CP3 by Basketball Totaal

Een extra probleem…

de-roddelkoning-300x195 Naast dat het ophouden van Matrixx Magixx voor de sport lastig en vervelend is, krijgt ook de bonds scheidsrechters commissie (CA) er een probleem bij.

Doordat de Wijchenaren het hoofd niet meer boven water houden, zijn er nog negen teams over. Dat betekent logischerwijs 4 wedstrijden per speelronde. Vier wedstrijden betekent 12 scheidsrechters.

Zoals vorige week te lezen was op http://www.bbsr.nl zijn er komend jaar 20 arbiters met een A status, waarvan 2 voorlopige. Blessures daargelaten zullen er dus 8 arbiters uit de A vrij zijn. Natuurlijk, de A arbiters zullen ingezet kunnen worden in de lagere competities, maar omdat de A scheidsrechters in loondienst zijn bij de NBB zit daar een ‘maar’ aan. Men moet voor het fluiten minimumloon uitbetaald krijgen. Dat was bij de wedstrijden in de dames eredivisie vorig jaar nog een beetje te doen door een klein beetje bij te passen, en een klein beetje uit te betalen als beoordelaar/begeleider, maar wanneer je iemand in een andere competitie nog steeds minimumloon voor een basketballscheidsrechter wil uitbetalen, moet daar ook weer flink bijgelapt worden.

Één en één bij elkaar optellend zullen er niet heel veel A arbiters ingezet worden in de andere competities dan de heren eredivisie. Maar of de internationals blij gaan zijn als ze maar twee wedstrijden in de maand krijgen is maar zeer de vraag. Hetzelfde geldt voor het opleiden van de nieuwe talenten die tijdelijke en vaste contracten hebben gekregen voor het nieuwe seizoen.

11 reacties

 1. Scheidsen krijgen per wedstrijd dacht ik rond de 150 euro. Kun je dus zo’n vijftien uur voor werken. Is vijf wedstrijden. (je gaat toch niet betalen voor de reisuren, dacht ik zo. Die krijg ik ook niet. Maar dan nog.)
  Reorganiseren kan ook. Laat er maar wat afvloeien.

 2. Als het zo doorgaat hebben we over een aantal jaren helemaal geen scheidsrechters nodig, want dan is het eredivisiebasketbal over en uit.

 3. Er zijn uiteraard ook weer de nodige midweekse wedstrijden, dus het worden wel meer dan twee wedstrijden per maand. Een aantal zal ook nog Europees fluiten.

 4. Bas Hendriks

  De midweekse wedstrijden vallen in eenzelfde speelronde… dus dan staan er ook weer 8 stil.

  Daarbij kan je je afvragen of het met 9 teams nog nodig is om midweeks te gaan spelen.

 5. A scheidsrechters zijn gemiddeld 8 uur bezig met een wedstrijd, dus die 3 uur is erg miniem. Reistijd wordt inderdaad niet meegerekend, maar wat dacht je van voorbereiding? Valt vies tegen als je hoort wat die gasten daarvoor doen (en wat er ook van ze verwacht wordt).

  • Niet overdrijven Bas! 8 uur per wedstrijd exclusief reistijd??? 2 uur van te voren aanwezig en gemiddeld 2,5 uur wedstrijd maakt volgens mij 4,5 uur. Natuurlijk is er ook tijd nodig voor het nabespreken van de wedstrijd maar als daarvoor 3,5 uur nodig is moet je je überhaupt afvragen of dat trio ooit nog bij een eredivisiewedstrijd op het veld mag staan.

   • Niet alleen nabespreken, wat zo 2 uur kan duren, maar zeker ook de voorbereiding. 8 uur is niet iets wat ik zelf heb verzonnen, maar wat verschillende toppers hebben aangegeven te besteden aan een enkele wedstrijd.

    Ik vind je reactie een beetje kortzichtig. Waar slaat het op dat iemand die 8 uur of meer besteed aan de wedstrijd niet op dat niveau thuis hoort? Hoe meer hoe beter.
    Volgens jouw logica horen dus ook alle spelers niet in de eredivisie thuis, omdat ze elke dag een paar uur trainen. Beetje rare logica, he?

    • Bas,

     Je schrijft dat een refs met één wedstrijd zo een uurtje of 8 bezig is en dat is écht onzin!

     Daarnaast schrijf ik niet dat iemand die 8 uur met een wedstrijd bezig zou zijn per definitie niet in de eredivisie thuis zou horen. Stelde alleen een beetje gekscherend dat refs die een nabespreking van 3,5 uur nodig hebben misschien niet in de eredivisie thuis horen.

     • Laten we het eens een keer voorleggen! Maar 1 manier om er achter te komen hoe het écht zit 😉

 6. A scheidsrechter

  Ik ben inderdaad 8 uur bezig met een wedstrijd, maar dat is inclusief reistijd hoor!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.