CP3 by Basketball Totaal

Einde seizoen

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

De DBL heeft een streep gezet onder het seizoen 2019-2020. Het was de enige logische beslissing, en eentje waar andere sportbonden een voorbeeld aan kunnen nemen.

Graag zou ik nu zeggen dat basketbal opnieuw vooruitstrevend is, maar helaas leeft de nationale bond nog steeds in de illusie dat er op 6 april nog best wel eens beter nieuws zou kunnen zijn. Dat is over twee weken. Nu ben ook ik geen viroloog en evenmin een wiskundige, toch durf ik te voorspellen dat de boel er hier tegen die tijd alleen nog maar grimmiger uitziet, helaas.

Als we over twee máánden een verbetering van de situatie zien, zou dat al heel mooi zijn, is mijn inschatting. Nu ben ik een eenvoudige columnist, maar voor een sportbond moet ook in dit geval regeren vooruitzien zijn. Toch kijken NBB, KNVB en IOC het nog even aan. Alsof hun houding het virus zou kunnen terugdringen. Alsof sporters van de ene op de andere dag weer fluitend in het strijdperk kunnen staan. En als de viruspiek is afgezwakt, moet je dan meteen weer met 50.000 mensen bij elkaar gaan zitten in een stadion? Het seizoen uitspelen zonder publiek is ook geen optie, want profsport is publiekssport. Theatergezelschappen gaan ook niet in lege zalen King Lear staan opvoeren. Waarom gaan de bobo’s niet een uiterst gedegen planning maken voor als er met een nieuw seizoen begonnen kan worden? Want dan is er behoorlijk wat te organiseren.

In Tokio willen ze van geen uitstel weten, vooralsnog. De waanzin. Nederland zou moeten laten weten dat het niet meedoet indien de Spelen op de geplande datum van start gaan. Ja, dat zou ongelooflijk zuur zijn voor bijvoorbeeld onze 3×3-kanshebbers. Je zou bijna denken dat God niet wil dat Nederland ooit aan een basketbaldiscipline meedoet op de Olympische Spelen (eerder bewijs daarvan werd in 1988 al geleverd tijdens het OKT). Hopelijk komen een paar mensen bij hun positieven en krijgen onze mannen en meiden op een later tijdstip alsnog de kans om hun olympische droom waar te maken, en dan op een fatsoenlijke manier.

Maar, de DBL heeft dus wel zijn verantwoordelijkheid (want dat is het) genomen. Een kampioen is er deze jaargang niet. Balen voor Zwolle, dat geen kans krijgt voor een repeat. Of die er was gekomen? Daar ben ik niet heel zeker van, al waren de uitdagers zeker niet in grootse vorm. Zwolle vond ik wel het meest ingespeelde team, en vaak het leukst om naar te kijken in de zin van een ploeg die consequent goede dingen doet. Bij de rest was het halen en brengen, al vlak ik vooral Donar nooit uit als de play-offs beginnen. Op zich was Den Bosch een powerhouse, hoewel een derde plek met dit budget en deze ploeg niet echt een prestatie is. Any given Sunday is dit team een kanshebber om iedereen te verslaan, maar ik heb ook te vaak gezien dat er vooral voor eigen glorie werd gespeeld.

Leiden eindigt als vierde, en daar valt weinig op af te dingen. Vorig seizoen won het in de competitie alle uitwedstrijden, nu heel zelden, en dan moest het nog twee keer naar Groningen. ‘Een verloren seizoen op een passende manier voorbij’, appte een vriend. Daar moest ik hem gelijk in geven.

Ook in Leiden zagen sommigen hun verblijf als puur een opstap naar groenere weiden, in plaats van dat die ‘promotie’ een bijproduct was van het investeren in een teamprestatie. Leiden ging in een jaar tijds van plek een naar plek vier, dus het kan onmogelijk een geslaagd seizoen worden genoemd.

Daar zijn veel redenen voor. Eentje is dat ‘een’ Thompson/Watson niet elk jaar voorbij komt, zelfs al besluit je in een hoger segment te gaan shoppen. Vette en Kherrazi waren veel minder misbaar dan wellicht werd aangenomen. De samenstelling van de nieuwe ploeg klopte ook niet helemaal. De Randamie en Pasalic samen in een ploeg bijvoorbeeld. Allebei zeker van waarde, beide ook goede teamgenoten (een niet te onderschatten eigenschap) en prima mensen. Heb je plek voor tien contractspelers, dan zeker doen. Als je ‘kern’ bestaat uit acht man, dan is het er een te veel (want ze zijn ook nog eens samen 70), en dan zou ik op persoonlijke titel zeggen, met de luxe van achteraf, dat je met Sergio al genoeg had en een jonge rebounder/shotblocker waarschijnlijk beter was geweest.

Jarvis Williams vond ik dan weer een heel fijne aanwinst (op het moment van schrijven is hij de enige Amerikaan die er nog is, en dat zegt ook wat. Wat mij betreft zien we hem terug), en Nuni Omot was zo’n speler die eigenlijk niet te verdedigen is als hij goede zin heeft. Jammer dat hij er niet vanaf het begin bij was in plaats van de ongelukkige Cunningham, en best wel balen dat we hem waarschijnlijk nooit meer terugzien. Alleen al om de BOINK op het hoofd van Semih Erden vond ik het waard.

Maar over het geheel was het allemaal net niet. Te veel incidenten, te veel ego’s die niet opzij gezet konden worden, te weinig eenheid derhalve (en pas op dat je Worthy’s ‘prime’ niet verkwanselt), en gerelateerd naar seizoen 1 van Rolf Franke, te weinig succes.

Het, opnieuw, bereiken van de tweede ronde van de Europe Cup was wel knap. Alleen die poule waarin Leiden kwam, was rampzalig. Twee van de drie opponenten komen feitelijk uit Azië, en de reis naar Siberië maakte meer kapot dan goed. Als leermoment had deze campagne volgens mij niet zo veel waarde, al is het seizoen niet uitgespeeld dus kan daar ook geen definitief oordeel over worden geveld.

Er is dus een streep gezet, en dat heeft invloed op de Europese deelnames van volgend seizoen (dat er deo volente komt). De clubs gaan met elkaar overleggen, want het lijkt mij bijvoorbeeld nog de vraag of Zwolle is geïnteresseerd in de Champions League (mede gezien de eisen aan de grootte van de hal). Misschien toch maar Donar of Den Bosch daar, en de andere drie in de Europe Cup? Ik begreep dat zulks een optie is.

Dan ben ik wel wat gemakkelijk over slurfje daar in de hoek gesprongen. Want reken maar dat iedereen in de financiële shit zit. Donar, de gigant, moest al een oproep doen aan de fans. Van allemaal werden die club ook de meeste thuisduels door de neus geboord. Het begroten van recettes is ook helemaal niet raar, maar nu blijkt wel hoe wankel het allemaal is als die mooie hal tegen het einde van het seizoen niet een paar keer vol loopt.

Daar is Donar niet alleen in natuurlijk. Ook Leiden kan bijvoorbeeld geen teruggave doen op de huidige seizoenkaarten. Het maakt een plan om volgend seizoen korting te geven op die abonnementen. Want geld om terug te geven is er niet.

En vooralsnog is het hopen dat die fantastische sponsors die onze DBL in leven houden, niet al te hard worden geraakt. Ze dragen ongetwijfeld het basketbal een warm hart toe, maar gaan natuurlijk eerst zorgen dat hun bedrijf gezond verder kan.

Competities afmaken is dus onzin. Dit sportseizoen zou afgeblazen moeten worden. Het is nog maar zeer de vraag of we volgend seizoen op dezelfde voet verder kunnen. Voor degenen die de vertaling daarvan niet goed begrijpen: Europees basketbal wordt weer een luxe die we ons niet meer allemaal kunnen veroorloven, en of we weer vier à vijf teams van deze sterkte gaan zien, is nog maar zeer de vraag. Dit virus is nog lang niet uitgewerkt.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.