CP3 by Basketball Totaal

Erik Braal: ‘De bond moet vol op 3×3 inzetten’

NBB – 3×3 basketball heeft volgens Erik Braal heel veel potentie. De bondscoach van het Nederlands vrouwenteam onder 18, dat eind september meedoet aan het WK in Jakarta, denkt dat deze nieuwe tak van basketball een mooie toekomst tegemoet gaat. “Dit biedt de bond een enorme kans op ledengroei. We moeten hier echt vol op gaan inzetten. Pak dit serieus aan.”

In voorbereiding op het WK doet de Nederlandse selectie, die nu nog uit negen speelsters bestaat, mee aan een aantal 3×3 toernooien. Op dit moment zijn de Dutch Angels 3×3 van de partij bij de European University Games in Rotterdam. “Het was eigenlijk de bedoeling om met twee teams buiten mededinging mee te spelen, maar we hebben één team kunnen inschrijven met speelsters die studeren, een voorwaarde voor deelname. Het andere team doet wel buiten mededinging mee, als stand-in, om voor gelijke poules te kunnen zorgen.”

Het team met Moira van Leeuwen, Marit Siersema, Michelle de Graaf en Cassidy Cheuk-Alam speelt onder de naam Rotterdam College en won gisteren op de eerste dag van de Games twee van de drie duels. Braal: “Die maken nog kans op een plek in de kwartfinales. Het andere team met Vivienne Buunen, Dzifa Quist, Sabine Hermans en Shari Jeffrey heeft het een stuk moeilijker. Die zitten in een zware poule met tegenstanders uit Rusland en Spanje. Leonie Kooij kwam kijken en die herkende bij een Spaanse ploeg een paar meiden die als prof in Spanje spelen. Ze worden niet weggespeeld, maar staan met hun 16 jaar wel tegenover speelsters van 23. Maar goed, we wilden hier graag meedoen omdat we een bepaalde speelstijl willen ontwikkelen en om te kijken of die succesvol is.”

Braal is afkomstig uit het traditionele vijf tegen vijf-basketball. Hij coachte in de manneneredivisie bij Rotterdam, Bergen op Zoom en Leeuwarden, en was assistent-bondscoach bij de Nederlandse vrouwenploeg. Het 3×3 basketball is voor hem een nieuwe wereld. “Het prikkelt enorm. En daarnaast is een goed tijdverdrijf. Ik zoek een baan als coach bij een buitenlandse club, maar de markt is slecht op dit moment. Dan is dit een interessant uitdaging. Drie tegen drie is heel dynamisch. Ik heb bij de finale van Streetball Masters in Den Haag nog zitten kijken als vijf tegen vijf-coach. Maar dit is iets heel anders, het is veel sneller. Je hebt twaalf seconden voor een schot, je kunt veel sneller de bal in nemen en de driepunter is heel belangrijk. Bij vijf tegen vijf noemen ze de driepunter de ‘equalizer’. Bij 3×3 krijg je voor een driepunter twee punten en voor een gewone score één. Dat is het dubbele. Als je goed van afstand kunt schieten, maak je het verschil. Vandaar dat we daar met onze selectie ook heel erg op focussen.”

De in juli benoemde bondscoach van de Nederlandse 3×3 VU18-selectie voorziet een mooie toekomst voor 3×3 basketball. “Het is een hele andere doelgroep. Ten eerste biedt het commercieel nieuwe mogelijkheden, want je kunt een hele andere sponsorgroep aanspreken. Dat is interessant, want in het traditionele basketball is het in dat opzicht nog niet van een grote doorbraak gekomen. Daarnaast biedt het de bond een enorme kans op ledengroei. We moeten daar echt vol op gaan inzetten. Mij gevoel zegt: pak dit serieus aan.”

Braal wordt bij deze pilot, zoals hij het 3×3 VU18-project omschrijft, gesteund door een aantal vrijwilligers. Hij krijgt hulp van Hakim Salem, Jesse Korf en Frank Vermeulen. “We hebben een brainstormgroep en een begeleidingsgroep. Dit heeft enorm veel potentie, maar ik kan het niet alleen. 3×3 basketball kan net als het beachvolleybal uitgroeien tot een compleet andere tak. Je zult spelers buiten het vijf tegen vijf basketball moeten rekruteren, of mensen moeten de overstap maken. Je spreekt een nieuwe doelgroep aan. 3×3 is van de straat, maar het moet wel gestructureerder. Wat minder één tegen één en de bal door de benen spelen, winnen is belangrijker. Maar je moet wel het brutale erin zien te houden. Als je dit serieus aanpakt, levert het hele goede basketballers op.”

Volgens Braal is het begrijpelijk dat de FIBA zich met 3×3 basketball op Aziatische landen richt. “Het WK wordt niet zomaar in Indonesië gehouden. Voor 3×3 heb je maar zes spelers nodig, bij vijf tegen vijf minimaal tien. Je hebt al veel sneller een competitie. Landen waar basketball nog een onontgonnen gebied is, kunnen zo veel sneller omhoog.”

Of er voor hem een toekomst als coach in het 3×3 basketball ligt, weet Braal nog niet. “Ik ben basketballcoach, dat is mijn vak. Als dat bij het 3×3 zou kunnen, sluit ik dat niet uit. Ik heb er in elk geval veel lol in. De vraag is hoever we met dit team kunnen komen. Maar 3×3 heeft heel veel potentie. Ik vermoed dat het commercieel heel interessant kan zijn en dat het op eigen benen kan staan. Het is leuk dar ik daar mijn steentje aan kan bijdragen.”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.