CP3 by Basketball Totaal

EuroBasket 2013 Dag-2 in Groep A – G1: Israël – Ukraïne

Zoals Eugene ‘Pooh’ Jeter gisteren de wedstrijd binnenhaalde met een solo-actie in de laatstee 10 seconden, zo begon hij nu; de eerste driepunter van de wedstrijd is gelijk raak. En die score bleek minstens zo belangrijk als de winnende gisteren…

Israël heeft het heel moeilijk in begin; Ukraïne  scoort van binnen en van buiten, en Israël…niet.

Coach Fratello van Ukraïne, die later in de persconferentie zou zeggen dat hij veel respect heeft voor wat de Europese NT-coaches allemaal doen op het gebied van aanvallende spelletjes en opties, en voor Israël in het bijzonder, gooit van alles op het veld, o.a. een 1-2-2-zone in het begin. O.a. daardoor duurt het meer dan 5 min voordat de Israëliërs gedecideerd gaan passen en, rond de 6e minuut weten dat het schot eraan komt, de driepunter (van Nissim, die samen met Halperin tot nu toe als enigen tegen een behoorlijk percentage schieten) valt, en maakt het 13-5. Maar de goede start geeft Ukraïne vertrouwen, dus schieten hun scorers wel goed en dat geeft weer vertrouwen in de rest van het spel, en (dus) het duurt erg lang voordat Israël echt terug is in de wedstrijd (wat stand op het bord dan). Bij de rust is Israël nog net zover als na de eerste 5 minuten (9 punten achter bij 35-26).

Het is niet dat Israël niet de schoten krijgt die normaal zijn voor hun (‘Smallball-‘)type Basketball; die schoten krijgen ze, en zeker ook Inside, namelijk wel, alleen missen spelers als Casspi (vooral hij), Eliyahu en Green er gewoon teveel van.

Ukraïne, het team dat aan het opbouwen is naar 2015, wanneer het in eigen land op EuroBasket natuurlijk een goed figuur wil slaan, lijkt aardig op weg in die doelstelling. Het had altijd al lengte en goede atleten, maar er mankeerde gewoon te vaak een en ander aan het spel om echt mee te kunnen doen met de Top.  Gisteren tegen België was het ook nog niet hoogstaand, alleen het einde van de wedstrijd zagen we een glimp van goed en overtuigd Basketball. Vandaag was die kwaliteit vanaf de aanvang te zien. Fratello na afloop: “Gisteren kwamen onze basisspelers niet uit de verf, en moest onze bank het doen, vandaag stonden we er wel vanaf het begin.”

In de tweede helft zette coach Shivek al heel snel de Full-Court-Press op het veld (1-2-2-, 2-2-1, MTM-FC, en -3/4C). Het brengt Israël voor het eerst aansluiting, na 5 minuten (35-34). Maar pressen over het hele veld is natuurlijk niet ‘gratis’; het kost veel energie en persoonlijke fouten. Daarnaast is er het risico dat een tegenstander ‘went’ aan die Press en dan verliest het zijn effect. Beide risico’s bleken al in het Derde Kwart; het werd afgesloten met 53-46 en vier Israëliërs in foutenproblemen (Limonad, Pnini en Green op 3, en Kozikaro zelfs al ‘fouled out’!)

(Weer) rond de 5e minuut in het Laatste Kwart maakt Israël zijn zoveelste push: met een 7-0 run, voor 58-57, jammer genoeg werd dan toch weer de ‘And1’ gemist. Het werd dus (alweer!) een ‘Nagelbijter’. Zeker omdat Ukraïne geen verschijnselen vertoonde die op een mogelijke ineenstorting zouden kunnen wijzen (1 minuut later alweer 62-57).

Met Green ook al ‘Fouled Out’ wordt de speelstijl van Israël wel heel erg ‘Small’.  Limonad, de Israëlische versie van de ‘Microwave’ (Pistons’ SG Vinnie Johnsson) stapt op en doet veel belangrijke dingen voor Israël; hij scoort en creëert. Maar ook Casspi gaat driepunters schieten, en dat ging nu net niet ‘zo lekker’…

Ukraïne blijft ondertussen met veel energie verdedigen en blijft regelmatig scoren. Daarmee wordt het voor Israel een ‘Uphill-battle’; met nog 1 minuut te gaan stond het 67-60 voor de Oost-Europeanen, en was er een klein wonder nodig voor een Israëlische overwinning. Die kwam er dus ook niet… (74-67).

Israël in de problemen, en Ukraïne in een mooie uitgangspositie voor een fraaie kwalificatie voor de Tweede Ronde. Maar het Toernooi is nog lang, en er kan nog heel veel gebeuren!

In de persconferentie voegde Arik Shivek zijn conclusie toe: Ukraïne speelde goed, wij ook (we domineerden zelfs een groot deel van de wedstrijd (wat klopte, AD), maar het was jammer dat we, toen we eenmaal terug waren in de wedstrijd, twee verdedigende (denk-)fouten maakten; dat kostte ons twee cruciale driepunters tegen.” Verder kwam de mantra van alle coaches in Groep-A van zijn lippen: “Morgen weer een wedstrijd!”.

 

 

AART DEKKER, meer van Aart Dekker op zijn Weblog

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.