CP3 by Basketball Totaal

EK-kwalificatie Oranje: de stand van zaken

Het nationale mannenteam moet woensdag van Montenegro winnen om een kans te maken op plaatsing voor het Europees kampioenschap basketball van volgend jaar. Echter, een zege in de Leidse Vijf Meihal biedt geen garantie. Israël is als groepswinnaar geplaatst en dus gaat het om de tweede plaats. Zes van de zeven nummers twee gaan naar het EK.

Hoe wordt dat bepaald?
Er zijn vijf groepen met vier en twee met drie landen. In die vijf groepen vallen de resultaten tegen de nummer vier (in het geval van Nederland de twee overwinningen op Bulgarije) weg en wordt er met de overige drie ploegen een nieuwe stand opgemaakt. Daarbij gelden de normale regels: het aantal punten en daarna het onderlinge resultaat of saldo als twee ploegen gelijk staan.

Vervolgens wordt van de zeven nummers twee een lijst gemaakt en in eerste instantie gekeken naar het winstpercentage. Zonder krankzinnige uitslagen zal vermoedelijk België of Macedonië een nummer twee worden met drie overwinningen en zich dus plaatsen. De resterende ploegen lijken uit te komen op twee overwinningen, inclusief Nederland bij winst woensdag. Daarvan moet er eentje afvallen.

Hoe wordt dat berekend?
Er wordt gekeken naar het doelgemiddelde (punten voor gedeeld door punten tegen) en NIET naar het saldo, al geeft dat wel een behoorlijke indicatie. Een hoog positief saldo levert ook een hoog doelgemiddelde op tenslotte.

De grote nederlaag van Nederland zondag tegen Israël is dus niet gunstig. Oranje staat na twee wedstrijden tegen Israël en een tegen Montenegro op een saldo van -27. Daar gaat het positieve saldo van woensdag vanaf. Winnen met een zo groot mogelijk verschil is dus het devies. Uiteraard zijn diverse uitslagen elders ook nog van invloed. Die zullen door ongelijke aanvangstijden en tijdszones druppelsgewijs binnenkomen.

Ongetwijfeld zal er die avond op het kantoor van de FIBA voortdurend gerekend worden en zal op een aantal plekken in Europa in spanning worden afgewacht wat de uitkomst is. Wellicht zullen er teammanagers zijn, die tijdens de wedstrijden de zakjapanner in de aanslag hebben en hun coach kunnen doorgeven met hoeveel punten verschil er gewonnen moet of verloren mag worden.

Welke landen hebben zich geplaatst of maken via plek twee de beste kans?
In groep A lijkt Bosnië en Herzegovina winnaar te worden. Mocht IJsland de laatste wedstrijd thuis van Bosnië winnen, dan komt die ploeg op drie overwinningen en gaan beide ploegen door, de een als groepswinnaar, de andere als nummer twee met drie zeges. Israël is winnaar in de ‘Nederlandse’ groep B en Polen is beter dan Duitsland en Oostenrijk in groep C. België en Macedonië gaan de buit verdelen in groep D en de nummer twee gaat met drie zeges naar het EK.

In groep E zal Tsjechië de winnaar worden en de tweede plaats overlaten aan Hongarije of Georgië. Letland completeert het trio Baltische staten op het EK (Litouwen en Estland hebben zich al geplaatst). Roemenië lijkt de nummer twee te gaan worden. Tenslotte zal Italië wel winnaar worden in groep G, tenzij er verloren wordt in Zwitserland. Dat overkwam in de Russen, die daardoor tweede worden. Wel met een enorm positief saldo door de grote zege thuis op Zwitserland. De plaatsing van Rusland is dus daardoor al vrijwel zeker.

Normaal gesproken worden dit de nummers twee: IJsland, Nederland of Montenegro, Duitsland, België of Macedonië, Hongarije of Georgië, Roemenië en Rusland. Bij het grote rekenwerk kunnen België of Macedonië en eigenlijk ook Rusland buiten beschouwing worden gelaten. Dat geldt eventueel ook voor groep A, wanneer IJsland zou winnen van Bosnië en Herzegovina.

Wat zijn nu de kansen voor Nederland?
Er zijn vermoedelijk zes landen voor het grote rekenwerk. Daarvan is een aantal door het doelsaldo/gemiddelde buiten bereik van Nederland. IJsland eindigt met een positief of bescheiden negatief saldo. Duitsland is klaar met de onderlinge wedstrijden en staat op +12. Rusland komt uit op +45. Blijven over Georgië of Hongarije en Roemenië. Wordt Georgië tweede in groep E, dan kunnen de tickets worden besteld met een saldo van +21.

De Nederlandse hoop lijkt gevestigd op Groep E en dan vooral op de wedstrijd tussen Hongarije en Tsjechië. Voor de Nederlandse kansen zou er een thuisoverwinning voor de Hongaren moeten uitrollen. Liefst met miniem verschil. Klein voordeel is dat Hongarije-Tsjechië al om 17:45 uur Nederlandse tijd begint en dus ruim voor de tip-off van Nederland-Montenegro is afgelopen. Of weten wat je moet doen gunstig is…?

De mogelijke ontsnappingsroute loopt via Roemenië, maar of het al geplaatste Letland in zijn laatste uitwedstrijd voluit zal gaan en met rond de tien punten verschil gaat winnen, ligt niet in de lijn der verwachtingen.

Gelukkig is bovenstaand relaas een ultieme vorm van koffiedik kijken. Elke uitslag van elke wedstrijd woensdag kan voor een andere situatie zorgen.

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.