CP3 by Basketball Totaal

Estland verslaat Orange Lions (full-game video)

Henk Norel_bloed

De hebben tijdens de derde wedstrijd op het vierlanden-toernooi in & tegen Estland niet voor een verrassing kunnen zorgen. Alleen het derde kwart werd verloren, maar dat gebeurde net met te ruime cijfers (-10) om de achterstand in het vierde kwart te kunnen repareren.

Nederland startte zeer sterk en hield in feite de gehele eerste helft de controle (en de voorsprong). Het was even schrikken toen Henk Norel met een bloedend hoofd (foto) op het parket lag, maar zijn wond kon effectief gedicht worden, en hij kon later weer inzetbaar was.
Het was een contrast tussen de outside game (Estland) versus de inside game van de Oranje mannen. De aanvalsrebound was bij de Nederlanders goed in orde, alsook het verdienen van vrije worpen.
Estland speelde zeer matig en leed regelmatig balverlies. Doordat het schot van het thuisland in de eerste helft niet viel, ging Nederland met voordeel rusten: 32-35. In het derde kwart zorgden de Esten alsnog voor het beslissende gat. De trend die aan het einde van de eerste helft al zichtbaar was, werd doorgezet door de Balten: de driepunter begon te vallen, en ook enkele drives en midrange schoten lukten. Na drie kwarten stond Nederland 7 punten achter. In het vierde kwart wist geen van beide ploegen goed te scoren: Nederland won dat kwart met 9-4, waardoor het drie puntjes tekort kwam voor de overwinning, die het gezien het spelbeeld best verdiende.
In de eindcijfers zijn de grote contrasten zichtbaar: Nederland haalde 18 (!) punten meer uit vrije worpen, terwijl Estland juist 18 punten meer haalde uit driepunters. Nederland pakte maar liefst 11 aanvallende rebounds meer dan de Esten en had een overall reboundoverwicht van +12. Ook maakte het 5 turnovers minder. Hoe kon Nederland dan eigenlijk verliezen !!??
Het antwoord zit in het schotpercentage: 30% tweepunters en 25% driepunters. De Esten schoten minder slecht (resp. 52 en 32%).
Het valt al enkele wedstrijden op, dat op de point nog het meeste te winnen valt voor de Leeuwen. Scorend en passend (team: 6 assists slechts) komt er zeer weinig van Kloof, Williams, Slagter, (Worthy) De Jong. En voor het gehele team geldt, dat er wedstrijden zijn zonder dreiging van achter de driepuntslijn, ook niet van Schaftenaar, Akerboom, of Slagter. De lange mannen waren actief inside vandaag en verdienden veel (team: 32 stuks, tegen 7 voor de Esten) vrije worpen, maar de afwerking van de tweepunters was matig, bij Kherrazi, Nicolas de Jong, Smeulders, en Norel. In de fase dat Nederland in het vierde kwart toch aan kon dringen en zelfs twee aanvallen had om gelijk te komen, ging het opeens sneller spelen dat het gewend is, wat prompt in turnovers resulteerde. De opbouw door Worthy de Jong, Williams, en Slagter was ook op die momenten kwetsbaar.
Al met al drie zeer leerzame wedstrijden in drie dagen, waarin 2x nipt werd verloren (tegen IJsland & Estland) en 1x ruim werd gewonnen (van de Filipijnen). Vanaf donderdag spelen de mannen van Van Helfteren, Jones, en Van Noord in Athene. Daar zijn de tegenstanders van Europees topniveau. Als Nederland de verdediging, de turnovers en de rebound in orde kan houden, en er qua guard play (opzetten aanvallen & scoringsdreiging) en schotzuiverheid een schepje bovenop kan doen, is het in zeer veel wedstrijden in de race voor de winst.

De integrale wedstrijd Estland-Nederland vindt u hier in beeld.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.