CP3 by Basketball Totaal

Dutch Diva’s komen kracht tekort tegen Italie

De Orange Angels konden hun sterke optreden tegen Bulgarije niet voortzetten tegen Italië. Er werd met 58-50 verloren. De hele wedstrijd in Castel San Pietro Terme (Bologna) liep het keurkorps van Meindert van Veen achter de feiten aan. Ze bleven bij, maar de energie om de score te kantelen zat er niet in. Toch kijkt de bondscoach tevreden terug op de oefentrip, die via Polen en Italië straks in België eindigt.

“Het was het gewoon net niet”, begint Meindert van Veen, kort na de 58-50 nederlaag in de oefenwedstrijd in en tegen Italië. “We waren simpelweg niet zo goed als gisteren.”

 

Daar waren wel een aantal plausibele redenen voor aan te voeren: “Maaike Klein had gisteren een knietje in haar bovenbeen gekregen, zij speelde niet mee”, aldus Van Veen. “Bovendien konden een paar speelsters die tegen Bulgarije lang hadden gespeeld vandaag niet hetzelfde opbrengen.”

De belangrijkste reden voor de nederlaag bleek toch wel wat in Amerika ‘composure’ wordt genoemd, een combinatie van veel energie op het parket leggen en concentratie. “Ons spel oogde vooral slap en slordig, al moet ik zeggen dat er wel heel hard werd gewerkt”, legt de bondscoach uit.

Dat gebrek aan composure was in de statistieken eenvoudig terug te vinden. Van Veen: “We krijgen het voor elkaar 26 keer balverlies te lijden. Italië scoort 24 punten uit turnovers, wij maken er 14. Dát is het verschil. Tel daarbij op dat we, mede door het ontbreken van Maaike, lagere schotpercentages hadden dan normaal en je weet waarom we deze wedstrijd hebben verloren.”

De ervaren coach belicht, ter illustratie, hét moment van de ontmoeting met Italië. “In de 29e minuut komen we terug tot 37-35. Vervolgens lijden we balverlies én missen we een simpele lay-up. We hadden voor moeten staan. In plaats daarvan kijken we tegen een achterstand van 41-35 aan, en zitten we ineens niet meer goed in de wedstrijd.”

Al met al een zure nasmaak van het verlies tegen de Italianen? “De nederlaag was in mijn ogen onnodig, dit hadden we echt moeten winnen. Maar de realiteit is dat we te veel schoten nodig hadden. Het was het allemaal net niet”, vindt Van Veen. “Je ziet dan ook dat het op het eind van zo’n lange trip mentaal lastiger is als het niet gaat zoals je wilt.”

Het goede nieuws was in ieder geval dat routinier Tanya Bröring, na afwezigheid vanwege een blessure, haar rentree maakte. “Dat is fijn. Iemand hier zei dat de gemiddelde leeftijd van ons team meteen vier jaar omhoog ging”, grapt de bondscoach. “Ik denk dat dit in ieder geval een nuttige trip was. We hebben heel wat stappen gemaakt. In ons spel zit veel snelheid en de meiden blijven knokken. We zijn goed op weg.”

Kwartstanden: 14-13, 24-22, 41-35, 58-50

Topscorers Orange Angels: Natalie van den Adel 11 (+ 7 rebounds), Loyce Bettonvil 9 (+ 10 rebounds), Karin Kuijt 9 en Fieke Ligthart 8.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.