CP3 by Basketball Totaal

EuroBasket 2013 Dag-3 in Groep A – G1: Duitsland – Ukraïne

In de persconferentie gisteren, na België – Duitsland, gaf de Duitse coach Menz aan dat twee zulke wedstrijden spelen binnen 20 uur, met maar 15-16 uur ertussen, toch zo zijn effect had op zijn jonge (25,4 jaar) team; “We could not run like yesterday”. En de jonge nieuwe ster Robin Benzing voegde daar direct aan toe: “Morgen spelen we om 14:30h…”, met andere woorden ‘dan hebben we dus weer maar 15-16 uur!’

Dat is ongetwijfeld een zwaarwegende factor, maar wel eentje die nu eenmaal bij Toernooi-Basketball hoort. Iets wat de coach zelf trouwens ook aan zijn opmerking toevoegde. Toch was het volgens mij niet de zwaarst wegende reden van de Duitse nederlaag, dat was namelijk volgens mij het hoge niveau en de verbetenheid waarmee de Belgen vochten voor hun eerste overwinning op een Europees Eind-toernooi. Menz zag trouwens de vechtlust van zijn jonge spelers en het feit dat ze -moe en ver achter- nooit opgaven, als belangrijkste winstpunt. En daar had hij waarschijnlijk groot gelijk in.

Vandaag dus wedstrijd drie voor de Groepen A+B (C+D spelen G3 pas morgen), aan het eind van de dag zou er weleens echt wat tekening in de stand van Groep-A kunnen zijn.

De Duitsers vandaag tegen Ukraïne, het andere relatief jonge team (25 jaar) dat goed op stoom is. Voor beide teams zou winst een grote stap richting de Tweede Ronde  zijn.

Het was van meet af aan een open, op-en-neer-gaande, en aantrekkelijke wedstrijd. In Kwart-1 opent Ukraïne de score, maar gaat Duitsland er (weer met flink wat driepunters, 2 van Giffey in de eerste minuten) flink overheen. Het is Jeter, weer hij(!), die tegen het eind van de eerste tien minuten de wedstrijd overneemt met, eerst twee driepunters op rij, een DR en een schitterend splijtende ASS onder het bord voor de eerste voorsprong (13-14). Kwart-1: 16-15 Duitsland.

Dit beeld zet zich door gedurende Kwart-2: twee jonge, atletische, goed schietende en voluit spelende teams, die beiden waarschijnlijk nog wat ervaring missen om de wedstrijd tactisch te domineren. Heerlijk voor de toeschouwers, zeker de neutrale! Vanaf de 15e minuut stokt het scoren van de Duitsers, zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak (Schaffartzik mist in die fase drie Jumpers van hetzelfde soort dat hij eerder maakte), terwijl Ukraïne wel gewoon zijn schoten maakt. Vooral Inside vallen de schoten best. Gevolg is natuurlijk een oplopende voorsprong voor het team van Fratello. De rust komt met 30-39, dus er staat de Duitsers een zware taak te wachten in de Tweede Helft.

Duitsland begint voortvarend aan die klus; drie driepunters -van Benzing en Guenther-, waarvan eentje via drie FT’s , brengen hen snel terug tot 4 punten achter. Maar kort daarna zet Ukraïne daar gewoon drie driepunters tegenover -2 van Gladyr en ‘Living Wall’ Natyazkho-, en dan is de voorsprong van de Oost-Europeanen opgelopen tot 12. En daarbij blijft het niet. Er is geen twijfel aan dat de Duitsers ook deze wedstrijd blijven knokken, maar Ukraïne lijkt toch net iets scherper en energieker…misschien dat de jonge Duitse benen inderdaad nog net niet helemaal klaar zijn voor een superzware serie zoals deze… Vlak voor het eind van Kwart-3 is Zwiener, door alweer een lange en zwaar verdedigde driepunter, trouwens in staat om de schade voor Duitsland te beperken tot 57-64.

Puntje voor puntje kruipt Duitsland vervolgens dichterbij; met nog 6:32 te gaan wordt het 64-66, na een BS van Pleiss op Natyazkho en twee vrije worpen van Giffey aan de andere kant. Na Gladyr (2p) is het toch weer Schaffartzik die, face-to-face met Jeter, een lange driepunter maakt (67-68). Daarna weer gifkikker Gladyr met een drietje, Zwiener drie, Jeter twee (70-73); we hebben alweer een ontzettend spannende wedstrijd!

Duitsland stond bij 25-22 voor het laatst voor, met 3:26 te gaan zet Giffey met weer een driepunter Duitsland op 74-73. Op dat moment staan beide teams op 12-28 Driepunters!

Natyazkho voegt er nog maar eens een aan toe (74-76). Schaffartzik maakt met twee FT’s gelijk. Gladyr een ‘Coast-to-Coast Drive’, gevolgd door een Duitse TO (aanvallende fout gefloten tegen Pleiss), daaropvolgend een prachtige lang ‘Alley Hoop Assist’ van Jeter op Gladyr (76-80). Met 1:03 te gaan, na een gemiste driepunter door Schaffartzik, een tweemaal Zabirchenko wordt het 76-82. Schaffartzik Assist op Pleiss (78-82). 3-4 FT’s voor Jeter en een driepunter (Schaffartzik) later 81-85. Er wordt natuurlijk flink gefould, en dat vrije-worpen spelletje gaat Ukraïne het beste af : 83-88.

Groep-A levert alweer een spectaculaire en spannende wedstrijd op. En weer trekt Ukraïne daarin aan het langste eind; hun positie om de Tweede Ronde te bereiken wordt erg florissant, en daar zijn de Ukraïnse fans en andere volgers (daar zijn er, met het oog op EuroBasket 2015, nogal wat van aanwezig, onder wie legende Alexander Volkov), uitbundig verheugd over.

 

AART DEKKER, meer van Aart Dekker op zijn Weblog

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.