CP3 by Basketball Totaal

Eerste zaaltraining Oranje heren een feit

oranje bovenNa twee ochtenden kracht- en conditietraining en twee middagen met verplichte nummers als een perslunch en fotoshoots, stapten de Orange Lions vanmiddag de Vijf Meihal binnen om voor het eerst in de zaal te gaan trainen.

Hoewel de mussen bijkans van het dak vielen vanwege de hitte en de aanwezige kijkers in de hal ook moeite hadden met de wel zeer tropische temperaturen, trokken de zestien spelers zich daar weinig van aan en werkten zich al snel in het zweet. Geen wonder dat er dan ook veel water werd gedronken.

Na wat schieten, dribbelen en lachen riepen de bondscoaches Toon van Helteren en Sam Jones de spelers om 17.00 uur bijeen. Van Helfteren voerde het woord en ontvouwde zijn plannen voor de nationale selectie, op reis naar het eerste EK sinds 1989.

Jones verzorgde de warming-up. Er werd met acht tweetallen gewerkt op de zes aanwezige baskets in Leiden. De tweetallen bestonden uit kleine en grote spelers. Aanvankelijk was het gewoon om en om schieten. Eerst gewone jumpers, daarna schieten na één dribbel en step back jumpers.

Na tien minuten werd de oefening uitgebreid. Vanuit een 45 graden hoek gaf de guard een pass naar de low post die vervolgens moest afronden via een drop step. In de tweede situatie dribbelde de post naar de guard voor een hand off en een schot voor de guard vanuit de dribbel. Tot slot gaf de low post de bal terug aan de guard en werd er een pick & roll gespeeld.

Bij deze serie oefeningen viel de enorme sprongkracht van Jito Kok op. Hij dunkte vrijwel alle alley-oop passes af. Nicolas de Jong, de grote onbekende, etaleerde een prima jumpertje van randje bucket. Ook Jason Dourisseau schoot met scherp.

Na nog wat strek- en rekwerk begon Van Helfteren aan het tactische gedeelte van de training. Het mag geen verbazing wekken dat het hier om de verdediging ging. In de optiek van de bondscoach kun je elke wedstrijd winnen als je de tegenstander onder de 70 punten weet te houden. Juist die teamverdediging en de onverzettelijkheid van de Orange Lions zorgden vorig jaar voor de verrassende kwalificatie voor EuroBasket 2015 door Montenegro en Bulgarije uit te schakelen.

Van Helfteren gaf aanwijzingen door voor de transition defense en een pressvorm na een score over driekwart van het veld. In drie vijftallen werden de posities doorgenomen. Na een drinkpauze en nog een serie schoten ging de training weer verder in op de verdediging. Trappen bij de zijlijn, het verdedigen van de post met de daarbij behorende rotaties en het verdedigen van een pick & roll bij de driepuntslijn kwamen ruimschoots aan bod. Van Helfteren legde zijn manschappen ook nog uit hoe hij een zone wil zien. Welke verdedigingsvorm het Nederlands team in Zagreb op het planker gaat leggen, makkelijke scores mogen niet worden weggegeven.

De training eindigde met nog een aantal minuten schieten, waarna om 18.45 uur iedereen aan de cooling down in de heetste sauna van Nederland kon beginnen. De kop is er af!
Bron: Oranjebasketball.com

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.