CP3 by Basketball Totaal

EuroBasket 2013 Dag-4 in Groep A – G2: Ukraïne – Frankrijk

Ik schreef het al mijn vorige verslag: Frankrijk en Ukraïne staan er goed en meer dan goed voor om de Tweede Ronde te bereiken in EuroBasket 2013. Toch betekent dat niet dat de wedstrijd die de twee spelen op Dag-4 in Groep-A niet van belang is. Integendeel; deze kan gezien worden als de eerste wedstrijd van Ronde Twee, mits beiden zich plaatsen voor die volgende ronde natuurlijk.

Bovendien is het jonge team van Ukraïne inmiddels op volle stoom, en dat momentum vasthouden is een groot goed. Ook Frankrijk speelde, mijns inziens, tegen Israël voor het eerst bij vlagen zoals je van een pretendent voor het Kampioenschap mag verwachten; ook een testcase voor hen dus.

Toch lopen de Ukraïners in de eerste drie minuten vrij eenvoudig naar een 7-0. En nadat Parker dan eindelijke de eerste 2 op het bord zet, gooit Gladyr er nog een schepje bovenop: driepunter, daarna Parker weer, en dan een Drive voor 12-4. Veelbelovend dus.

Frankrijk (exclusief Parker) blijft kiezen voor (te gemakkelijke) Jumpers van buiten, terwijl Ukraïne, zelfs in zijn gemiste aanvallen, wel als een mes door de boter gaat in de Franse Defense. Het moet echt van Parker komen in Kwart-1; hij sleurt aan zijn team en gaat wel keer op keer naar de Basket. Omdat ook Ukraïne natuurlijk niet (bijna) perfect kan blijven kruipen de Fransen dichterbij, maar verder dan 12-10 komen ze aanvankelijk niet. Kwart-1 eindigt bij 16-14 Ukraïne.

In Kwart-2 wordt de wedstrijd harder, intenser en, hoe kan het anders in Groep-A 2013, spannender; alsof we al in de laatste 10 minuten zitten wordt het nu al een puntje-puntje wedstrijd met het mes op tafel. Het publiek laat zich af en toe goed horen, maar er hangt ook iets van stille afwachting in de zaal; het is duidelijk dat ook deze wedstrijd heel goed ook weer tot het gaatje zou kunnen gaan…

Op het einde zitten beide teams al ruim in de ‘Penalty’, dus krijgen we, nu al voor de Rust, het schouwspel van heen en weer lopen voor Vrije Worpen. De laatste minuut duurt op deze manier natuurlijk wel even, Ruststand: 36-35. Echte foutenproblemen alleen bij Zaytsev, en dat is toch een ‘Minnetje’ voor Ukraïne. Verder zijn de fouten behoorlijk gespreid.

Die intensiteit neemt alleen maar toe in het begin van Kwart-2. Er wordt nogal wat gemist, maar dat is omdat de druk nu toch wel voelbaar lijkt te worden bij de spelers. Er zijn ook hoogtepunten die het publiek op de banken krijgen; een BS van Batum op een ogenschijnlijke vrije Lay-Up van Lypovyy en een niet gemakkelijke Alley-Hoop Dunk door het midden van Diaw (Assist Gelabale). Gelabale is trouwens nadrukkelijk aanwezig in deze fase; hij speelt meer begeesterd dan ik hem ooit heb gezien (en vraagt vervolgens zelf om een wissel). Frankrijk zit natuurlijk vol met erg goede spelers, maar in deze fase wordt toch wel duidelijk welke opstelling het moet gaan doen, willen de Fransen hun hoge ambities waarmaken: Parker, Gelabale, Batum en Diaw trekken de kar…

Ondanks al dit geweld buien of barsten de jonge Ukraïners (nog) niet, een mooi uitgespeelde laatste (7 seconden) aanval wordt 0,3sec voor tijd vreselijk weggeblokt door Kravtsov. 51-51

De laatste 10 minuten beginnen met een scherpe driepunter (Pustoznonov) en een zone van Ukraïne. Die zone houdt De Colo trouwens niet tegen er een drietje tegenover te zetten. Zaytzev drie, Diaw twee. Het is duidelijk ‘Crunch-Time’ komt eraan!

Er wordt geblokt, naar ballen gedoken en links en rechts tuimelen spelers naar de grond; het lijkt er in alles op dat we weer een geweldige slotfase gaan beleven…

Wie in ieder geval niet van plan is Frankrijk nog een fout te laten maken? Tony Parker; hij trekt de verantwoordelijkheid nadrukkelijk naar zich toe met 9 punten op rij. Dat zorgt voor 59-67, en als Ukraïne vervolgens in een Time-Out vlucht na nog eens een score (met And1) van Ajinca (59-70), dan lijkt het pleit beslecht…

Parker blijkt ook nog menselijk (wordt geblokt op een door de klok afgedwongen schot), maar scoort de volgende aanval weer, en de volgende…weer; met een ontzettend verre driepunter. Hij maakt nog even een foutje op Jeter (die toch ook weer 20 punten maakt), mist nog een solo-actie. Ukraïne maakt een snelle Drie, en foult Parker die slechts 1 FT maakt. Door een ongelofelijk ver drietje van Mishula wordt het toch weer 5 punten verschil, maar die zijn natuurlijk in de resterende 8 seconde normaliter niet meer goed te maken. Het einde komt bij 71-77.

 

De grote vier van Frankrijk? Parker (28p, 2dr, 2ass, 2 to), Gelabale (10p, 5r,1to), Diaw (15p, 3r, 5to)  en Batum (8p, 6r, 2a, 2bs en 5 getrokken fouten). Ajinca, die ik vooral kende als jeugdspeler, bonestaak en super vlieggewicht (maar wel een hele goede jeugdspeler, begrijp me niet verkeerd!), is inmiddels een beul die in 21 minuten 11 Rebounds pakte (5p, 1a, 1bs, 0to).

 

Ukraïne gaf meer dan goed partij, maar kwam op het eind (tegen vooral Tony Parker) iets tekort.

Jeter (20p, 6r, 2a, 3to) toonde maar weer eens zijn waarde. Mishula (3-3 drietjes), Gladyr (9p, 4r), Lypovyy (2-2 drietjes), Natyazkho (6p, 10r) komen eraan. De door 4 fouten slechts 11 en 12 minuten spelende Zaytzev en Kratsov; dat was misschien wel het grootste probleem waardoor Ukraïne tekort kwam.

 

 

 

 

AART DEKKER, meer van Aart Dekker op zijn Weblog

 

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.