CP3 by Basketball Totaal

‘Er zal keihard gevochten moeten worden’

De Dutch Angels mogen aankomende zomer flink aan de bak. In de tweede kwalificatieronde voor EuroBasket 2015 zijn de tegenstanders grootmacht Rusland en Zweden, hét land in opkomst. Volgens bondscoach Meindert van Veen een uitgelezen kans om in eigen land van basketball van de bovenste plank te genieten. Maar meer nog een stevige uitdaging voor zijn jonge, gretige selectie om naar een hoger Europees niveau te groeien. Tijdens de voorbereiding oefenen de vrouwen van Oranje dan ook louter tegen aansprekende tegenstanders.

De basketbalhoofdstad van Nederland is Amsterdam. Op 15 en 22 juni spelen de Dutch Angels in Sporthallen Zuid hun Europese kwalificatiewedstrijden tegen respectievelijk wereldtopper Rusland en het snel opkomende Zweden. Beide teams brengen straks enkele Euroleague-sterren op het parket. Het voorbereidingsprogramma van het Nederlands team mag er dan ook zijn. Er wordt louter tegen sterke tegenstanders geoefend. Bondscoach Meindert van Veen: “Het is altijd afwachten wat je op je bordje krijgt. Met België hebben we een goede relatie. Zij organiseren een sterk bezet toernooi, waarvoor wij zijn uitgenodigd.”

Zware poule
In Louvain-la-Neuve treft Nederland, naast het gastland, Oekraïne en het ijzersterke Italië. Ook wordt er nog in en tegen Polen (Wladyslawowo bij Gdansk) geoefend. Is dat genoeg om tegen Rusland en Zweden eventueel te stunten? Van veen: “We zitten in een kleine, heel zware poule van drie. Rusland is zeker niet, zoals sommigen beweren, in mindere doen. Ze zijn even sterk als Italië. Zweden is echt een land in opkomst. Wij zullen elke wedstrijd op ons best moeten zijn.”

Sterkhouders
Er zijn genoeg Nederlandse speelsters die in het buitenland uitstekend presteren. Sommigen spelen bij Europese topteams. Maar in mei zullen een aantal sterkhouders er om uiteenlopende redenen niet bij zijn. Van Veen: “Een deel van de meiden zal tot ver in mei in buitenlandse play-offs spelen. Naomi Halman, die het in de Italiaanse eredivisie erg goed doet, heeft zich sowieso niet beschikbaar gesteld. Van Chatilla van Grinsven verwacht ik dat ze met Bourges (Euroleagueteam, MK) in de Franse topcompetitie hoge ogen gaat gooien en zich daarna bij een WNBA-team gaat melden. Ze wil dat graag en ik gun haar dat het lukt.”

Stap maken
Van de twee opponnenten in de tweede kwalificatieronde voor EuroBasket 2015 lijkt Zweden de te kloppen tegenstander. Al mag de kracht van de Scandinaviërs niet worden onderschat. Veel speelsters van de huidige selectie werden in 2006 met het VU18-team derde van Europa. “In 2009 wonnen we van ze, mede dankzij een Leonie Kooij en een Anouk Biesters in topvorm. De laatste is geen international meer, evenals routinier en steunpilaar Marlous Nieuwveen. Mede daardoor hebben wij de stap die Zweden met de zusjes Eldebrink en Louice Halvarsson wél heeft gezet, nog niet kunnen maken. Bovendien spelen ze met een genaturaliseerde Amerikaanse. Het niveau waar Zweden de afgelopen twee jaar naartoe is gegroeid moeten wij nog bereiken”, legt de bondscoach uit.

Apenlazarus
Wie Van Veen ook maar een beetje kent weet dat zijn ploeg straks niet voor spek en bonen mee gaat doen. “We zijn met onze staf bezig met vooral jonge speelsters een ploeg te formeren die tegenstander zich voor elk punt het apenlazarus laat werken. Het is onze taak ervoor te zorgen dat elke speelster straks mentaal in orde is. Er zal keihard gevochten moeten worden. Je kop laten hangen kan tegen zulke ploegen niet. Wij zullen slim en gedisciplineerd moeten basketballen, met veel variatie in ons spel. Het doel is onze tegenstanders aan het denken zetten en daarvan profiteren. Op die manier kunnen we met onze meiden naar een hoger plan groeien.”

Commitment
Hoe de Oranjeselectie er straks uit gaat zien is nog ongewis. Van Veen: “Onze staf heeft dertig meiden uitgenodigd voor het Nederlands team. We hebben ze om commitment gevraagd. Daarvan hebben er 24 positief gereageerd. Het duurt nog even tot de voorbereiding begint, dus er is nog altijd ruimte voor andere speelsters die zich aandienen. Begin mei, als we van start gaan, zal blijken wie er op de eerste training allemaal bij zijn.”

Hal vol
Speelden Van Veen en de zijnen in 2012 nog in Almere, met ingang van dit jaar heet de basketballhoofdstad van Nederland Amsterdam. “Daar is het allemaal wat compacter. We trainen er al het hele jaar door met de meiden van het CTO. De omstandheden zijn er goed – we hebben er al onze spullen en faciliteiten. Vanuit Topsport Amsterdam krijgen we alle medewerking. Zo is de zaal aangepast en is er een nieuwe vloer gelegd. Nu alleen nog die hal vol in juni. Het kaliber van landen als Rusland en Zweden hebben nog maar weinig mensen in Nederland gezien.”

Oefenwedstrijden:

20 mei: Polen (Wladyslawowo)
21 mei: Polen (Wladyslawowo)
30 mei: België (Louvain-la-Neuve)
31 mei: Oekraïne (Louvain-la-Neuve)
1 juni: Italië (Louvain-la-Neuve)

EuroBasket 2015 / tweede twalificatieronde

11 juni: Zweden (Lulea)
15 juni: Rusland (Amsterdam)
22 juni: Zweden (Amsterdam)
25 juni: Rusland (nog onbekend)

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.