CP3 by Basketball Totaal

Eerste verlies voor Dutch Angels VU18

NBB – De Dutch Angels VU 18 hebben bij het Europees kampioenschap in Kroatië nba vier overwinningen op rij voor het eerst verloren. Rusland, de zilveren medaillewinnaar van vorig jaar, was in de tweede wedstrijd van de tweede ronde te sterk: 40-60. Dat verschil is groter dan nodig was. Volgens coach Remy de Wit had zijn ploeg het duel zelfs kunnen winnen.

Woensdag speelt Oranje tegen het zeer sterke en nog ongeslagen Spanje en lijkt als derde te gaan eindigen in de groep. Dat zou een kwartfinale tegen Italië kunnen betekenen. Maar dat is iets waarover pas na de slotwedstrijd van de tweede ronde over kan worden nagedacht, wanneer de koppelingen voor de kwartfinales vaststaan.

De Dutch Angels begonnen goed aan de wedstrijd. Maakte een dag eerder Britt Zappeij de eerste vijf punten, nu was het Laura Cornelius, die dat deed en Oranje direct op 5-2 zette. Maar al snel bleek dat Rusland van een andere orde is dan de tegenstanders tot nu toe. Er viel een gaatje naar 10-19, dat door een driepunter in buzzer van Janiek van Veen iets kleiner werd: 13-19.

De achterstand bleef ook in het tweede kwart op het scorebord staan, maar Oranje kwam wel dichterbij. Vlak voor de rust zelfs héél dichtbij door twee scores van Emese Hof en een vrije worp van Esther Fokke: 31-33.

Het publiek wreef toch even de ogen uit, want er leek zó maar een verrassing in de maak. Zeker toen Nederland in het spoor bleef van de nummer twee van 2012. Zo werd het 34-37, waarna beide ploegen besloten maar even niet te scoren… Vijf minuten lang kwam er geen verandering in de stand, voordat Safonova een einde maakte aan de vijf minuten droogte. Daardoor was er toch weer een gaatje bij het ingaan van het laatste kwart: 35-42.

Coach Remy de Wit: “Dan staan we dus op 34-37, zit het verdedigend goed dicht, maar missen we, ik denk wel, vijf open lay ups. En dan wordt het een lastig verhaal. Ik vond dat we in bepaalde periodes enorm slordig speelden. We hadden gewoon niet hoeven te verliezen. We hebben dit aan ons zelf te danken. Als het dan verdedigend goed staat, moet je wél zelf scoren. De open kansen hebben we gekregen, maar dan werd er onder de ring gemist…”

Kon Oranje nóg een keer aanzetten? Het antwoord was negatief. Rusland liep direct uit naar een verschil van tien punten (38-48) en Nederland bleek niet meer in staat tot een nieuwe jump. In de laatste zes minuten kwamen er nog maar twee punten bij, waardoor er een toch wel geflatteerde nederlaag van 40-60 de boeken in ging.

De Wit: “Die eindstand is geflatteerd. Reëel hadden we met 10-15 punten moeten verliezen. Aan het eind ben ik natuurlijk gaan doorwisselen. Maar het was vandaag gewoon niet goed. Klaar! Er zijn geen verzachtende omstandigheden.”

Dinsdagavond laat kroop de technische staf bij elkaar om te praten over de tactiek in de wedstrijd tegen Spanje. De Wit: “Goed beschouwd gaat die wedstrijd nergens meer om. We zijn zo goed als zeker derde. Alleen als we met een heel groot verschil zouden winnen, kan het nog anders lopen, maar dat is geen reële optie. Zoals het er nu naar uitziet spelen we in de kwartfinales tegen Italië. Daar gaan we voorlopig vanuit.”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.