CP3 by Basketball Totaal

Een unieke kans

Vanavond speelt oranje in een (hopelijk goed gevulde) 5meihal tegen Bulgarije. Winst is eigenlijk noodzakelijk om mee te blijven doen om de bovenste twee plekken Bij winst kan Nederland het ‘afmaken’ tegen Israël of Montenegro. Maar hoe staat het ervoor in de andere poules? Tijd voor een kort overzicht.

In Poule A spelen maar drie teams. Bosnië gaat daar aan de leiding met 2 overwinningen, gevolgd door Ijsland met 1 overwinning en 1 nederlaag. Groot-Brittannië sluit de groep met 2 nederlagen.

In Poule C vechten ook drie ploegen om de bovenste 2 plaatsen. Duitsland, Polen en Oostenrijk staan gedeeld eerste met allemaal 2 overwinningen en 1 nederlaag. Luxemburg sluit de rij met alleen maar nederlagen.

In Poule D staan Macedonië (3 overwinningen) en België (2 overwinningen), eerste en tweede. De kans lijkt groot dat deze beide ploegen zich zullen plaatsen voor het EK. Wit-Rusland en Denemarken lijken te zwak om van deze teams te kunnen winnen. Macedonië (6 of 5 overwinningen)  en België (4 of 5 overwinningen) lijken veilig.

In Poule E ligt ook alles nog open. Tsjechië, Hongarije en Georgië hebben alledrie 2 overwinningen en 1 nederlaag. Portugal doet niet echt mee, met alleen maar nederlagen.

In Poule G lijken ook twee ploegen zeker van het EK. Letland heeft 3 overwinningen en Roemenië 2. Zweden volgt met slechts 1 overwinning en Slowakije sluit de rij met alleen maar nederlagen.

In Poule H ook slechts drie ploegen. Italië staat bovenaan met 2 overwinningen. Zwitserland heeft 1 overwinning en Rusland staat verrassend laatste met 2 nederlagen. Kortom in de poule des doods kan het wel eens zijn dat alleen de poule winnaar doorgaat.

Italië verpletterde Zwitserland met 90-60 in de tweede wedstrijd van de kwalificatie.

 

Laten we eens een stand maken van de teams op dit moment van alle poules met de (gedeeld) nummers 1 en 2:

1. Macedonië  3:0

2. Letland 3:0

3. Italië 2:0

4. Bosnië 2:0

5. Duitsland 2:1

6. Polen 2:1

7. Oostenrijk 2:1

8. Israël 2:1

9. Nederland 2:1

10. Montenegro 2:1

11. Tsjechië 2:1

12. Hongarije 2:1

13. Georgië 2:1

14. Roemenië 2:1

15. Zwitserland 1:1

16. Ijsland 1:1

Uiteraard vallen hier nog een aantal derde teams uit de poule weg, maar het is in ieder geval ongekend spannend.

1)    Een nederlaag tegen een nummer 4 in de poule is niet dodelijk. Het is zeker onhandig, maar de resultaten tegen de nummer laatst in een poule van 4 worden weggestreept als er gerekend gaat worden wie de zes beste nummers twee zijn. Stel dat Nederland en Montenegro vanavond verliezen, dan blijven ze samen op de tweede plaats staan. Ongeacht wat er dan zondag gebeurt, hoeft Nederland alleen maar te winnen van Montenegro om tweede te worden.

2)    Bij winst op Bulgarije en een nederlaag lijkt één overwinning genoeg te zijn. Stel dat Nederland van Israël wint en Montenegro wint zondag van Bulgarije, dan staan Israël, Montenegro en Nederland weer gelijk. De beslissing valt dan woensdag bij Nederland-Montenegro. Als Nederland die wedstrijd wint en in Israël met 10 punten of meer verschil wint, is Nederland poulewinnaar. Hoe dan ook: als Nederland van Bulgarije wint en Israël van Montenegro, dan nog volstaat winst op Montenegro en mag er in Israël verloren worden.

De situatie verandert overigens wel drastisch als Montenegro vanavond wel van Israël wint (en Nederland wint van Bulgarije). Dan kan Nederland zich zondag al definitief bij de eerste twee in de poule plaatsen. Maar als Nederland dan niet wint en Bulgarije verliest verder alles, dan is de kans ook aanwezig dat Nederland, Israël en Montenegro gelijk eindigen met vier overwinningen en twee nederlagen. Onderling resultaat is dan ook gelijk (het gaat puur om winstpartijen). Daarna gaat men het doelsaldo hanteren. Dus punten voor delen door punten tegen tussen eerst de drie gelijk geëindigde landen. Geeft dat geen uitsluitsel, dan telt doelsaldo over de hele poule, dus inclusief de games tegen Bulgarije.

Na vanavond is er veel meer te zeggen. Laten we hopen op een overwinning van Nederland en eigenlijk ook Israël. Dan kan Nederland het afmaken met 1 overwinning in de laatste twee duels voor in ieder geval de tweede plaats.

(met dank aan Martin Hoekstra)

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.