CP3 by Basketball Totaal

Een gezond ontbijt als voorbode op de bitterballen

blueblizzHet vrijdagmorgenontbijt is er weer met drie mooie affiches in de VBL zoals men het tegenwoordig noemt. Het nieuws van de week is de aankomende geboorte van Blue Blizzards in Zwolle, maar er nog geen beschuit met muisjes is doen we het met de zeven bestaande ploegen.

Lintex Binnenland – CTO
De landskampioen uit Rotterdam/Barendrecht staat op een plek die nog alles behalve zeker is voor de Final 4 zometeen eind december, en de absolute heerser van het vorig seizoen kent een bewogen seizoen. Nadat eerst al afscheid genomen moest worden van Leonie Kooij met een zware blessure kwam daar twee weken geleden ook Eline Kasius bij.
Een scenario waar menig coach van aan de anti depressiva zou gaan, maar niet Joost van Rangelrooij. De kampioenenmaker uit Barendrecht ziet namelijk Shari Jeffrey doorbreken als solide eredivisiespeelster, en als het moeilijk wordt is er nog altijd Zera Butter die je de bal kan geven en die er vaak wel wat goeds mee doet. Butter gooit er gemiddeld zo’n 18 punten per wedstrijd in dit jaar en schiet redelijk goed van achter de driepuntslijn (.383) voor de kampioenen. Ook de .840 vanaf de vrije worplijn geeft aan dat het fouten maken op Butter geen optie is om haar af te stoppen. Zo was ze in de overwinning op Grasshoppers vorige week beslissend vanaf de lijn in de slotfase.
CTO had lang uitzicht op een stunt tegen Loon Lions, maar struikelde in het zicht van de haven. Big force voor de Amsterdamse formatie is Emese Hof die een puik seizoen speelt voorlopig met bijna traditioneel double doubles. In vier van de vijf wedstrijden liet de Utrechtse center zo’n feit noteren, met 15 punten en 15 rebounds met 4 steals 3 assists en 2 blocks tegen Loon als een fijne revanche op de 11 punten en 3 rebounds een week eerder tegen den Helder. Toch zal het schotpercentage de ambitieuze Utrechtse nog wel dwars zitten. Door 7 op 18 komt ze uit op .494 voor het seizoen, en dat is eigenlijk onvoldoende. Ook vanaf de lijn, waar ze maar weinig uitkomt (12 pogingen in 5 wedstrijden) is het nog geen hosanne in Huize Hof: .583. Ter vergelijking: haar zusje Roos tekent voor Amazone voor .858 vanaf de vrije worplijn.
Ook interessant bij CTO is de rol die semi-rookie Laura Westerik heeft. De van Batouwe overgekomen turbo krijgt niet minder dan 25 minuten per wedstrijd, scoort 12.6 punten en 3.4 rebounds per wedstrijd en werd veelal gebruikt in de topper tegen Lions om de Landsmeerse floorleader Molly McDowell te verdedigen. Tussen de bedrijven door gooide ze er ook even twee drietjes in, en speelde daarmee een complete en volwassen wedstrijd.
Het wordt een heftige strijd waarbij een winst van CTO de zorgen in Rotterdam alleen maar zal vergroten.

Loon Lions – Lekdetec.nl
Het topaffiche van deze week is de ontmoeting tussen Loon en Lekdetec. De beide ploegen, met grappig genoeg allebei een hoofdcoach die in het verleden de teugels van de tegenstander in handen had, zijn vooralsnog ongeslagen door het seizoen heen gelopen, en maakten allebei al indruk met goed voorzorgd en bij vlagen speels spel.
Één van de toonbeelden van dat spelplezier bij Loon Lions is guard Denise Bloemkolk die ogenschijnlijk zonder al te veel moeite of bibbers de overstap heeft gemaakt van het NKu16 in juni vorig jaar naar de top van de dames eredivisie nog geen half jaar later.
Natuurlijk helpt het dat ze mentoren heeft als Molly McDowell of Myrthe Beld , en dat in het veld er speelsters als Sharon Beld en Fieke Ligthart die met bakken ervaring terugkeren in de Nederlandse eredivisie. Zeker Sharon Beld zorgt voor rust in de ploeg, en na een voorzichtige zes punten in de seizoensopener is ze aardig op gang gekomen met over het hele seizoen genomen 11.6 punten 5.6 rebounds en 2.8 steals per wedstrijd. Beld schiet .435 vanaf het veld, maar blijft doorgaan met bibberen op de vrije worplijn, een weak spot in haar spel die in Duitsland ook al opviel. Coach Lakner zal graag wilen dat de ervaren forward vaker naar de lijn komt dan de nog geen 2 pogingen per wedstrijd die er tot nu toe toegekend worden.

Lekdetec heeft een fantastische start te pakken nadat ze in de voorbereiding ineens de goede toon vast wisten te pakken en die doortrokken naar de wedstrijd om de supercup waarin Lintex Binnenland verslagen werd. Inmiddels zeven wedstrijden verder is het Rock ‘n Roll Hoops in de Bongerd, want niet minder dan vier speelsters scoren gemiddeld in dubbele cijfers. Lisanne de Jonge (14.4) voert haar ploeg aan, maar ook Jacobine Klerx (13.7) Jill Bettonvil (12.6) en Karin Kuijt (10.7) laten dubbele cijfers noteren. Voeg daarbij nog eens Gabrielle van den Bosch (9.9) en Lisa Schoen (8.4) en je mag zeggen dat er een mooie uitgebalanceerde aanval staat, en zeker gezien de groei die bankspeelsters als Rowan Bouwmans en Anouk Heijnens doormaken lijkt Lekdetec de favoriet voor deze topper met een iets bredere bank dan die van de formatie uit Landsmeer.

Dozy Den Helder -Amazone
Dozy heeft nog een klein kansje op de Final Four, maar zal daarvoor wel even de neuzen weer de juiste kant op moeten krijgen. Vorige week kreeg de Helderse formatie een ongenadig pak op de billen van Lekdetec. Na veertig minuten stond er 103-66 op het scorebord en was er weinig op die stand af te dingen. Akil Simpson liet met 22 punten 12 rebounds 3 steals en 2 assists prima cijfers noteren maar kreeg te weinig steun van haar ploeggenoten. Opvallend was dat Maxime Essenstam ondanks 4 punten en 7 rebounds slechts tot 15 minuten inzet uitgenodigd werd. Karen Flagg, de duurbetaalde Amerikaanse van Dozy tekende voor 6 punten 4 rebounds en 6 turnovers in 21 minuten! En dan blijkt dat Simpson het niet kan met alleen steun van Klein die weliswaar 12 punten liet aantekenen , maar haar ploeg niet op de rails kreeg tegen de Bemmelse furie.
Het worden interessante weken voor den Helder waar coach Robert Tinga met zijn co-piloot Anna Vicenzotto nu moeten laten zien dat ze de ploeg weer op de rails krijgen.

Amazone is in het eerste seizoen na de gedwongen afwezigheid in de eredivisie nog op zoek naar de eerste nieuwe overwinning, maar groeit wel als ploeg. Zo zijn er weinig formaties waar de hele formatie gemiddeld aan meer dan tien minuten komt. Topscorer voor de Utrechters is Roos Hof die goed is voor 14.8 punten per wedstrijd en .414 schiet van achter de halve cirkel. Tweede scorer van de ploeg is Jay-Eliza Burgos (9.0) die daarmee prima presteert voor een rookie. Coach Jan Poels zal hopen dat ex-international Tahnee Vogelsang haar 8.2 punten per wedstrijd soepel de dubbele cijfers in zal schietne, en een 19 point performance tegen Dozy dit weekend zou een goed begin zijn. Als dan ook de jonge talentvolle center Melissa ‘t Jong (5.0 punten 6.2 rebounds gemiddeld in 25 minuten)richting dubbele cijfers gaat zouden er zomaar mooie resultaten in de Domstad te begroeten kunnen zijn.

 

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.