CP3 by Basketball Totaal

EuroBasket 2013 Dag-4 in Groep A: G3 Israël – België

Arik Shivek dus nog vol vuur over de kansen van Israël tegen zijn ‘Derde Vaderland’ en op het halen van de Tweede Ronde. De Belgen klaar om een reuzenstap te maken naar het niveau waar ze al zolang consciëntieus aan werken. Twee teams die gewoon goed Basketball spelen, beiden niet voorzien van een uitgebreide luchtmacht. Het zou een prachtige wedstrijd kunnen worden, maar ik weet nu al bijna zeker dat ik de verliezer na afloop zal betreuren…

Weinig publiek op de tribune; ongeveer twee keer zoveel Belgen als Israëli, beiden hartstochtelijke, echte fans. De neutrale toeschouwers laten het na de twee eerdere wedstrijden, vanavond afweten.

Muya en Wukubu starten sterk voor België: 4-0. Israël verknoeit de eerste aanval, maar komt door tweemaal Halperin toch op 4-5. Er wordt gecontroleerd aangevallen, en stug verdedigd. Israël zoekt het in Jumpers van buiten en België gaat keer op keer naar de ring. Bij 11-7 voor Israël ketst een open driepunter van Wukubu uit de ring, maar de Belgen stelen de bal terug voor Israël goed en wel in de aanval is. Het is het begin van een fase waarin er van alles gebeurt, maar geen bal de ring door gaat. Deze impasse duurt bijna drie minuten, en wordt doorbroken door Hervelle (drietje), die zijn status als Topspeler en Routinier toch wel vaak bevestigt met dit soort acties. Maar het is Israël dat vervolgens als eerste een vijf-punts-voorsprong neemt. Maar het blijft Groep-A, dus dat duurt niet erg lang… Ondertussen breekt voor mij op de perstribune een klein opstootje uit dat ik voorzien had, en waarom ik een ander plekje had gezocht; de Israelische TV-commentatoren, pontificaal op de eerste rij, maar slechts breed en niet lang van gestalte, hebben de gewoonte 2-3 drie stoelen te stapelen zodat ze goed zicht op het veld hebben. De Belgen daarachter zien daardoor weinig meer en besluiten er een punt van te maken, wat natuurlijk weer tot heftige reacties leidt. Afin: de Israëli op het veld zien kans in de buzzer nog even 19-15 te scoren… Hun landgenoten van de media verliezen hun dispuut, dat wel.

Binnen twee minuten slaat het sfeertje op de perstribune blijkbaar over op het veld; na een harde fout op Beghin, volgt even later een ‘T’ voor de bank van Israël. De Belgen halen er weinig uit 24-20. De driepunter van (weer) Beghin brengt wel de marge terug naar 1. Maar weer slaat Israël terug, en breidt het de marge met een extra punten uit (31-23) halverwege deze periode.

Sam van Rossum haalt daar met een drietje weer wat vanaf. Belgie zoekt hem voor een encore, maar die gaat mis. Hervelle pakt de OR en buffelt er twee punten in. Het gaat dus wel heen-en-weer, maar het lijkt alsof Israël toch net een neuslengte meer heeft. Ondanks een verschrikkelijke hak op een schot van Kozikaro, die de Refs niet (wensen te) zien, waaruit België twee kostbare Transition-points haalt (36-32). En waar de Fouten in eerste instantie vielen bij Israël, Casspi gaat al na 7 minuten met twee naar de kant, vallen ze tegen het eind bij België, waar van Rossumde helft afsluit met drie. De Rust komt bij 41-33; een hoge score voor dit Israël dat nu wel 53% van het veld, en zelfs 62% driepunters haalt. Het zal Shivek sterken in zijn geloof in de Israëlische kansen.

In Kwart-3 gaat het helemaal mis met België; Israël loop vrij snel uit naar een maximale voorsprong die uiteindelijk 27 punten zal bedragen (73-46, tegen de 30e minuut). Alweer Hervelle (met een driepunter), Moors met een Drive, een 1-2-2 Zone-press, terugvallend in en 2-3 Zone, probeert België echt wel terug te komen, maar per saldo wordt het erger en erger.

Het lijkt (dan) wel alsof de Belgen er zelf helemaal niet meer in geloven, zo laten ze een aantal DR’s liggen terwijl dat echt niet nodig is. Dit terwijl de getergde Israëli, met de minuut meer hun ‘goede zelf’ terug vinden; de overtuiging spat van zowat elke actie af. Kwart-3: 73-46!

Ter vergelijking: Israël scoorde in G1+2+3 respectievelijk 71, 67, en 63 punten…

 

Wie in ieder geval nog niet opgeven? De Belgische Fans zijn ‘ECHTE FANS’!

En wat misschien ook nog kan helpen is van Rossum, die eenmaal terug op het veld begon met een driepunter. Coach Eddy Kasteels zet trouwens in Kwart-4 Serron, de Zeeuw en Mwema in, en even later ook Yannick Driessen, jonge spelers die nog niet veel gespeeld, dus wellicht nog veel energie hebben. En trouwens, mocht het vandaag niet lukken, op EuroBasket is er altijd de volgende dag, een volgende wedstrijd, tegen Frankrijk weliswaar, maar het blijft natuurlijk Groep-A!

 

Die ‘Jonkies’ speelden er echt wel voor, en ze kwamen ook wel wat terug (tot 18 punten, bij 83-65 en bij 87-69). Maar Israël was niet in de stemming om nog veel weg te geven. Bovendien kwam ook Omri Casspi, die na die 7 eerste minuten op de bank werd gehouden, er ook nog in voor wat zelfvertrouwen. Of dat gewerkt heeft staat nog te bezien…

 

Arik Shivek zal zeggen “Told you so!”. De Belgen incasseren een doffe dreun; hun kansen zijn ineens ontzettend klein geworden. De fans, van beide ploegen(!) geven de spelers trouwens een staande ovatie. Daar kunnen we in Nederland ook nog wel een puntje aanzuigen…

 

Morgen is het de laatste dag in Groep-A, er is nog steeds heel veel mogelijk!

 

 

 

AART DEKKER, meer van Aart Dekker op zijn Weblog

 

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.