CP3 by Basketball Totaal

En nu?

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Wat een slachting. Met 16 punten mogen verliezen (naar gaandeweg bleek) en daar zelfs niet in de buurt komen tegen een voluit spelend Duitsland. Nederland gaat niet naar Eurobasket 2017 en dat is jammer want 2015 smaakte voor iedereen naar meer.

Bewondering
Dat is een beetje het probleem: we weten nu wat we missen. Spelers, coaches, media en fans waren al verwend geraakt. Met de grote jongens van Europa meedoen is leuk! Feit is dat we op de grens zitten tussen A- en B-landen. De spelers, coaches en begeleiders die de afgelopen paar jaar, en zeker ook deze kwalificatiereeks, hebben gezorgd dat inmiddels de balans wellicht iets meer in de richting van A is verschoven, verdienen onze bewondering.
Maar Oranje gaat niet opnieuw naar het EK. Kwestie van doelsaldo ten opzichte van de andere poules, en dat is frustrerend. Zeker als je ziet dat bijvoorbeeld Groot-Brittannië, in de voorbereiding lachend geklopt door Oranje, wel gaat. Al hebben wij het twee jaar geleden op een dergelijke manier ook gehaald.

Schuld
Als een sportploeg zijn doel niet bereikt, worden er onmiddellijk schuldigen gezocht, zelfs als dat nergens voor nodig is. Zo ving ik een gerucht op dat er mensen twijfelden aan deze bondscoach. Het is een onbevestigd gerucht dus ga ik ervan uit dat het niet klopt. Was het wel waar, dan zou ik mij hier en overal hardop afvragen hoe het kan dat de hersens van doorgaans weldenkende mensen opeens ophouden met werken als ze het over topsport hebben. Maar goed, er is geen reden voor valse uithalen, want zo’n dom verhaal over een, nee hét, boegbeeld van het Nederlandse basketbal kan niet waar zijn. Toch?
We zijn allemaal schuldig. Nog steeds schiet onze opleiding tekort, en dat wordt mede veroorzaakt door het feit dat we in Nederland heel veel moeten betalen voor heel weinig trainingsfaciliteiten. Dàààg potentiële voedingsbodem. Door onder andere geldgebrek stelt de nationale competitie ook niet veel voor, en moet deze generatie internationals eigenlijk allemaal naar het buitenland om te leren spelen met echte weerstand. Intussen hopen wij dan dat ze ook daadwerkelijk worden vrijgegeven door die clubs …

Plan
Er is een plan voor een CTO aan de mannenkant, en hopelijk wordt dat straks (mede) gefinancierd door het NOC*NSF. Het mannenbasketbal verdient inderdaad hulp van de sportkoepel. Ik heb de afgelopen maanden sporters voorbij zien komen bij wie ik dacht: waarom zij wel en de Orange Lions niet? En dit haalde ik van internet: ‘Reddingsbrigade Nederland beschikt over een topsportprogramma Lifesaving en is als sportbond aangesloten bij NOC*NSF.’ In dat licht zou ik zes miljoen euro steun aan het NMT niet onredelijk vinden.
Een mannen/jongens-CTO lijkt me een goed plan, ik hoop dat het er komt. Ik verslikte me wel even toen ik las over een Achtjarenplan waarna Nederland bij de topacht van Europa gaat behoren, maar misschien moet je dit soort dingen roepen als je de steun van het NOC*NSF wil. Bij de vrouwen is er al jaren een CTO en die halen vooralsnog het EK niet. Er zijn wel tien CTO’s nodig om Nederland structureel een speler te laten zijn in de Europese ‘roundball scene’, want in de andere landen houden ze waarschijnlijk niet opeens op met opleiden, en daar zijn de faciliteiten, financiën en infrastructuur beter.

Hartenlust
Is het dan allemaal verspilde moeite? Zeker niet, net zoals de campagne van dit jaar dat ook niet was. Oranje speelde mooie wedstrijden (helaas en opvallend genoeg niet in Leiden), deed van zich spreken, en internationals braken door of verstevigden hun reputatie. Het verschil met sommige teams die wel naar het EK gaan, is klein.
Maar omdat Oranje het EK niet heeft gehaald, moet het in augustus 2017 plaatsingswedstrijden spelen om mee te mogen doen aan plaatsingswedstrijden voor het WK 2019 (er is pas in 2021 weer een EK). Dit valt wat vroeg in het Achtjarenplan dus moeten we nog even improviseren. In augustus zijn in ieder geval de voorbereidingen van de clubs nog niet begonnen lijkt me, dus kan de bondscoach naar hartenlust spelers oproepen.

Caramba
Acht van de zestien landen die Eurobasket 2017 niet haalden, gaan door naar Divisie A, en vervolgens doen ook de Spanjes van deze basketbalwereld mee. ¡Ay, caramba! De WK-kwalificatieduels zijn tijdens het seizoen (november, februari), en ik voorzie afzeggingen want we zijn nog niet krachtig en machtig genoeg om die gasten gewoon op te eisen. Aan de andere kant: hoeveel NBA’ers komen even naar Europa voor die duels?

Verzoekje
In ieder geval speelt Oranje over een kleine elf maanden al weer. Een verzoekje: plan in de tussentijd op z’n minst één serieuze oefenwedstrijd (niet de All*Star Game), zodat de fans niet zo lang hoeven te wachten en de rest van Nederland niet weer vergeet wie de Orange Lions zijn.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.