CP3 by Basketball Totaal

Een exclusieve blik achter de schermen van BG Göttingen

De deur van de kleedkamer in de S-Arena sluit. Op dit moment heerst er bijna een doodse stilte – zoals voor elke wedstrijd van het Duitse Pro-A team BG Göttingen. Coach Johan Roijakkers – helemaal in het zwart – treedt het relatief donkere heiligdom van de “Viooltjes” binnen. De spelers zitten dicht tegen elkaar op de niet erg ruime houten banken, als sardientjes in een blik, en kijken verlegen naar beneden. Roijakkers wacht even een moment, haalt diep adem en schiet dan los.

Als een machinegeweer ratelt Roijakkers in het Engels op een beangstigende sterkte en met een agressieve en luide toon, vergelijkbaar met een drill-sergeant uit het leger. Hij bespreekt de belangrijkste ‘moves’ van Cuxhaven. “Hier zien jullie hoe ze de aanval lopen op het einde van de schotklok. Wij verdedigen zoals we het besproken hebben in de training, toch?”

Veel van zijn zinnen begint Roijakkers met “I’m telling you“. De uitstraling van de coach is enorm en eist alle aandacht op. Al snel wordt duidelijk dat Roijakkers de volle aandacht eist van zijn spelers. Als een speler ook maar een moment is afgeleid, heeft hij een groot probleem. Na ongeveer vijf minuten loopt de coach naar de linkerkant waar een flip-over staat.

Taktiek

Nu komen de sterke en zwakke punten van de tegenstander – met video-analyse – aan bod en tevens worden de spelers van de tegenstander individueel besproken. Hierover spreekt de coach persoonlijk met zijn spelers, zoals met aanvoerder Marco Grimaldi: “Marco, je weet het, dwing hem zijn zwakke linkerhand te gebruiken”.

Slechts kort wordt er gesproken over de aanval. Roijakkers vertelt: “Wat we hier voor de wedstrijd bespreken, is gewoon een herhaling: de spelers weten alles al door de trainingen.”

Wat belangrijker is voor Roijakkers, is de verdediging; deze wordt uitvoerig besproken. De laatste instructies zijn van een motiverende soort: ” .. Speel fysiek, speel hard en heb plezier”.

Dan komen er 13 vuisten 2 meter 50 boven de de vloer in het midden van de kleedkamer samen, de zogenoemde “huddle”. Roijakkers roept: “BG!” De spelers doorbreken hun stilte en antwoorden met “Team”. De viooltjes, die voordien zelfs niet aan hun nagels durfden te knagen, nemen nu in een kleine voorkamer een snack. De gefocuste, maar rustig acterende Roijakkers neemt een banaan voordat ze de arena binnen treden.

Sterke en zwakke punten

Rituelen zijn belangrijk voor Roijakkers:  “Het helpt om je te concentreren. Daarom hebben we voor elke wedstrijd een steeds terugkerende volgorde.” Hij doet dit al sinds zijn tijd als coach van BC Prievidza in het seizoen 2011-2012.  “Bij thuiswedstrijden is er om elf uur een uur training inclusief een kennistest. Ieder van mijn spelers moet van ongeveer vijf tegenstanders hun sterktes en zwaktes kennen. Deze informatie krijgen de spelers in de loop van de week. In deze laatste oefensessie, vraag ik elk van mijn spelers over één speler van de tegenstander,” onthult Roijakkers.

Dit duurt ongeveer tien minuten. Daarna wordt er nog 15 minuten besteed aan de systemen van de tegenstander, voordat de spelers de ballen kunnen pakken. Als de 30 minuten “shoot around” worden beëindigd, werken de spelers nog een vijftal minuten een vrije worpentraining af.

Dan – terwijl de spelers met een lunchpakket naar huis terugkeren – pakt Roijakkers uit in de kleedkamer door 22 A4-tjes met info op te hangen. 16 pagina’s vol met informatie over de systemen van de tegenstander. Van bijzonder belang zijn echter de zes individuele bladen. Hierop staan de match-ups, informatie over de aanval en verdediging en belangrijke herinneringen en Roijakkers “sleutel voor de wedstrijd”.

Laissez faire komt tot een abrupt einde

Ook een vast ritueel op de wedstrijddag is een cappuccino voor Roijakkers. Op weg van zijn huis in Groß Ellershausen naar de S-Arena maakt coach Roijakkers – die benadrukt niet bijgelovig te zijn – altijd een korte stop bij McDonald’s om te genieten van een kopje cappuccino.

De opwarmfase voor de wedstrijd begint voor de 33-jarige Roijakkers en zijn crew 90 minuten voor de tip-off. “Het maakt niet uit of het een uitwedstrijd of een duel in de Sparkassen Arena betreft. Anderhalf uur voor de wedstrijd begint, ontmoeten we elkaar in de kleedkamer en beginnen langzaam de spanning en concentratie op te bouwen, ” zegt Roijakkers. De eerste 45 minuten mogen de spelers zelf beslissen hoe ze zich voorbereiden op de wedstrijd.

“Aangezien elke speler zijn eigen rituelen heeft, bemoei ik me daar niet mee,” vertelt Roijakkers. Stretching en schieten staat voor alle spelers op het programma. Sommige spelers grappen en grollen met elkaar, terwijl anderen een koptelefoon dragen en naar hun favoriete muziek luisteren.

Hier komt abrupt een einde aan, wanneer 45 minuten voor de tip-off de kleedkamer deur dicht gaat.

Nu moet het gebeuren. Het is game time!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.