CP3 by Basketball Totaal

Eindelijk

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Ogenschijnlijk was er nog slechts een ploeg voor wie de uitkomst van de laatste competitiewedstrijd in de DBL er nog iets toe deed. Voor Den Bosch was het tweede of vierde worden.

Hoewel ik bijvoorbeeld liever niet toppers als collega Leon K. tegenspreek, vreesde ik even dat ook voor Donar er nog iets op het spel stond. De nummer één van de DBL kon namelijk ‘uitkiezen’ tegen wie er in de halve finale wordt gespeeld.
En ja, ik beken dat ik even dacht dat Donar liever Leiden in de halve eindstrijd tegenover zich zag dan Den Bosch, dat weliswaar aan een inconsistent seizoen bezig is maar dat op een goede dag ook veel vuurkracht in zich heeft.

Verhoudingen
Daar deed ik dus Leiden mee tekort en zeker ook Donar, dat weinig heel liet van Den Bosch. Wordt het een eenzijdig verhaal als de Vikingen zich uitsluitend op de nationale markt gaan richten? Je denkt van wel maar ik kom daar straks nog even op terug.
Ik wilde graag eerst nog even kort de seizoensprijzen met u doornemen. Dat de awards ongeveer bij de mensen terecht zijn gekomen die ook ik op mijn formulier had aangekruist, is verrassend noch heel knap van mij. Iedereen die wekelijks de DBL beziet, weet zo’n beetje wel hoe de verhoudingen liggen.

Schaars
Ik beken, ik had Thomas Koenis niet in het All Star Team. Niet omdat ik hem geen goede speler vind, want dat is hij zeer zeker, en niet omdat ik hem niet mag, want het is een verschrikkelijk aardig mens, maar meer omdat ik hem eerder genomineerd zag worden voor een Oscar voor beste bijrol dan beste hoofdrol.
De echte centers in de competitie zijn echter schaars, Koenis doet het uitstekend en past ook perfect in de rol die er bij Donar voor hem is, dus gooi op die kaketoe (het is mogelijk dat deze zegswijze buiten Leiden minder opgeld doet). Mooi dus deze uitverkiezing en zonder ook maar iets van de achterliggende redenen te weten zeg ik: zonde dat hij geen international meer is.

Contrast
De manier waarop de DBL ons gefaseerd op de hoogte bracht van de seizoensprijzen stond in schril contrast met hoe het er bij de vrouwen aan toe ging. Na afloop (!) van de eerste finalewedstrijd tussen Grasshoppers en Bemmel kregen ineens wat mensen bekertjes in hun handen geduwd. Lieve NBB, kan zoiets nou niet wat handiger? De Margreet Visscher Bokaal, de MVP, de coach van het jaar, het zijn geen lullige prijzen. Ze kwamen bij de juiste mensen terecht (Fieke Ligthart, Cornelia Fondren en Rick Driessen) maar we werden er na de eerste wedstrijd van wat weer een interessante finale belooft te worden, plots mee overvallen en de winnaars verdienen beter.
Voor de wedstrijden in de halve finales was qua timing al wat leuker geweest; nu was de helft van de prijswinnaars niet eens aanwezig. Ook het uitreiken van een individuele prijs kan mooie taferelen opleveren. Ooit ontving David Robinson de MVP award terwijl Hakeem Olajuwon briesend stond toe te kijken. Dream vernederde vervolgens The Admiral op een manier die sindsdien zelden meer vertoond is. Toch al leuk om terug te zien omdat er toen goede centers waren.

Glans
Maar een bond die al jaren zo nadrukkelijk inzet op vrouwenbasketbal zou wel wat meer mogen doen om de apotheose van het seizoen wat glans te geven. Is dit geen mooie gelegenheid om, nu de sporthallen vol zitten, je te presenteren? Je kunt van de DBL veel zeggen, en dat doe ik wel eens, maar in ieder geval proberen ze er deze tijd van het jaar wel wat van te maken.
Bij de mannen gaan de play-offs eindelijk van start. Dat de competitie werd verlengd was een goede zaak, en dat had niet op het (wat bleek) voorlaatste weekeinde moeten aankomen. Voor volgend jaar dient de competitieleider er rekening mee te houden dat alle deelnemende clubs (graag meer dan een) de finale van de Europe Cup gaan bereiken. Het irriteert me nog steeds dat Donar rondom die cruciale halvefinalewedstrijden zoveel inhaalwedstrijdjes moest spelen. Het is niet alsof de kampioen van Italië hulp nodig heeft.

Eindelijk
Goed, dat ligt achter ons en nu spelen we eindelijk om de prijzen. Zoek ‘gedoodverfde kampioen op’ en je ziet een foto van Donar. Ik heb desondanks veel zin in de play-offs. Om de een of andere reden denk ik dat de uitkomst van het naseizoen nog niet helemaal vaststaat. Mocht ik er voor de zoveelste keer naast zitten, vind ik dat ook niet erg.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.