspi (11), Eliyanhu (12) en Halperin (14) die de kar trekken, met slechts Green (4) en Ohayon (4) als beperkte support. De Duitsers hebben veel meer scorers (8 man, met Guenther (13) en Staiger (13) als voortrekkers.

Beetje bij beetje krijgt Israël wel weer grip op de wedstrijd, 53-49 na 30 minuten is niet onoverkomelijk, maar het zal een zware dobber worden, want Duitsland speelt gewoon weer goed.

 

Eliyahu brengt Israël met zijn ‘Tradmark-shot’, de floater, terug tot 53-51, maar in de aanval daarna wordt hij het slachtoffer van een erg ongelukkige fumble, de Refs zien er een Onsportieve Fout in, en dat is het begin van alweer een Duitse score-run, die bij 59-51 eindigt door een Drietje van Pnini.

 

Dan volgen twee ‘Killer-Driepunters’ van Guenther en Benzing, ze tillen het verschil weer naar 10. En de reactie van Israël, Nissim die het ook van ver probeert, is een verschrikkelijke Airball, de Israëlische volgers voor mij krijgen de ene hartverzakking na de andere. Na twee snelle scores van Israël onder het bord, mist Staiger voor de verandering eens een Driepunter, Benzing begaat een Fout op een Driepuntspoging van Pnini, die er twee punten uithaalt; dan is het toch weer 64-60. Het nagelbijten begint vroeg deze wedstrijd…

 

Het blijft op-en-neer gaan, maar steeds als Israël aanklampt volgen er weer wat scores van Duitsland, en is de achterstand van de mannen van Shivek toch weer fors. Met 1:38 op de klok is het 72-68, dan mist Benzing, die zich de laatste minuten nadrukkelijk bezig hield met scoren, 1FT. 73-68, Israel gaat naar binnen, maar pas de tweede fout op een schutter wordt gefloten.  Ook Casspi mist er een. 1:14 en 73-69. Duitsland dribbelt, Israël jaagt. Tegen de 24-sec-klok aan is het weer Guenther die de bal over een verdediger heen frommelt, Assist op Pleiss. Weer Casspi op de lijn, nu wel raak: 75-71. Weer jagen, weer een Assist op Pleiss, en daar kan Israël gewoon niet bij… 77-71.

 

Een Driepunter van Pnini gaat erin…en weer eruit. Duitsland scoort ook niet, Casspi Drive…And1; 77-74 en 17 seconden. Casspi neemt de Fout, Benzing weer op de lijn, 13.6 op de klok; 1e raak, 2e (opzettelijk?) mis. Casspi maakt er 78-76 van met 1 tel op de klok maakt Nissim de Fout. Staiger mag het afmaken op de lijn; 1e raak, 2e raak. 80-76

 

Israël er alweer met een Nagelbijter Eerste Klas (de derde keer in vijf wedstrijden!) naar huis…

 

Duitsland eindigt met 10–23 Driepunters, dat is 41% van hun totale score! Israël kon er maar 3-18 tegenover zetten. Daar helpt geen 2P FG% tegen.

 

Hiermee is de strijd in Groep-A in een keer voorbij; ook Israël en Duitsland eruit.

De volgende wedstrijd, Begie – Frankrijk promoveert daarmee tot de eerste in de Tweede Ronde…

 

 

AART DEKKER, meer van Aart Dekker op zijn Weblog

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.