CP3 by Basketball Totaal

Een leven naast het basketball

janneke DUSAlmonteforward Janneke Smulders (25) heeft een eigen bedrijf opgezet: Dutch Urban Survival. Om eens te kijken naar het leven naast het basketball gingen we een kijkje nemen in Eindhoven waar de makkelijk schietende snelle forward kantoor houdt met haar collega Joelle Rambach.


“De hedendaagse maatschappij verlangt veel van onze jongeren. Steeds vroeger staan kinderen bloot aan allerlei invloeden. Als volwassene wil je graag zien dat de jongere zich daarin staande houdt, zichzelf ontwikkelt en keuzes maakt die passen bij de jongere zelf. Maar ook dat deze op een adequate manier afstand kan nemen van onverstandige keuzes of voor zichzelf opkomt wanneer de situatie daarom vraagt.’’ zo vertelt Smulders vol passie.

Het bedrijf van Smulders richt zich op de psycho-sociale weerbaarheid van jongeren. Tijdens deze training leren de deelnemers de tools die helpen om te `overleven` in de maatschappij. Ze leren op een passende manier voor zichzelf op te komen. Het richt zich op ontwikkeling van eigenheid en het maken van keuzes die passen bij de jongere. Daarnaast biedt Dutch Urban Survival ook trainingen die aanhaken op de talentontwikkeling van jongeren: Project Talent en workshops die pestgedrag tegen gaan: Project Respect.

Smulders: ‘De jongeren worden tijdens de trainingen benaderd vanuit hun eigen kracht. Er wordt gebruik gemaakt van de vaardigheden waarover ze al beschikken om te kunnen groeien en nieuwe vaardigheden te leren. Hierdoor doen de jongeren succeservaringen op die zorgen voor versterking van het zelfbeeld. Iets wat essentieel is voor iedere jongere in ontwikkeling naar zijn eigen identiteit. ‘ Dat doet DUS aan de hand van actieve spelvormen  als straatvoetbal, stormbaanparcoursen en met een idee. De jonge onderneemster vertelt: ‘De jongeren worden in beweging gezet wat vaak beter past bij hun interesses dan een verbale training.’

De reacties van de jongeren zijn enthousiast. Ze zijn actief bezig en de thema`s sluiten aan bij hun belevingswereld. Ook buurtbewoners bemerken het effect van de training aldus Nienke Bruinsma van Woningcorporatie Trudo: “Dutch Urban Survival is in Woensel West gestart om een antwoord te vinden op enkele uitdagingen waar deze wijk mee te maken heeft. Mijn ervaring met Dutch Urban Survival is dat ze een effectieve weerbaarheidstraining geven. Na het doorlopen van de training zijn er verbeteringen in het gedrag, zijn de jongeren beter te sturen en zijn er tussen de jongeren onderling minder aanvaringen.”

 

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.