CP3 by Basketball Totaal

Dutch Angels VU18 winnen ook van Tsjechië

NBB – De Dutch Angels VU 18 gaan ongeslagen door naar de tweede ronde van het Europees kampioenschap in Kroatië. Na de zege op Turkije van vrijdagavond werd zaterdagmiddag ook gewonnen van Tsjechië: 72-59.

Na een moeizame start kwamen de meiden van coach Remy de Wit in hun ritme. Bij de rust was het praktisch gelijk (33-34), maar in de tweede helft bepaalde Oranje het spelbeeld en zette de aanspraak op de zege kracht bij door ondermeer 7 op 7 vrije worpen in het vierde kwart. Laura Cornelius was met 23 punten topscorer namens de Dutch Angels.

In de tweede ronde begint Oranje nu dus met twee overwinningen en krijgt het te maken met Spanje, Rusland en Kroatië.

Nederland kwam wat koud uit de startblokken en voordat de wedstrijd goed en wel was begonnen stond er een tussenstand van 2-7 in het voordeel van Tsjechië op het scorebord. Daarna ging het beter draaien, maar helemaal lekker liep het nog niet. Het werd dan wel 6-7, maar vervolgens moest Nederland de Oost-Europese ploeg weer laten lopen naar een eerste pauzestand van 12-18.

“We hadden aanvankelijk”, zegt coach Remy de Wit, “veel moeite met het onregelmatige basketball van Tsjechië. Ze spelen niet zo georganiseerd als wij. Veel één-tegen-één.”

Nederland kwam terug, ondermeer door de vrije worpen. “We schoten een fantastisch percentage. 33 op 36. Maar aan de andere kant gaven we veel vrije lay-ups weg. We hadden dat slecht onder controle. Dan zoek je naar de juiiste man-to-man vorm, een zone…”

De wedstrijd leek aanvankelijk een beetje op het openingsduel tegen Wit-Rusland. Ook toen ging het moeizaam in het begin. Verschil was echter dat Nederland nu de zaken eerder onder controle had. Het tweede kwart was zondermeer goed en bij de rust was het gewoon weer een echte wedstrijd. Tsjechië had nog slechts één puntje over van de voorsprong: 33-34..

Dat minimale verschil werd na de rust direct weggewerkt door Laura Cornelius met twee van haar in totaal 23 punten. Onder de borden was Oranje de baas met uiteindelijk negen rebounds van Janis Ndiba en Isabella Slim en zeven van Emese Hof. Nederland won de rebounds met 44-32 en dat was een belangrijke bouwsteen voor de overwinning.

In het vierde kwart kwamen daar ondermeer nog eens zeven op zeven rake vrije worpen bij. Tsjechië haakte nog wel aan bij 56-53, maar onmiddellijk liep Nederland weer weg naar 60-53. Nog één keer werd het een beetje link, maar op 60-56 waren vier rake vrije worpen (twee van Jantine Guijt en twee van Laura Cornelius) voldoende om het Tsjechische verzet definitief te breken.

De Wit: “Tegen het einde van het derde kwart hebben we de zaak omgegooid en ging het goed lopen. Verdedigend was het toen prima. Er ging natuurlijk wel eens iets mis, maar qua inzet en werklust hebben we niets te wensen. Op dat punt is de ploeg heel goed bezig. De meiden hebben een doel en daar zijn ze mee bezig.”

Dat verhaal gaat maandag verder in de tweede ronde met de wedstrijd tegen gastland Kroatië. Een uitermate belangrijk duel, want bij winst kan Oranje de kwartfinales bijna niet meer missen. Remy de Wit: “Door de winst van vandaag nemen we vier punten mee naar de tweede ronde. Daarom hebben we ook gehamerd op het belang om van Tsjechië te winnen. We waren natuurlijk door twee overwinningen al geplaatst, maar die extra punten waren heel belangrijk.”

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.