CP3 by Basketball Totaal

Een Beuningenaar bij Utah Jazz

Een Nederlander in de NBA?? Het leek lange tijd een utopie voor dit seizoen, maar we hebben er toch één en in tegenstelling tot zijn ‘voorgangers’ Rik Smits, Francisco Elson en Dan Gadzuric begon hij bij een klein clubje: Challenge in Beuningen. We hebben een gesprek met hem in twee delen. Zijn naam? Jonathan Bosch.

IB: Weinig mensen zullen je kennen Jonathan. Vertel ons eens iets over de basketballer ?
JB: ‘Ik heb met mijn ouders in Corvallis Oregon gewoond waar mijn vader een baan had, en hij nam me mee naar wedstrijden van Oregon State en Portland Trailblazers. Een dag later zeurde ik mijn ouders de kop gek om een bal en een ring en begon een verslaving voor het leven. Later in Nederland ging ik dan spelen bij Challenge, dat best aardige teams had in die jaren. Als jong kereltje speelde ik altijd met oudere teams mee, en moest dus slimmer zijn dan mijn teamgenoten omdat ze fysiek mij de baas waren.

IB: Nogal een opvallend begin van je carriere richting de NBA. Hoe ging het verder?
JB:’ In 2002 werd ik door Michael Schuurs , nu headcoach van Matrixx Magixx  benaderd voor de Eiffel Towers Basketball school. Michael is van hele grote waarde geweest voor mijn ontwikkeling, zowel als mens als als basketballer. Hij leerde ons discipline, en winnen. Allemaal door hard werken en commitment naar het team. Het was een fantastische tijd. We hebben titels gewonnen, toernooien en het gaf me de kans om een hele rits interessante mensen te ontmoeten.’

 

Jonathan in 2005

Jonathan in 2005

IB: In 2005 vertrok Eiffel Towers naar den Bosch, wat betekende dat voor jullie? Je was toen een baasje van 16 of zo.
JB: Klopt, we gingen van rood-wit naar limoengroen. Ik speelde voor U18 en U20, en ook nog een jaar voor Wildcats in Nijmegen. Daarmee ben ik een keer Nederlands kampioen geworden, en met Magixx speelden we twee keer mee in de Summerleague. Ik had misschien wel de heren eredivisie in kunnen gaan, maar ik wilde naar College, dus ging terug naar Corvallis, en speelde voor Crescent Valley High School. Het was een prima seizoen voor me daar, we wonnen de League titel, en het State Championship. Één van mijn tegenstanders daar was huidige NBA speler Terrence Jones. In dat seizoen raakte ik echter flink geblesseerd, en moest ik gaan revalideren.

IB: Oei, einde verhaal dus?
JB: ‘Nou ik ben wel weer aan het spelen geraakt, kwam op Linfield College uit maar merkte wel dat ik last bleef houden van mijn blessure. Ik besloot mijn energie te steken in mijn studie, dat was wel even schakelen maar ging gelukkig aardig. Van een middelmaat Havo scholier veranderde ik naar één van de besten van de klas. Mijn droom werd van spelen in de NBA nu een rol als executive in de NBA, en op die manier dichtbij ‘het spelletje’ te blijven en ik wil ook zorgen dat basketball groter wordt in ontwikkelingslanden.

IB: Dit jaar ben je in dienst gekomen bij Utah Jazz, wat doet een ventje uit Beuningen bij Utah?
JB: Ik ben account executive bij Utah, en dat is een prachtige organisatie om veel te leren. Binnen de Jazz hou ik me met allerlei zaken bezig, en er is heel veel ervaring in de organisatie waar ik mijn voordeel mee kan doen. Vergeet niet: Ik ben pas 23 en dit is een prachtige kans.

Binnenkort deel 2 uit het interview met Jonathan Bosch

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.