CP3 by Basketball Totaal

Drieluik workshops seminar (deel 2): trainers en coaches

NBB – Het eerste basketballseminar dat de Nederlandse Basketball Bond (NBB) organiseert staat in het teken van het thema ‘Samen naar een veiliger sportklimaat’. Het seminar richt zich op drie doelgroepen, te weten bestuurders, trainers/coaches en scheidsrechter. In een drieluik wordt aandacht besteed aan de workshops per doelgroep. In dit tweede deel aandacht voor de trainers en coaches.

Het is van belang dat trainers, coaches en begeleiders naast sporttechnische vaardigheden ook over pedagogische vaardigheden beschikken. Ze creëren daardoor een veiliger sportklimaat, waarin sporters zich op hun gemak voelen en op een sociale manier met elkaar omgaan. Ook leveren trainers, coaches en begeleiders een belangrijke bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van de sporter. Bijvoorbeeld op het gebied van sociaal gedrag, zelfvertrouwen, leiding accepteren en doorzettingsvermogen. Om trainers en coaches hierbij op weg te helpen worden op het seminar onderstaande workshops voor hen georganiseerd. Uiteraard zijn deze workshops ook toegankelijk en interessant voor andere doelgroepen en zijn trainers en coaches andersom van harte welkom bij andere workshops.

Sportief Coachen
Door Jan Poels, docent NBB
Een aanmoediging, een compliment, een corrigerende opmerking; het is van grote invloed op de sporter. Trainers, coaches en begeleiders hebben een enorme invloed op het sportklimaat binnen de vereniging. Zeker jeugdcoaches zijn voor jeugdige sporters belangrijke rolmodellen. Het traject ‘Sportief Coachen’ heeft als doel trainers, coaches en begeleiders gezamenlijk te leren om binnen een vereniging invulling te geven aan hun pedagogische rol.

Warming up of wurming up?
Door Drs. Tijmen Koelewijn MSc, bewegingswetenschapper
Wat is nu een goede warming up? Welke onderdelen passen daar binnen het moderne basketball in? Wat is ‘Movement preparation’? Welke energiesystemen spelen een rol? Tijmen Koelewijn gaat aan de hand van voorbeelden en kennis van de fysiologie in op de mogelijkheden die een warming up biedt om optimaal voorbereid aan de wedstrijd te beginnen.

3×3 basketball
Door Gerge Emmen, projectleider streetball bij de NBB
In 2011 is 3×3 basketball door de FIBA gelanceerd als een officiele discipline binnen de basketballsport (vergelijk: beachvolleybal) met officiële spelregels, aparte internationale ranking en wereldkampioenschappen. Mogelijk wordt 3×3 basketball ook door het IOC toegevoegd aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De FIBA hoopt hiermee onder andere ook de vele niet-georganiseerde basketballers een perspectief te bieden: ‘From the streets to the world stage’. De NBB is ook al een aantal jaren bezig met het ontwikkelen van 3×3 basketball en grijpt de internationale ontwikkelingen aan om deze spelvorm stevig door te ontwikkelen. De workshop gaat in op de 3×3 activiteiten van de NBB en welke kansen dat biedt voor verenigingen en spelers.

Basketballtechnische workshop (onderwerp volgt z.s.m.)
Door Herman van den Belt, coach Landstede Basketbal

Er is meer te winnen
Door Jan Poels, docent NBB
Iedere trainer, coach of begeleider heeft ongetwijfeld regelmatig te maken met sporters die zich anders gedragen dan hij of zij zou willen. Vaak voel je je onmachtig om daar werkelijk verandering in aan te brengen. Waarom gebeurt er wat gebeurt? En hoe kan ik daar verandering in brengen? Hoe geef ik goede constructieve feedback, dusdanig dat het ongewenste gedrag wordt bijgestuurd? Hoe zorg ik dat iedereen met plezier mee blijft doen? En als ik werkelijk moet ingrijpen … hoe doe ik dat dan? Er is meer te winnen bied je hiervoor handvatten.

Individueel ontwikkelplan voor een power forward van Europees topniveau
Door Hein Gerd Triemstra, bondscoach Mannen U20
In het moderne basketball wordt de power forward een steeds belangrijkere speler. Deze positie 4-speler is een sleutelspeler in het spelen van goed basketball op beide helften van het veld. In het spel, waarvan de snelheid nog steeds ieder jaar toeneemt, dient de fysieke, technische, tactische en mentale ontwikkeling van spelers gelijke tred te houden met deze ontwikkelingen van het basketballspel. De dynamische speelstijl vergt niet alleen aanpassingen van individuele spelers, maar ook het strategische teamconcept dient te veranderen. Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor de karakteristieken van de verschillende posities op het veld. Met name de power forward heeft een hele andere rol dan vijftien jaar geleden. Tegenwoordig kan de 4 worden gezien als een ‘tweede pointguard’ op het veld. Dit perspectief vraagt een andere aanpak in selecteren, het programma, trainen en aanleren.

STAR: sportieve normen & waarden in de praktijk
Door Els Theunissen, beweegcoach
Kinderen willen spelen en successen beleven, dat maakt het spelletje leuk. Vaak krijgt degene die technisch het beste is, de meeste aandacht. Degene die minder goed is moet meer moeite doen om aandacht te krijgen terwijl deze zich misschien veel beter gedraagt. Maar wordt dit weleens gecomplimenteerd? De NBB heeft een lesmethodiek ontwikkeld voor het aanleren van de basketballsport in het basisonderwijs: STAR. STAR staat voor Sportiviteit, Teamwork, Acceptatie en Respect. In deze praktijkworkshop komt aan bod hoe je deze (sportieve) normen en waarden in je lessen en trainingen kunt verwerken.
Heb je je nog niet ingeschreven voor het seminar? Dat kan nog tot en met woensdag 28 augustus a.s. via het inschrijfformulier op de website. Meer informatie over het seminar, waaronder de exacte locatie, het programma en een uitgebreide beschrijving van alle workshops vind u op onze website.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.