CP3 by Basketball Totaal

“EK-kwalificatie wordt zware klus,” zegt bondscoach Toon van Helfteren

Nederland is bij de loting voor de kwalificatie van het EK van 2015 in de Oekraïne gekoppeld aan Montenegro, Israël en Bulgarije. Bondscoach Toon van Helfteren noemt het een hele zware poule en verwacht een moeilijke kwalificatiereeks.

Duidelijk is dat Montenegro als grote favoriet voor de groepswinst kan worden gezien. Oranje strijdt met de andere twee landen om de tweede plaats in de groep, die hoogstwaarschijnlijk zekerheid biedt op deelname aan het EK.

 

Bulgarije deed afgelopen zomer mee aan dezelfde EK-kwalficatievoorronde waar Nederland ook aan meedeed. In de finale ging de ploeg onderuit tegen Estland. Notabene het land waar Nederland in de groep sportief gezien van won, maar achter het ‘bureau’ van verloor. Van Helfteren ziet wel kansen tegen de Bulgaren, zei hij in een interview met Leon Kersten, Israël is een ander verhaal. “Dat is moelijk. Zij presteren minder dan in het verleden, toch blijft het een A-land dat altijd op een EK aanwezig is.”

Het zou Oranje erg helpen als de in potentie beste Nederlandse basketballer van dit moment beschikbaar is, maar of Henk Norel mee gaat doen is nog niet bekend. “Ik ga hem binnenkort benaderen. Ik moet van hem horen hoe ver hij is en wat zijn plannen zijn. Voor zijn blessure was hij afgelopen zomer van plan om de volgende stap in zijn carriere te maken, individueel werk. Met daarbij het verzoek om het jaar erop toch welkom te zijn. Dat jaar erop is dit jaar, maar alles is anders.” geworden.

De laatste keer dat de Nederlandse mannen zich plaatsten voor een EK was in 1989.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.