CP3 by Basketball Totaal

Dutch Mountain

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Het wordt dus Marco van den Berg als de baas van het ‘mannen-CTO’, ofwel de Orange Lions Academy. Een interessante keuze en waarschijnlijk ook wel een goede.

In het persbericht dat de bond uitbracht, waren allerlei uitingen van vaderlandsliefde te lezen en daar is niks mis mee. Ik vraag me alleen af of we inmiddels vergeten zijn dat we hier vaak Nederlands spreken.
Onze nationale basketbalploegen gaan door het leven als de Orange Lions en de Orange Angels, het opleidingsprogramma wordt dus een Academy. Het vrouwenteam in Apeldoorn (Aple Thorn?) heet Royal Eagles en communiceert louter in het Engels (wat is daar trouwens allemaal aan de hand?). Maar goed, ik zou misschien niet verbaasd moeten zijn. De universiteitsbibliotheek waar ik vroeger – wel eens – kwam lezen of lenen, is niet meer de UB maar de L.U.L, de Leiden University Library. Het is deze week weer overal Sale, en ik maar wachten tot de uitverkoop begint.

Bevlogen
Anyway, genoeg met die Engelse termen, is niet echt cool. Ik lees zo’n persbericht altijd zorgvuldig, om te zien wat er nou precies wordt gezegd en niet gezegd. Het verder prima opgestelde bericht over het aanstellen van Van den Berg (suggestie voor de marketingafdeling: The Dutch Mountain) las een beetje als een reclamefolder.
Bevlogen Van den Berg stond er boven en een paar regels later werd die kwalificatie nogmaals gegeven. Verder las ik dat het Nederlandse basketbal zich wil aansluiten bij de internationale top en werd uitgelegd op welke geweldige manier het opleidingsprogramma gaat werken. Ik vond het meer een tekst die je naar potentiële geldschieters stuurt.

Woestijn
Hij omschrijft zichzelf als een ‘roepende in de woestijn’ toen hij bondscoach was, als tegenstander van de toename van het aantal buitenlandse spelers. Dat weerhield hem er niet van om een paar jaar later als clubcoach van Donar een selectie te hebben die voor de helft uit spelers bestond met een buitenlands paspoort. Zullen we daar ook eens met z’n allen over ophouden? In heel veel landen die veel beter in basketbal zijn dan wij, spelen ook al heel lang buitenlanders. Zorg gewoon dat de ‘binnenlanders’ beter worden. Er is geen coach die goede spelers graag op de bank zet. Het probleem zit ‘m niet in de ‘Amerikanen’ maar in het gebrek aan goede Nederlanders.
Daarom ben ik wel blij dat Van den Berg hoofd opleidingen van mannelijk Nederland wordt, want hij kan wel wat. Het is misschien licht ironisch dat hij coach was van het RTC Noord, gezien de (begrijpelijke!) afhankelijkheid van Groningen van gearriveerde en/of buitenlandse spelers, maar dat zegt niets over zijn kwaliteiten als opleider.

OLA
Het is wel opvallend dat hij wordt gepresenteerd als hoofdcoach, want het gaat, zo lijkt me, er vooral om dat er een goede trainer komt, en dat is Van den Berg (This burning heart of mine…). Geen idee van de verdere plannen en achterliggende ideeën van de OLA, maar ik hoop dat de focus ligt op trainen en niet het met alle geweld in de eredivisie willen spelen. Was bij de vrouwen niet echt handig, al kan het, dat geef ik toe, bij de mannen een heel andere situatie opleveren. Zolang de dwang maar achterwege blijft. En Weert niet wordt ontmanteld. Ik zag dat het rekruteringsproces (neem deze schrijfwijze gerust over in het persbericht) gaat beginnen en ik hoop dat het een selectieproces wordt van mensen die zich aanmelden.

Inspirerend
Bevlogen is ‘ie zeker, die Marco. Ik heb een clinic van hem mogen bijwonen en die was even goed als inspirerend. Mij lijkt dat de oranje talenten in goede handen bij hem zijn. Ik vind het ook mooi dat er werk wordt gemaakt van de toekomst van Oranje, want deze generatie heeft talent, een goede kop op de schouders en een uitstekende coach, maar we moeten ook verder.
Opeens hebben we een goede bondscoach, een goede hoofd opleidingen en een potentieel goed trainingsprogramma. Zullen we alleen wel even ophouden met dat ‘aansluiten bij de internationale top’? Zoals ik al eerder schreef, aansluiten bij de Europese subtop zou al een succes zijn.

Laten we ons realiseren dat we een achterstand hebben en dat de andere landen niet stilzitten. Alle pogingen om te verbeteren zijn goed, en daarbinnen is het aanstellen van Marco van den Berg een prima stap.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.