CP3 by Basketball Totaal

Drie corners… pienantie!

Het is deze week weer gewoon: drie corners… pienantie! Oftewel de Dutch Basketball League gaat verder met zijn programma en ‘normaal’ fluitende scheidsrechters. De spelers die afgelopen weekeinde aan het All Star Gala deelnamen, zullen misschien even moeten wennen. In de onder 23 All Star Game werden acht fouten gefloten, bij de vrouwen zes en bij de mannen slechts drie. Voor de All Star Game van de mannen leverde onder andere die arbitrale coulance bijna een dubbele score op ten opzichte van een gemiddelde competitieuitslag. Leuk voor het publiek, maar wie in de competitie wil presteren, moet het juist hebben van het meest verwaarloosde onderdeel van het spel tijdens het jaarlijkse feestje: verdedigen.

Wat dat betreft zijn de doordeweekse ontmoetingen interessant. De voorzienigheid heeft er drie gepland, maar dan nog lopen alle ploegen in de laatste fase van de strijd om de play-offplaatsen niet in de pas.

BC Apollo Amsterdam speelt thuis tegen Challenge Sports Rotterdam, waar La’Shard Anderson zijn terugkeer heeft gemaakt, maar die rentree wel ‘bekroonde’ met een nederlaag tegen Maxxcom BS Weert.

De Amsterdammers komen de laatste wedstrijden aanvallend steeds minder uit de verf en blijven telkens tussen de 40 en 50 punten steken. Dat is bij benadering een derde van de productie die tijdens de run-and-gun van de All Star Game werd gehaald. Veelzeggend was het dat Aron Royé zelfs tijdens de All Star Game niet zijn beste spel kon laten zien. Waar iedereen alles mocht, kwam Royé tot 3 punten. Alleen Kenneth van Kempen had er minder.

De Royé die eerder dit seizoen over de velden wervelde, is zoekende om die vorm terug te vinden. Maar het zit ‘m niet alleen in het spel van Royé zelf. Het is ook duidelijk het gemis van Robert Krabbendam, die Amsterdam voor uitgerekend Rotterdam verruilde. Daardoor mist BC Apollo diepte. Lucas Steijn zoekt graag de kop van de bucket op. En de andere lange man, Berend Weijs, is jong en voelt week in week uit een verdomd zware last op zijn schouders drukken.

Het verschil in het aantal wedstrijden maakt het lastig voor Amsterdam om de kansen voor het alsnog halen van een play-offplaats in te schatten. De marge naar de nummer acht op de ranglijst, Challenge Sports Rotterdam, is slechts vier punten. Dat zou overbrugbaar kunnen zijn. Maar de Amsterdammers hebben twee wedstrijden meer gespeeld en dat maakt het verhaal toch iets anders.

Met de Rotterdammers was trouwens ook iets vreemds aan de hand tijdens het All Star Gala. Voor de onder 23 wedstrijd was Don Rigters geselecteerd. Die had na zijn aanvaring met coach Ferry Steenmetz net weer een paar minuten in de DBL mogen maken, maar werd als ‘geblesseerd’ opgegeven voor de All Star Game. In Den Helder werd daar een vraagteken bij geplaatst. Als vervanger was vervolgens Ivan Filipan opgeroepen, maar ook die stond met DNP op het statistiekenformulier.

Bart Stolk was er wel. Hij onderstreepte zijn talent met 24 punten, 11 op 17 schot en 9 rebounds. Datzelfde deed Yannick Franke met 18 punten en 7 rebounds. Niet dat die cijfers in zo’n wedstrijd veel zeggen, maar het is altijd beter dan twee spelers op het formulier te hebben met DNP achter hun naam.

Verdedigen is ook het sleutelwoord bij de andere twee duels in de DBL. Donderdag speelt SPM Shoeters Den Bosch thuis tegen Matrixx Magixx Wijchen. Magixx speelt een rap spelletje, waarbij er een heel stel knap vervelende horzels rond de vijandelijke perimeter cirkelen. Horzels die bovendien venijnig kunnen prikken. En dan ook nog met driepunters. Dat is leuk om te zien, maar heeft ook een nadeel: het is geen sinecure dat de centers even soepel in het spel worden betrokken. De Wijchense Amerikanen hebben in ieder geval geen hekel aan de bal, waardoor voor met name Sjors Poels en Nick Oudendag soms uitsluitend garbagerollen zijn weggelegd. Beiden kunnen echt meer.

Den Bosch is nu juist een ploeg die uitstekend ‘tussen de linies’ kan verdedigen. Met Stefan Wessels en Kees Akerboom heeft het spelers binnen de ploeg die net zo makkelijk groot als klein kunnen spelen en die over uitmuntende defensieve skills beschikken. Het is daarom zaak voor coach Michael Schuurs zijn ploeg als geheel strijdbaar te maken. Met uitsluitend individuele prestaties zal Magixx het tegen SPM Shoeters niet redden. Daarvoor staan de Brabanders te stevig op hun benen.

Hoewel… Is ‘t niet bijna tijd voor ‘En nou die hendjes de lucht in…?’

Van het carnavalskriebels zullen ze in Zwolle heel wat minder last hebben. Al past ook hier een hoewel… Leverde Zwolle niet ooit in de persoon van Telegraaf-fotograaf Jan Stappenbeld een legendarische Prins Carnaval? Prins Stap Den Eerste! En stapte vervolgens niet de hele redactie van De Telegraaf met een button rond met daarop de tekst “Stappen met Prins Stap”? Het is coach Herman van den Belt van harte af te raden die joligheid in zijn team toe te laten, want Landstede Basketball heeft het moeilijk.

Misschien dat de ploeg een beetje energie heeft gekregen van de collega’s van de volleybaltak. Die grepen afgelopen weekeinde de nationale vollebalbeker. Kenrick Zondervan zat erbij en twitterde er bewonderend over. Hij had in ieder geval de voorkeur gegeven aan de volleyballers in plaats van in Den Helder te kijken naar zijn ploeggenoten Holden Greiner, Leon Williams en Valentijn Lietmeijer.

Het kan heel verfrissend werken om af en toe eens over de grenzen van de eigen sport te kijken. En enige verfrissing hebben de Zwollenaren wel nodig. De parallel met de voetballende stadgenoten is snel getrokken. Die stoven dit seizoen ook uit de startblokken, nestelden zich verrassend bovenaan de ranglijst, maar hebben inmiddels bij het watertrappelen moeite de vingertjes boven de waterspiegel te houden.

En dan komt uitgerekend de meest onvoorspelbare ploeg van de eredivisie op bezoek: Aris Leeuwarden. Ook een team dat alle punten op dit moment hard kan gebruiken, maar dat recentelijk vooral heeft al te rekenen met ziektes en blessures.

Misschien dat Zwolle wat advies kan inwinnen bij PEC-coach Ron Jans. Zijn club heeft als enige in de eredivisie een uitvaartverzorger die de dodespelmomenten sponsort. Nee, bij PEC zijn ze niet voor één gat te vangen. Zou daarom best kunnen dat Jans dan tegen Van den Belt zegt: “Drie corners… pienantie!”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.