CP3 by Basketball Totaal

EuroBasket 2013 Dag-2 in Groep A – G2: Duitsland – België

 

Gisteren de stunt van de dag voor Duitsland; er zullen niet heel veel mensen zijn geweest die de jonge Duitsers tot een gedecideerde overwinning op het sterren-ensemble van Frankrijk in staat geacht hadden voor de wedstrijd. Toch was er niets, maar dan ook helemaal niets(!), af te dingen op de Duitse zege; die was meer dan verdiend.

Wat mij gelijk brengt tot een toelichting: waarom ik nu net Groep-A heb gekozen om naar te gaan kijken, er waren immers drie andere poules? Wel dat is heel simpel: het is goed om niet alleen ‘in touch’ te blijven met het hele Europese Top-basketball (‘Dat zouden meer Nederlanders moeten doen! (Scheelt een hoop oeverloos gelul op de diverse fora op internet…)), maar in het bijzonder  met dat van onze buren. Dit jaar is Groep-A best bijzonder met vier ons omringende landen die tegen elkaar spelen; het is bijna de door mij zo gewenste ‘North Sea League’. Verder vond ik het ook leuk om Israël, met als coach Shivek, toch een coach die een behoorlijk aantal jaren lang zijn stempel nadrukkelijk op ons Heren-basketball heeft gedrukt, te zien en te volgen.

Daar komt bij dat ik, vanuit mijn vorige leven als Scout van Internationaal Jeugd-basketball – zeker met deze teams van België, Duitsland, Frankrijk en Israël nog net wat meer heb dan met veel andere teams-; ik heb al deze vier teams (min of meer) zien ontstaan, groeien en volwassen worden. En als er iets is dat ik interessant vind, dan is het dat wel. Maar misschien heeft dat (nog) meer te maken met mijn Basketball-leven voor mijn periode als scout; dat van coach en clubman die zoveel mogelijk uit al zijn spelers probeerde te halen…

Was de dag van gisteren nog enigszins te zien als ‘de dag van de Plankenkoorts’, wat dat betreft was na G1+2 gisteren de kop er echt wel af; Duitsland – Frankrijk was gewoon een hartstikke leuke en goede pot. Dat kon je ook al zeggen van G1 van vandaag. En G2 ging direct spetterend van start.

Wat je zou moeten verwachten? Een België dat voor zijn leven zou gaan spelen, dat in ieder geval. En van Duitsland? Dat was wat ingewikkelder; zouden de ‘Jonkies’ van Duitsland de voeten op aarde kunnen houden, en doorgaan waar ze 20 uur eerder eindigden? Dat was denk ik de vraag die deze wedstrijd zou moeten beantwoorden. Zouden ze dat kunnen dan hadden ze een goede kans op winst tegen de Belgen, zo niet dan kon het weleens een moeilijke wedstrijd worden voor het stuntteam van gisteren…

België kwam, zoals verwacht goed uit de blokken. Duitsland antwoordde best goed, Q1: 16-14.

De Belgen pakten in Q2 het initiatief met een 14-1 run, en dat is dan nog inclusief een belachelijke call in hun nadeel door de verkeerde ‘Ref’ die glaszuiver balbezit ‘gewoon’ aan de Duitsers geeft. In deze fase zijn de jonkies het aanvallend even kwijt. Niet dat ze slecht spelen, maar de pure overtuiging in het schot is wel duidelijk zoek. Met 5:16 te gaan staan de zeer solide en begeesterde Belgen op 16-27. Opvallend in deze fase dat ALLE Belgen goed spelen, en dat bijvoorbeeld Massot al op 8 (Inside-) punten staat met fraaie scores uit al even fraaie aanvallen.

Toen volgde een fase van missen aan beide kanten; kantelpunt of breekpunt, dat leek op dat moment de vraag. Duitsland probeert in die fase van alles, o.a. een zone (2-1-2).

Pas met 18-30 doet Duitsland weer eens iets terug. Waarschijnlijk niet toevallig is het de ‘Grote Leider’ en uitblinker van gisteren, PG Heiko Schaffartzik, die met een sterke drive voor wat broodnodige punten scoort. Kort daarop valt ook zijn driepunter (23-35). Het wachten was op iemand die de 28-jarige ‘PG/veteraan’ mee aan het scoren zou krijgen. Dat werd U-Con OG Niels Giffey, die de aanval daarop een vrije driepunter raak knalde (26-35). TO België. Duitsland terug naar MTM. Er werd verder niet meer gescoord in H1, al was Giffey met een ‘Buzzer-beater’ over meer dan 22 meter heel dicht bij zijn zesde punt op rij…

Wat volgde was een fantastische Tweede Helft, met spanning, met hart-en-ziel gespeeld, en met ‘Big Play, na Big Play’; echt een kraker van een wedstrijd!

Ik ga hem hier niet helemaal beschrijven, heb hem ook slechts met een half oog gevolgd (was wat anders aan het schrijven…).

Maar de Belgen hielden vast, en de jonge Duitsers speelden hun ziel en zaligheid eruit. Er waren fases met barages aan driepunters, er werden fouten gemaakt, de emoties liepen hoog op.

Er kwam alweer een ‘Nagelbijter’, er kwam zelfs alweer een Verlenging, en ook die ging weer tot het gaatje. ‘Held’ Schafartzik kon met enkele seconden te gaan weer Gelijk maken; hij miste de eerste, en moest dus ook de tweede missen. De Rebound was voor Pleiss, hij had een goed schot, maar kon het, van dichtbij, niet maken (een Turn Around Jump Hookje van 1 meter, maar wel met alle Belgen om hem heen). De Belgen maakten het 73-77… Schafartzik maakte de zwaar verdedigde (geen fout!) driepunter van ver, net niet…

België wint, en Duitsland en België staan beiden op 1:1; de coaches gaan dadelijk op de persconferentie zeggen: “Het enige wat telt is de wedstrijd van morgen…”, ik weet het nu al…

Het wordt steeds mooier in Groep A!

 

 

 

AART DEKKER, meer van Aart Dekker op zijn Weblog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.