CP3 by Basketball Totaal

Eerste winst op EK voor Oranje MU18

De eerste winstpartij op het EK in de B-divisie in Bulgarije is binnen voor de nationale mannenploeg MU18. Roemenië werd eenvoudig aan de kant gezet:81-56. Oranje had de eerste twee wedstrijden van het toernooi verloren.

We speelden op dezelfde manier als gisteren, maar hadden nu minder turnovers”, zei bondscoach Johan Roijakkers. “Daardoor kregen we meer schotkansen en dan kunnen wij met veel ploegen meespelen.” Hoewel Oranje uiteindelijk elk kwart zou winnen, was de openingsfase voor de Roemenen. Die waren bij 10-10 wel uitgeraasd en toen nam MU18 de wedstrijd stevig in handen.

Roijakkers: “We waren veel sterker aan de bal, we kregen zelfs 46 vrije worpen. Roemenië is een fysiek sterke en agressieve ploeg, maar niet de slimste. Wij zijn niet zo explosief, maar wel slimmer en sterker. Dat hebben we prima uitgebuit, aan beide kanten van het veld. Zij liepen constant vast op onze helpside, hadden enorm veel turnovers (32) en bleven maar hetzelfde spelen zoals ze in de voorgaande wedstrijden deden.”

Oranje had het verschil bij rust al naar de dubbele cijfers gespeeld (46-32) en liep in de slotfase van het derde kwart nog verder uit. De voorsprong schommelde rond de twintig punten en de overwinning kwam dan ook niet meer in gevaar. “We bleven het contact zoeken”, zei Roijakkers, “en dribbelden niet bang naar achteren. Die neiging hebben we soms, maar dat hebben de jongens nu heel goed gedaan.”

Het was de eerste overwinning voor MU18 dit EK. Een opluchting? Roijakkers: “Voor de jongens en de meegereisde ouders wel, denk ik. Maar ik coach niet om te winnen, ik blijf doorwerken op de manier waarop ik denk dat dat het beste is en laat me niet beïnvloeden door winst of verlies.”

Jacobus Stolk was met 17 punten topscorer, gevolgd door Rens Butter (7 steals, 4 assists) en Mack Bruining met allebei 13. Ook Tom-Peter van Haeren kwam met 12 punten (6 rebounds) in de dubbele cijfers.
Morgen speelt MU18 de laatste wedstrijd uit de eerste ronde. Tegenstander is dan Zweden om 10.30 uur (Nederlandse tijd).

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.