CP3 by Basketball Totaal

EuroBasket 2013 Dag-4 in Groep A – G1: Groot Brittannië – Duitsland

‘Must Win’ situaties voor zo’n beetje iedereen in Groep-A op Dag-4, de enige die zich een misstap zou kunnen permitteren is Ukraïne, maar die zijn zo goed bezig dat ze ongetwijfeld ‘voor Goud gaan’; een eerste plaats in de groep, liefst ongeslagen tegen de twee andere teams die doorgaan naar de Tweede ronde. Ook Frankrijk moet in principe verder alles winnen, om dezelfde reden als Ukraïne; ongeslagen door, betekent een veel betere uitgangspositie in de volgende ronde. En aangezien, zoals de coach zei, ‘the Window of Opportunity’ op het winnen van Goud voor deze generatie al langzaam kleiner wordt, mogen er eigenlijk geen fouten meer worden gemaakt en zeker geen onnodige. Die wetenschap van ‘een eindig aantal mogelijkheden’ die snel opraakt is bijvoorbeeld de reden dat Tony Parker er, ondanks moordende seizoenen in de NBA+Internationaal, de laatste jaren steeds bij is; hij wil nog een keer iets groots winnen met zijn NT!

Niemand houdt eigenlijk rekening met Groot Brittannië, toch staan ze gewoon op 1:2, net als Duitsland, en dus een winstpartij voor op Israël. Duitsland is erg jong, zelfs dit gemankeerde Britse team heeft meer ervaring in dertigers Andrew Sullivan (ooit goed in Nederland bij Eiffel Towers) en Kieron Achara. En mochten de Britten winnen, dan doen ze nog ‘gewoon’ mee om een plaats in de Tweede Ronde. Duitsland moet hen eerst maar eens zien te verslaan…

Toch, mijn idee: zowel Duitsland als Groot Brittannië zullen het niet gaan halen. Het zal gaan tussen de Belgen en Israël, met als mooie outsider Duitsland -maar natuurlijk wel met heel wat ‘mitsen en maren’-.

In Kwart-1 gaat de strijd gelijk op tot de zesde minuut (11-11), daarna neemt Duitsland beetje bij beetje een mooie voorsprong. Alleen een driepunter van Clark, vlak voor de buzzer, voorkomt een tien-punts voorsprong (16-23). Diezelfde Clark heeft er dan alweer twee drietjes in liggen, zijn teamgenoot Lawrence tekent ook voor 5 punten. Bij Duitsland opent, voor het eerst, Alex king voor 9 punten.

Clark gaat direct na de korte pauze door, nu van de Low post, waar hij Pleiss geen kans geeft. En met inmiddels ook Devon van Oostrum op het veld, maken de Britten hun eerste come-back na 150 seconden vlucht coach Mens in een Time-Out: 24-23 voor onze Westerburen. Er volgt een aardige tweestrijd tussen Clark(2.08) en Pleiss(2.18) die halverwege de tweede periode samen al op 19 staan. Het is, zoals steeds bij de Duitsers en vaak bij de Britten, een open en op-en-neer gaande wedstrijd die zo vroeg op de dag zelfs al voor enthousiasme zorgt bij een duel onder de basket waar meerdere keren achter elkaar wordt gemist -er wordt strijd geleverd, en dan is Basketball al snel leuk om naar te kijken!-

Van Oostrum trouwens, ik schreef het in mijn verslagen van de MU20B dat ik hem een ‘tikkie (te) zelfzuchtig’ vond, lijkt hier wel een metamorfose door te maken; na vroeg in het Toernooi een aantal keren flink tegen de muur te zijn aangelopen, krijgt hij nu veel speeltijd en wordt hij meer een ‘Pass First’ PG, en dat pakt vooralsnog goed uit voor zijn team. Goed om te zien!

In het slot van de Eerste Helft staat Groot Brittannië goed te verdedigen, krijgen de Duitsers een van hun traditionele ‘stretches’ waarin het scoren lastig wordt, en dat wekt (voor het eerst) iets van irritatie bij onze Oosterburen, en dat resulteert in twee keer een Turnover door onnodige aanvallende fouten. De Britten gaan wel door met goed aanvallen: 42-38 bij Rust.

 

Het wordt (alweer) een puntje-puntje wedstrijd in Kwart-3. En weer zijn het de Britten die tegen het eind van deze tien minuten een kleine voorsprong nemen (56-52, 1:08 te gaan). Er ontstaat nog een opstootje door wat agitatie en niet adequate Refs, daar lijken de Duitsers van te profiteren (56-54 en balbezit). Maar het is weer Clark met een drietje die voor 59-56 bij rust zorgt, hij heeft zelfs nog de kans in de buzzer met een lange driepunter het verschil zelfs op 6 te zetten, maar die raakt de voorkant ring.

 

Het komt dus weer op Kwart-4 aan; aan het begin staat het aantal ‘Lead Changes’ op 11, en de ‘Ties’ op 8. Toch heeft de wedstrijd door de irritatie bij de Duitsers en het oponthoud wat aan attractiviteit ingeboet. De Duitse ‘Spionkop’ laat echter niet af en roert de Grote Trommels, Per Geunther leeft op  zulke sfeertjes; hij zorgt voor eindelijk weer eens een Duitse score (Driepunter na bijna 4 minuten); 62-59. Maar Lawrence killt direct daarop de Duitse ‘Energy-Boost’ met weer een drietje, en wordt daarmee Topscorer in de wedstrijd (20 op dat moment). De Duitse scorers van vroeg in de wedstrijd blijven echt staan waar ze allang stonden (King 11, Pleiss 14). Het is voor Duitsland dus zoeken naar iemand die de kar scorend kan trekken…

Met vijf minuten te gaan staat het 69-63. Pleiss neemt zijn man Inside en scoort met een Turn-Around Jump-Hookje. Langzaam aan begint de Duitse aanval ook weer wat te lopen, maar dat stopt de Britten nog niet. Via Hesson (OR, Putback) wordt het 73-67, en dan heeft Duitsland nog slechts 2,5 minuten om hun kansen op de Tweede Ronde overeind te houden…

Nooit om een statement verlegen, kiest Van Oostrum dat moment voor een drive en zijn eerste punten van de wedstrijd (75-69). Na een Duitse score volgt hij dat op met zijn eerste drietje van de wedstrijd (78-71, minder dan 40sec te gaan). Duitsland Presst Full Court, maar omdat ze 1 minuut voor het eind nog maar op 1 PF staan, leveren fouten geen FT’s op. Het kost ze ruim 10 seconden om op 5 Fouten te komen. Lawrence maakt gewoon de FT’s die bij die fout horen (80-71). TO Duitsland met 21 tellen op de klok; een bijna hopeloze zaak voor de Angelsaksen.

Benzing maakt een zwaarverdedigde Driepunter (80-74, 13.9sec). TO. De wedstrijd gaat, ondanks manmoedige pogingen van Duitsers momentum terug te winnen, toch een beetje als een nachtkaars uit. Groot Brittannië doet nog mee, voor de Duitsers wordt het erg lastig op deze manier…

 

En de Nederland met het dubbele paspoort? Van Oostrum levert een wezenlijke bijdrage aan de Britse winst. Benieuwd hoe hij dat ervaren heeft…

De persconferentie had een diep gedesillusioneerde coach Menz en Tibor Pleiss. Ik vroeg de coach of ik het goed gezien had, de irritatie, het gebrek aan agressie in Kwart-4? “Know, I told the players. It’s very disappointing; first the great win on France, and now three close losses to teams we feel we could beat…”

De Engelse (NBA-)coach Joe Prunty was natuurlijk een tevreden man: “We focussed on defending Schaffarzik and Benzing, who both played extremely well earlier. Only Pleiss got something on us we didn’t play for…every game on EuroBasket is very important, but now our game tomorrow will be huge..!”

 

 

AART DEKKER, meer van Aart Dekker op zijn Weblog

 

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.