CP3 by Basketball Totaal

EuroBasket 2013 Dag-1 in Groep-A

 

EuroBasket 2013 in Slovenie is begonnen.

Ik zit in Ljubljana, bij Groep-A. Een Groep waar zo op het eerste gezicht weinig regionale aantrekkingskracht vanuit gaat, met Israel en Ukraine en verder alleen maar (bijna) buurlanden van Nederland; Groot Brittannie, Belgie, Duitsland en Frankrijk. Alhoewel Slovenie vanuit sommige delen van Duitsland en Frankrijk niet echt ver is.

Als al op de eerste dag van een toernooi van bijna drie weken, alleen in een groep, alle drie de wedstrijden spannend en verrrassend zijn, dan mag je natuurlijk niet klagen.

De eerste twee wedstrijden (Israel – Groot Brittannie en Belgie – Ukraine) was er nog wat weinig publiek (onder de 1.000 man), maar dat is wel vaker zo bij de vroege wedstrijden.

Bij de derde wedstrijd (Duitsland – Frankrijk) liep het toch al aardig vol (ik schat zo’n 3.000, waar mee de oude zaal, pas in de tweede en derde ronde wordt er in de grote nieuwe zaal gespeeld) en was het sfeervol.

 

Dan de wedstrijden zelf.

 

Israel – Groot Brittannie

Was intens, maar niet hoogstaand. Vooral omdat er gewoon ontzettend veel gemist werd.

Maar spanning was er te over: Israel stond toe dat Groot Brittannie met een 9-0 run alsnog een verlenging binnensleepte, om vervolgens zelfs na een voorsprong in de verlenging (4 punten) in de laatste 44 seconden de Britten te zien winnen 71-75.

“Dat is het mooie van Basketball”, zei de Israelische coach Arik Shivek tijdens de persconferentie, “We kregen goede schoten en vrije worpen, en die misten we. Dan zeggen ze: ‘It can not happen’, maar het kan dus wel; het gebeurt gewoon wel.” In de eerste helft had Groot Brittannie een klein overwicht, maar in de tweede helft was het Israel dat de wedstrijd volledig in handen had. Maar dat maakte dus niet zoveel uit, want de britten wonnen toch. Maar volgens Shivek werd er in de kleedkamer, zelfs direct na de wedstrijd al, niet meer over gepraat; de volgende wedstrijd is het enige dat telt.

 

Belgie – Ukraine

In de tweede wedstrijd was het overwicht zelfs nog veel duidelijker: Belgie stond vrijwel de hele wedstrijd voor, en die voorsprong bedroeg tegen het einde van de eerste helft zelfs 13 punten. En in die fase zag Ukraine er niet goed uit. Van die dertien punten ging vlak voor en vlak na de rust wel de helft af, maar toch hadden de Belgen de wedstrijd goed onder controle. Pas in de laatste tien minuten kwam er leven in de Ukrainse ploeg. De Belgische voorsprong kromp, maar iedere keer als het erop leek dat Ukraine echt bij zou komen, liep Belgie toch weer wat weg. Tot er nog maar 1:51 op de klok stond, toen trok Ukraine de score eindelijk gelijk. Belgie kwam weer een paar punten voor, het werd weer gelijk. Uiteindelijk besliste Jeter voor Ukraine, met een lange drive en bonus, 3,1 seconde voor tijd de wedstrijd (57-58), want Belgie kwam niet goed uit de laatste aanval. En dat kwam best hard aan bij Belgie. Maar weer klonk bij de persconferentie, uit de mond van beide coaches: “De volgende wedstrijd, dta is het enige wat telt”.

 

Duitsland – Frankrijk

De derde wedstrijd werd het klapstuk van de dag: Duitsland, dat met een heel erg jong team speelt, speelde vanaf het begin brutaal, zowel in de aanval als in de verdediging, waar al snel een Press op het veld werd gezet. Frankrijk, toch een van de favorieten voor een Ereplaats, ging ook al snel een tandje hoger spelen, maar echt controle over de wedstrijd kreeg het nooit. Je zou denken dat de jonge Duitsers zichzelf toch ergens in de wedstrijd tegen zouden komen, en dat Frankrijk zich niet door zo’n team de kaas van het brood zou laten eten. Maar dat gebeurde toch allebei niet. Ja, Frankrijk kwam tegen het eind van de wedstrijd wel bij, een paar puntjes voor zelfs. Maar met een paar ongelofelijke driepunters gooiden de  Duitsers de deur op slot, en zorgen zo voor een geweldige verrassing (80-74). En zo ontstond er al op de eerste avond een echt Toernooisfeertje.

Morgen gaat het verder, met ongetwijfeld weer nieuwe spanning en verrassingen.
Aart Dekker, meer van Aart Dekker op zijn Weblog

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.