CP3 by Basketball Totaal

“één-twee-drie-team”

Na een stevig wandelingetje over het Tianamenplein en de ‘verboden stad’ het bekendste gerecht uit Peking; eend. Echt een feestje. Vroeg naar bed, want om 5.15 zouden we gewekt worden. Was voor mij niet echt nodig, want na een paar uurtjes pitten was ik klaarwakker en ben ik een beetje wat gaan werken. Doe ik thuis ook graag. Wat schrijven in de stilte van de nacht, heerlijk! In Beijing is dat minder om de simpele reden dat het hier ’s nachts niet stil is.

Het wonderkind van de wereldeconomie staat niet stil. Sowieso de bouw niet. China is één grote bouwput en dat gaat continue door.

Dat bleek ook toen we eenmaal in de ‘bullet-trein’ zaten op weg naar Xuzhou.

Vlak daarvoor was op het station waarvan wij vertrokken de Amerikaanse versterking aan boord gestapt. Twee lange mannen die de Yanks de nodige tegenstand aan Robert, Berend en Lucas moesten bieden. Één daarvan is de 2.20 meter lange 37 jarige NBA routinier Keith Closs. We zullen het zo zien of hen dat lukt, want vanavond spelen we tegen elkaar.

Keith 2

(Shaquille O’Neal probeert Keith Closs te blokken)

Van een beetje bijslapen op de trein kwam weinig terecht. Een huilende baby probeerde het geluid van de hip-hoppende Amerikanen te overstemmen. De verbinding tussen trein en de bus die ons naar het hotel bracht, verliep naadloos. Wij kwamen praktisch gelijktijdig aan met de bus van BC APOLLO die terugkeerde van de ochtendtraining. Een hartelijk welkom!

Na een prima buffet en een korte opfriscursus samen met de Amerikanen- alle uitgenodigde teams zitten in hetzelfde hotel- anderhalf uur naar de speelhal waar we de demonstratiewedstrijd zullen afwerken. Tussendoor een korte stop voor een pre-game hap bij de plaatselijke sponsor. Na een ritje door het stadje Xinyhi van een kwartier bleek dat ook binnen 1 minuut gekund te hebben, want de sporthal lag op steenworp afstand van het restaurant. De bedoeling daarvan was ongetwijfeld dat iedereen ons goed heeft kunnen bekijken en op de game afkomt.

otto 1564

Dat leek een slimme zet, want tijdens het schrijven van het stukje is de zaal aardig aan het vollopen. Hoewel de eerste game met een puntje of zeven van de Yanks gewonnen werd, is dit een compleet andere ballgame. De Twee Amerikaanse nieuwkomers kunnen het verschil maken, maar dat kan Aron als veel scorende aanvoerder natuurlijk ook. Resultaten uit het verleden……… Tijdens het inlopen is de zaal inderdaad tjokvol. Otto maakt foto’s van de game en met de Amerikaanse videoman hebben we al afgesproken dat in het hotel zijn beelden worden doorgegeven. Let the games begin.

otto 1585

 

BC Apollo begint met Robert, Mark, Jeff, Joël en Berend. De plaatselijke sponsor mag de bal omhooggooien. Dat werd dus niks. USA wint de sprongbal en krijgt de eerste kans. Maar de eerste score is een drietje van Jeff en een tweede drietje van Mark. Na een tegenscore lokt Berend een mooie fout uit en benut beide FT 7-2. Gian voor Joël. Beetje rommelige fase 11-8 achter. Lucas, Aron en Drew in de game. Amerikanen lopen uit 16-10, Gian voor 3. Interceptie Joël 16-15. Time-out USA. 19-20 voor. Publiek wordt gek van een massale hustle. Tafel is de weg af en toe kwijt, maar ongeveer staat er wel de juiste score 22-19 voor 1e. (Tafel corrigeert naar 22-20) Eerste scores van de tweede voor de Amerikanen. Robert 2x maakt 24-24. Nadat de USA beetje wegloopt, time-out Hakim 31-28 achter. Goeie scores van Robert en Berend 31 gelijk. Vijf punten op rij voor de USA en één van Jeff 38-34.

Tweede time-out Hakim bij 42-35 achter. Berend blesseert zichzelf met een actie naar het bord. Ruststand 44-38 achter.

otto 1570

In de rust zijn de rondrennende mini-Chineesjes vooral geïnteresseerd in de schoenen van Robert die bij de bank achterbleven. Maatje 59 of zo. Ook wij Hollanders leven op ruime voet. Vóór het begin van de tweede helft moet er even wat gedunkt worden. In de wedstrijd blijft dat toch een stuk leuker! Het geeft wel aan dat Chinezen vooral voor de spectaculaire elementen van de sport komen. Robert en Berend wonnen een prijsje met dunken. Eerste aanval missen we de schotklok. Eerste score van het derde kwart voor de Amerikanen. Lucas 2x terug. (47-42)

Bij 49-46 wat geneuzel aan hun basket, die scheef zou staan. Het blijft een game!

Een fastbreak geeft ons weer de voorsprong 50-49. Na twee goede aanvallen, wat fouten en een tegenscore 56-49 voor. Aron is hot en krijgt drie maal, twee raak 61-55. Time-out USA. Eind derde 65-58. Van zes achter naar zeven vóór, uitstekend derde kwart dus!

Het vierde kwart begint met twee fouten van Jeff én een stop, dus no score! Die maakt Berend wel met zijn doordunk! Bij een wissel blijkt Robert ineens fouled out! In een periode waarin we teveel in het tempo van de Amerikanen meegaan, weten we toch te scoren en komen op 10 voor.

Amerikanen lijken er een beetje doorheen te zitten en gooien een hoop ballen weg. Lucas vergroot naar 61-72. Time-out Hakim bij 63-72 (4.20 op de klok) Een opstootje in het publiek trek even meer aandacht dan het spel. We spelen lange aanvallen en er wordt nauwelijks meer gescoord. Tijd tikt door. Lucas brengt de stand weer op 11 voor. Lucas fouled out, prima pot!

Met nog veertig seconden op de klok gingen de zaaldeuren vast open, omdat ook de Chinezen zagen dat deze game beslist was. Mooi drietje van de USA geeft als slotstand 79-74 voor BC APOLLO Amsterdam.

Bron: BC Apollo

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.