CP3 by Basketball Totaal

En nu………… wat gaan doen ?

Eric Buis – Een heel diepe buiging voor Coach van Helfteren en zijn team met het bereiken van het EK.  Niemand maar dan ook werkelijk niemand geloofde vooraf in een kwalificatie voor oranje.

Ok ok,  het zat dit keer mee met een tegenstander als Bulgarije want deze waren deze kwalificatie ronde nu niet echt op zijn top. Of beter gezegd deze toonde niet echt ”best team basketball”. Maar Nederland won er gewoon twee keer van, en de key overwinning in Montenegro was de basis voor kwalificatie.

De laatste wedstrijd was in een volle hal in Leiden ( Laat het een grote les zijn dat Nederland voortaan  speelt in Leiden waar men een heksenketel kan creëren i.p.v. die troosteloze game in Groningen )

Nederland speelde ongelofelijk goed team-basketball en coach Toon Van Helfteren coachte een weergaloze wedstrijd en bleek onder toch een grote druk het hoofd koel te houden. Was het in het verleden Toon die nog wel eens een woede uitbarsting had , nu was het de coach van Montenegro die met een domme T zijn ploeg dieper in het hollands diep liet zakken.

Ok nu klaar met alle lof want we hebben het EK bereikt en wat gaan we daar mee doen? We hebben succes en dat moet gebruikt worden om er geen kortstondig succes van te maken. Het Nederlands basketball zit ondanks deze kwalificatie in slecht weer, maar er is duidelijk hoop aan de horizon en met de juiste middelen kan die horizon bereikt worden. Maar er moeten duidelijke keuze’s gemaakt worden op het bondsbureau en daar wringt toch wel de basketball schoen.

Persoonlijk vind ik dat je met dit team door moet gaan. De afzeggers die om diverse redenen hebben afgezegd moet Toon nu hartelijk bedanken. Let op die staan nu te springen om mee te mogen gaan naar het EK!!!.  Nee Toon ga lekker door met Leon Williams en met die heerlijke beul van Schaftenaar en met Arvin Slagter. Laat de Akerbooms en andere afzeggers volgend seizoen de broodnodige rust hebben die ze denken nodig te hebben.

Daar Kan de EK zomer van 2015 ook nog wel bij .

Ze lieten je in de kou staan bij het begin van deze zomer en je hebt bewezen met deze groep tot grote hoogte te kunnen komen.

NU ……wat gaan we met dit succes doen. We moeten niet vergeten dat alle jongens jeugdteams nog in de B poule zitten en ook de prestaties dit jaar niet van grote hoogte waren. Willen we succes kunnen herhalen en dat betekent in de komende EK kwalificaties ons weer plaatsen zal hier AANDACHT EN GELD naar toe moeten.

De grote vraag is wil de NBB dat ?  Zonder een oordeel te geven of het goed of fout was heeft de NBB veel van zijn pijlen gericht op het dames basketball de laatste 10 jaar: Het CTO werd stevig gepromoot en om heel eerlijk te zijn waren er daar maar sporadisch kleine succesjes . Van Veen zette een duidelijke lijn in bij de dames neer  maar tot op heden heeft het geen GROTE vruchten afgeworpen terwijl er in het begin grote stappen werden gemaakt.  Geen EK voor de dames en ook bij het meiden basketball is het succes al even geleden op Europees niveau  ( sterker ik heb het idee dat de resultaten minder worden ).

De NBB zet zich in voor het 3-3 basketball . In mijn ogen een fantastische move want het is een jonge dynamische manier van spelen voor de jeugd. Daarbij komt het dat de jeugd op een erg creatieve natuurlijke manier leert  1-1 te basketballen. En dat men buiten op het pleintje  net zoals voetbal in de vrije tijd zich  kan ontwikkelen.

De aandacht en geld moeten dus in mijn ogen nu meer naar het komende EK van de heren gaan. Hier ligt comercieel een kans, aandacht op TV, aandacht in de kranten. Iets wat al jaren ontbreekt .

Helaas pindakaas voor de Dames en  het CTO maar de NBB moet een keuze maken. En we hebben het hier over topsport en dat betekent presteren en keuzes maken.Topsport is keihard DAMES en HEREN.

Of…..en daar wil ik eigenlijk heen .Het Nederlands mannenteam moet het zelfstandig gaan doen.  Want om de stekker er nu bij de dames helemaal uit te trekken is ook wat aan de botte kant. Natuurlijk gaat de hele dames kant nu over me heen vallen. Maar tegen hen zeg ik: Hou de spiegel even voor het basketball gezicht en zet je eigen ego of belangen even opzij voor het ALGEMENE belang.

Coach Van Helfteren heeft in een interview laten weten dat hij een mannen  plan heeft bedacht de laatste weken . Ik ken het plan niet maar de coach verdient het om dit plan uit te werken en daar de financiële steun voor te krijgen.  Kan de NBB dit niet of willen die het niet ( ik hoor daar altijd tegenstrijdige berichten over ) dan moet de FEB of desnoods een nieuw op te richten instantie dit nieuw leven in blazen.  NU IS  DE KANS EN DE TIJD RIJP !

Laten we a.u.b. niet low budget naar het EK gaan en daar roemloos onder uit gaan en dat dan iedereen zegt: “ Zie je wel we hebben er niks te zoeken”.

Dat is maybe ook wel zo want we zijn een dwerg in Europa,  maybe hebben we er “nog” niks te zoeken maar in de toekomst wel. Nederland moet zich optimaal kunnen voorbereiden . Op medisch gebied topfit zijn ( Zie Nederlands voetbal elftal ). De scouting moet op en top zijn  ( Sam Jones en Peter Van Noord hebben dat bewezen en moeten alle beschikbare middelen hebben ). Het team moet meer samen getraind hebben dan alle andere teams daar in ……. ( ik hoop Duitsland )

Alles komt dus terug op geld en de wil om er wat van te maken.

Het is heel simpel pakt de NBB de handschoen op en zeggen ze: “We gaan voor het Nederlands mannenteam of we geven de handschoen door aan een ander want das beter voor het algemene belang ”.

Beide is in mijn ogen GOED en niemand lijdt gezichtsverlies want het Nederlands basketball is er bij gebaat.

Als het maar met het doel is om het Nederlands mannen basketball nu het zetje  te geven wat het nodig heeft.

Als er niks gebeurt en de wijze bestuurders zeggen b.v:  “Zie je met low budget kunnen we dit ook bereiken dan zal het een kortstondig succes zijn en kunnen we over 25 jaar weer gaan juichen …………..” Of een tekst die ik gisteren al hoorde dat we gewoon veel geluk hebben gehad deze kwallificatie. Ja dat hebben we idd we hebben geluk gehad met een bondscoach die er voor ging en hardwerkende spelers.

Ik ben pessimistisch gezien het verleden  en mede door collega columnist Aart Dekker word ik ook zo beschreven, maar ik hoop dat ik dit keer eens ongelijk ga krijgen. Trouwens Aart van harte want ik weet dat je 1 v.d. gelukkigste column schrijvers op IB basketbal bent. Het is je gegund net zoals alle ras optimisten waar onder TOON VAN HELFTEREN .

13 reacties

 1. Volledig mee eens. Een Nederlandse topcoach heeft met spelers, die willen, dit behaald. Blijkt maar weer eens dat commitment vooraf, de juiste communicatie tijdens, belangrijke voorwaarden zijn om te presteren.
  Ben inderdaad benieuwd hoe de aandacht voor onze sport nu gebruikt wordt in een plan dat dit succes uitbreidt, maar vooral een vervolg hierop gaat creeeren, beginnende bij de jeugd. Ehhh, plan is niet het juiste woord, want dat licht in de la van iedere (ex) bestuurder in Nederlands Basketbal Land. Ben dus benieuwd wat men gaat DOEN. CTO voor jongens? Richtlijnen uitschrijven voor de inhoud van ons landelijk spel en die bewaken? Drie RTC’s van de grond opbouwen en geen 6 of 7? We gaan het zien hopelijk. Hopelijk kijk ik over zes jaar naar de finale NL-SPanje en denk “wat’s kebeurt”.

 2. Is te hopen dat Toon de jongens beloont die de kwalificatie hebben waargemaakt, en niet dat hij bij de EK selectie ineens jongens als Kevin van Wijk, Robin Smeulders en Henk Norel mee gaat nemen. In mijn ogen hebben deze twaalf jongens de wil gehad om hun hele zomer op te offeren en het talent en de kwaliteit getoond om zich te plaatsen. Hoop dat Toon dit ook in zijn achterhoofd houd en dat hij niet straks dit soort profiteurs/mooi weer spelers erbij haalt.

 3. Ik denk dat we moeten focussen op volgend jaar EK 2015 voor de HEREN. Zij hebben het verdiend. We moeten nu niet ineens een groot plan uitwerken én bekostigen. Dat is absoluut (nog) niet reëel. Richt een stichting op, waarin FEB, NBB en clubs participeren met als enig doel: geld inzamelen voor de voorbereiding EK2015 voor de heren. Bedenk manieren om geld in te zamelen, bijv door crowd funding onder NBB-leden en andere BB-fans, inzamelingsacties, loterij tijdens de eredivisiewedstrijden komend seizoen, etc. Er is genoeg te verzinnen en uit te voeren. Nu organiseren en aan de slag.

 4. Frans Griffioen

  Eric, iets kritisch volgen is wat anders dan negatief. Mocht Aard Dekker overigens net zo veel praten als dat hij schrijft, adviseer ik hem om zijn eigen talkshow te beginnen. Ik krijg er spontaan dyslexie van.
  Natuurlijk verdient het NL mannenteam een groot compliment. Daarover beslist geen discussie. Maar om nu meteen te opperen dat alle aandacht naar de mannen moeten, eventueel ten kosten van het damesbasketbal, gaat mij iets te ver.
  Jouw analyse van het NL damesteam klopt, maar bij de dames jeugd spelen ALLE selecties volgend jaar in de A divisie en heeft onder 18 zelfs een WK ticket bemachtigd !

  Dus als topsport keihard is dan gaat jouw betoog hier de mist in.
  Het lijkt mij ook erg opportunistisch om bij het eerste succes sinds 25 jaar meteen volle bak het roer om te gooien.

  Natuurlijk is een hoop geld steken in het herenteam voor komend EK niet de oplossing. Neem dit vooral mee als mooie ervaring, exploiteer dit succes, maar begin per direct te investeren in de mannen jeugd selecties. Die moeten omhoog.
  Misschien moet het beleid bij de mannen wel harder. Presteert de bondscoach onvoldoende, dan wordt een volgende aangesteld !
  Ik zie coaches die op de 8ste plaats eindigen (in de B divisie wel te verstaan !) het jaar daarna gewoon weer terugkeren. Topsport is hard !!
  Toon van Helfteren heeft immers aangetoond dat je niet altijd de beste spelers nodig hebt om goed te kunnen presteren…..

  • Tristan van Santen

   Misschien moet het beleid bij de mannen wel harder. Presteert de bondscoach onvoldoende, dan wordt een volgende aangesteld !
   Ik zie coaches die op de 8ste plaats eindigen (in de B divisie wel te verstaan !) het jaar daarna gewoon weer terugkeren. Topsport is hard !!

   Hier sluit ik me volledig bij aan Frans.

 5. Eric Weernink

  “Laat het een grote les zijn dat Nederland voortaan speelt in Leiden waar men een heksenketel kan creëren i.p.v. die troosteloze game in Groningen”. Wat een flauwekul opmerking Eric Buis. De wedstrijd in Groningen stond bol van de veiligheidsmaatregelen omdat de tegenstander Israel was. Ook was het niet duidelijk dat Nederland ver zou kunnen komen. Desondanks waren er meer dan 1200 toeschouwers. Groningen is een op en top basketbalstad met een prachtige accommodatie in de vorm van Martiniplaza. Leiden en Den Bosch hebben ook zeker ambiance maar wees wel eerlijk. Leiden speelt in een aftandse uitgebouwde gymzaal. Geen visitekaartje voor het Nederlandse basketbal.

 6. Jeroen Reitsema

  @Basketballnl

  Voordat je mensen profiteurs gaat noemen zou ik eerst maar eens heel goed informeren of dit wel zo is.

  Scheer niet iedereen over 1 kam.

 7. Als topsport keihard is ga je altijd met de best mogelijke selectie. Ook dan nog zijn er genoeg afwegingen te maken natuurlijk. Maar misschien is het Nederlandse basketball nèt even te smal op topsportniveau om de selectie zo strikt te maken. De lijn zoals ik die zie in het stellen van een maximum aantal buitenlandse spelers per team zou min of meer doorgetrokken kunnen worden. Kiezen voor stabiele kwaliteitsopbouw vanuit een bredere basis, met je eigen jongens. Je zou kunnen overwegen om spelers die niet in de nationale competitie uitkomen – en dat waarschijnlijk (of in in ieder geval voorlopig) ook niet meer gaan doen – het snoepje en belangrijke leermoment van het EK te ontnemen. Omdat die mannen waarschijnlijk weinig impuls meer aan de Nederlandse clubs gaan geven. Of – meer praktisch – hier in je selectie in ieder geval rekening mee te houden, door de broodnodige uitzondering mee te nemen. Mocht ooit het moment komen dat je mee gaat doen voor de eerste 4 plaatsen zijn er misschien weer andere afwegingen te maken. En natuurlijk is van Helfteren de aangewezen man om die selectie te maken.

 8. basketballliefhebber

  “De laatste wedstrijd was in een volle hal in Leiden ( Laat het een grote les zijn dat Nederland voortaan speelt in Leiden waar men een heksenketel kan creëren i.p.v. die troosteloze game in Groningen )”

  Wat een domme opmerking zeg. Het is precies zoals Eric al aangeeft. Er zaten 1200 man, ondanks vele dreigingen en bangmakerij, en de sfeer zat er best goed in.

  Als die laatste wedstrijd in Groningen was gespeeld, was het misschien ook wel vol geweest. Alleen zaten er dan 4500 toeschouwers, dt lukt volgens mij niet in die oude sporthal in Leiden.
  Altijd prima sfeer in Leiden, maar met die hal kun je internationaal natuurlijk niet echt voor de dag komen…

 9. Jan van der Nat

  Iedereen die heeft afgezegd thuislaten volgend jaar, is iets te kort door de bocht. We moeten eerst precies weten wat de redenen zijn geweest. Henk Norel bijvoorbeeld had een knieoperatie achter de rug en dus een goede reden. Die hadden Rogier Jansen en Jeroen van der List met blessures ook. Van der List was er bij, maar kon gewoon niet spelen met een polskwetsuur ook en wellicht waren nog een paar geblesseerd. Blessures horen bij de sport en je kunt spelers niet ‘straffen’ omdat ze aantoonbaar fysiek ongemak hebben.
  Niet meedoen om rust te pakken is geen goede reden en andere smoezen zijn ook niet acceptabel. Overigens wilde Toon van Helfteren begrijpelijk niet praten over spelers, die misschien volgend jaar wel beschikbaar zijn. “Daar hou ik me nu niet mee bezig. Misschien haken ze dan weer af…”
  Nou, dat denk ik niet. Een basketballer die rust verkiest boven het spelen van een EK, die moet stoppen met basketballen en zich melden bij de korfbalbond. Dan hoef je geen oefenpotjes te spelen diep in Roemenië of hop-on-hop-off vluchten te maken naar Cyprus…
  Overigens ben ik dus van mening dat elke kutsmoes moet worden gehonoreerd met een levenslange verbanning uit Oranje.

  • Misschien moeten ze zich inderdaad aanmelden bij de korfbalbond, dan weten ze in ieder geval dat ze elke keer meedoen voor tenminste de finale op een EK.
   Maar alle gekheid op een stokje, de beste spelers moeten gewoon mee naar het EK, goede afzeg reden of niet. Als Akerboom het voor zichzelf nodig vond om extra rust te pakken om zodoende uitgerust en fit te starten voor het nieuwe seizoen, voor zijn werkgever, die hem betaald nota bene, wie is de Nederlandse basketbal wereld dan om te zeggen dat dat niet mag?
   Wie gaat er anders brood op de plank brengen, de basketbalbond, Jan van der Nat of Eric Buis dan misschien? Had hij zich dan kostte wat het kost moeten melden voor een kwalificatie, waarvan 99% van de achterban dacht dat het een nutteloze zaak was om überhaupt aan te beginnen, en dan maar hopen op het beste? Alle lof voor de jongens die dit gepresteerd hebben, maar wil je iets bereiken op het EK, dan moet daar het beste team staan en als Akerboom, of welke speler dan ook, daaraan kan bijdragen dan moeten die gewoon mee.
   De Nederlandse perimeter is vooral aanvallend zwak en tegen (sub) topteams (kijk naar Isreal) wordt dat keihard blootgesteld. Europees moeten jongens als Akerboom gewoon mee. Al is het alleen maar om ruimte te creëren, 3 punt schotdreiging te hebben en het schutters van het kaliber Caspi in ieder geval moeilijk te maken.
   Het EK is de uitgelezen mogelijkheid om het Nederlands basketbal weer op de kaart te zetten voor het grote publiek, of er moet genoegen worden genomen met 2200 bezoekers voor een kwalificatie wedstrijd, dan is dit team inderdaad waar je verder mee moet gaan.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.