CP3 by Basketball Totaal

Een terugblik op het WK 2012 (3/7)

Laura Cornelius vs Australie wk 2012De derde dag van het WK 2012, de eerste zondag begon wederom in alle vroegte op het WK 2012. Brazilie en Spanje mochten het bal openen het bal en ééns te meer stelde Brazilie teleur op dit WK.

Spanje neemt al vroeg een voorsprong, en heeft al snel door dat het een revanche gaat pakken voor de 71-64 nederlaag een jaar eerder. Na de 23-11 voorsprong in het eerste kwart kwam Brazilie nog even terug tot 30-24 bij rust, maar de machine gaat na rust echt draaien.
Spanje trekt de verdediging aan en gaat een versnelling hoger spelen. Brazilie is nergens meer en scoort na rust maar 18 punten waar Spanje aan de hand van de uitblinkende Ari Pujol er 49 maakt. Vooral van afstand doet Spanje (.579) haar tegenstander pijn en de eindstand is uiteindelijk misschien zelfs een schamele afspiegeling van het daadwerkelijke krachtsverschil. Rodriguez topt met 14 voor Spanje terwijl Pujol en Lizarazu er 11 hebben. De goed schietende Laura Quevedo schiet drie op vier drietjes raak.

Korea en Mali zijn in Amsterdam twee in de marge opererende ploegen. Mali valt op door atletisch vermogen waar Korea vooral efficient, bijna stereotiep Aziatisch basketballt voor rust. Via 29-16 en 19-15 leggen ze de wedstrijd in een vroege plooi. Het is 48-31 als de toeschouwers even de zon op zoeken voor de pauze, maar na de rust wordt Mali ineens wakker. Met Christine Dakouo en Mirjam Maiga aan het kanon komt er ineens schwung in de aanval bij de Malinese formatie die alles geeft en terugkomt tot 52-56! Gaat er dan een sensatie komen? HEt antwoord is simpel: Nee. In het slotkwart herstelt Korea de orde in de wedstrijd en brengen ze de overwinning in veilige haven: 76-61

De Japanse ploeg in Amsterdam speelde een beetje op de achtergrond een rol die best een eind zou kunnen voeren. Waar Turkije in de eerste twee ontmoetingen qua resultaat in ieder geval tegen gevallen was vochten zij voor hun laatste serieuze kans en dus waren er elementen voor een interessante ntmoeting. Beide ploegen hielden elkaar dan ook mooi in evenwicht in het eerte kwart , maar de Japanse formatie leek in het tweede kwart de macht in de wedstrijd te grijpen. Zo was het bij rust 48-35 en leek er weinig aan de hand voor de Japansen. Tien minuten (En een rust) later stond de wereld, vooral door sterk spel van center Hulya Coklar, die thuiskwam met 20 punten 13 rebounds en 5 assists , volledig op zijn kop: 59-63 in het voordeel van Turkije. Zou de ploeg van Coklar en Abas dan een stunt uit kunnen halen? Tot de 73-73 op iets meer dan 3 minuten voor tijd van Coklar had het er alle schijn van, maar toen was de koek ook op voor Turkije dat Japan 8 van de tien laatste punten van de wedstrijd zag maken en de winst zo naar zich toe zag trekken. Topscorer voor Japan de zeer complete Nakamura met 20 punten en 9 rebounds.

cecilia vs USAItalie kreeg als Europese grootmacht vervolgens Team USA als tegenstander. Een wedstrijd die zeer interessant gevonden werd vooraf, met Cecilia Zandalasini als toonbeeld van Europese ambitie. Niet onverwacht na haar sterke EKu16 even eerder! Maar Team USA had geen centje intentie om iets kado. Al vanaf het begin van de wedstrijd waren het de Yanks die de ontmoeting dicteerden. Via 25-13 en 18-6 werd de rust bereikt met 43-19 en toen Italie ook in het derde kwart niet echt een antwoord had op het spel van met name Diamond DeShields (7 assists) en Rebecca Greenwell (16 punten) was het 67-28. In het laatste kwart geloofde Amerika het wel en kon Italie een beetje meekomen maar de verhoudingen waren nog maar eens heel duidelijk. Zandalasini kwam in 18 minuten tot 6 punten voor de Azzuri. Eindstand Team USA – Italie 83-43

De wedstrijd daaropvolgend werd er eentje waar je over 20 jaar nog praat. Zo eentje waarvan 5000 mensen zullen zeggen ‘Ik was erbij’ terwijl er ‘slechts’ ruim 1000 toeschouwers in de Sporthallen Zuid waren voor de ontmoeting tussen Australie en Nederland. Een treffen waarin Oranje fantastisch van start ging, aan de hand van een imponerende Laura Cornelius. De fantastische start gaf Oranje ondanks dat Australie in het slot van de wedstrijd flink aandrong een gat waar ze voldoende aan hadden, maar en 27-7 na tien minuten werd uiteindelijk een 70-62 overwinning met hele fraaie cijfers voor de Groningse CTO Guard: 28 punten 8 rebounds en 5 assists. Voor Australie scoorde Vanessa Panousis 23 punten.

 

Lisanne de Jonge WK2012 vs Australie

Belgie en Canada sloten de eerste toernooizondag af met een wedstrijd waar met name in Belgie onder de fans nogal met reserve naar uitgekeken werd. Een oefenpotje tijdens de voorbereiding tussen beide teams was behoorlijk uit de klauwen gelopen en van enige vriendschappelijk band tussen beide selecties was geen sprake. De wedstrijd werd dan ook hard en niet heel erg goed. In de worstelpartij net voor het licht uitging in de sporthal kwam Canada als winnaar uit de bus: 50-45.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.