CP3 by Basketball Totaal

Dutch Angels derde en klaar voor Italië

NBB – De kans om via het doelgemiddelde hoger te eindigen dan derde was voor de Dutch Angels VU18 heel klein in de tweede ronde van het EK in Kroatië. Dan had er met grote cijfers gewonnen moeten worden van Spanje, met Frankrijk de grote favoriet voor het goud. Dat lukte niet. Het ging lang goed. Tot een Spaanse run van 11-0 in het begin van het vierde kwart. Die l;eidde de uiteindelijk 70-54 nederlaag in.

Coach Remy de Wit: “In het begin van het vierde kwart kregen we een tik en dan kom je er niet meer bij. Maar ik heb een goede ploeg gezien, die deed wat we gevraagd hebben. Ik wilde de starters een beetje sparen en niet langer laten spelen dan 25 minuten. Dat is gelukt.”

Het ging dus drie kwarten heel goed met de Dutch Angels van De Wit en het was dan ook dertig minuten lang een gelijk opgaande wedstrijd. Oranje nam op bijna traditionele wijze een snelle voorsprong, namelijk door één speelster. Emese Hof, die met twaalf punten topscoorster van het team zou worden, tekende voor 0-4.

Natuurlijk kwam Spanje terug. De ploeg had nog geen wedstrijd verloren en iedereen verwacht het rood-geel terug te zien in de finale. “Ik hoop ze daar weer tegen te komen”, zei De Wit zonder blikken of blozen. Maar voor het zo ver is staat eerst vrijdag Italië voor de deur. Voorlopig staat dat duel gepland om 13:45 in Vukovar, maar de tijd kan nog veranderen. Servië doet ook mee en dat betekent extra veiligheidsmaatregelen in Kroatië.

Nederland gaf Spanje geen moment de kans om weg te lopen. Elke kleine voorsprong werd razendsnel weggewerkt en door een laatste score van Hof was het bij de rust 32-31.

Na de hervatting kwam daarin nauwelijks verandering. Spanje had misschien het vaakst een kleine voorsprong, maar op 4:49 was het ‘gewoon’ 41-45 voor de Oranjeploeg na scores van Hof, Jantine Guijt en Lisanne de Jonge. Die voorsprong kon de ploeg niet naar het einde van het derde kwart (50-47) halen, maar er leken kansen te liggen voor een stuntje.

Aan die gedachte kwam snel een einde. “Onze ploeg is toch wat minder diep en we missen dan wat scorend vermogen”, aldus De Wit. De 11-0 run deed natruurlijk pijn en besliste in feite de wedstrijd. Tegen een ploeg als Spanje maak je in vijf minuten een achterstand van zestien punten niet meer goed.

Op winst, laat staan met grote cijfers voor een betere positie, had De Wit niet echt gerekend. Hij was met zijn hoofd al een beetje bij de wedstrijd van vrijdag. “Tot een uur voor de wedstrijd zat ik nog in de andere zaal om naar Italië te kijken.” Wat hij daar en later in de eigen wedstrijd zag, gaf hem vertrouwen voor een goed resultaat in de kwartfinale. “Als we vrijdag zo spelen als vandaag in de eerste helft, kunnen we die wedstrijd winnen.”

Topscoorsters Nederland: Emese Hof 12 (7 reb), Laura Cornelius 8, Esther Fokke 6, Janis Ndiba en Isabella Slim 7 rebounds.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.