CP3 by Basketball Totaal

Donar op matchpoint

Landskampioen Donar uit Groningen heeft ook wedstrijd 4 gewonnen in de halve finaleserie tegen ZZ Leiden. In de eigen MartiniPlaza werd het door een driepunter van MVP Lance Jeter 63-59. De stand in de serie is nu 3-1 geworden voor Donar. Dinsdag is wedstrijd 5 in Leiden.

En dus staat de ploeg uit de Sleutelstad met de rug tegen de muur. Het had vandaag kansen op de winst, maar was op de belangrijke momenten net niet ‘dodelijk’ genoeg. Donar hield stand en Lance Jeters bezegelde vlak voor tijd het lot voor de Leidenaren.

En zodoende staat de nummer twee van de reguliere competitie voor de bijna onmogelijke taak om drie wedstrijden op rij te winnen. Wellicht zal coach Casteels wijzen op de serie van de damesfinale, waarin Lekdetec zelfs een 0-3 achterstand omboog in een 4-3 overwinning.

De serie ligt dicht bij elkaar en zo ook vanavond. Ondanks de sensationele start van de thuisploeg, want Jeter en co schoten uit de startblokken en namen direct een 11-2 voorsprong. Casteels moest direct in een time-out vluchten maar veel hielp het niet. De kersverse vader Sanchez schoot ook met scherp en de voorsprong liep op naar 17-6. Uiteindelijk werd het einde van de eerste periode gehaald met een 19-11 voorsprong voor de thuisploeg.

Maar ZZ Leiden vocht zich in de tweede periode terug in de wedstrijd. Onder aanvoering van Rogier Jansen kwam Leiden terug tot 33-31. Jansen kon niet voorkomen dat een driepunter in de buzzer van Cunningham zorgde voor de 36-31 ruststand.

De derde periode was Leiden continue in de achtervolging, maar kon het niet op voorsprong komen. Gedurende de hele wedstrijd stond Leiden op voorsprong. Driemaal was er een gelijke stand, maar Donar bleef continue op voorsprong komen. In de derde periode was het verschil continue rond de vier, vijf of zes punten, maar Cormier zorgde voor de aansluiting na de derde periode (47-47).

In de vierde periode was het nagelbijten voor de volle Plaza. Jeter en Bouwknecht zorgde voor een beetje lucht (53-49), maar het was wederom Cormier met een driepunter die voor de aansluiting zorgde (55-55).

De spanning steeg tot een kookpunt, maar dan is er altijd Lance Jeter voor Donar. Wat een klasbak is de Amerikaan eigenlijk! Op het moment dat het erom gaat, neemt Jeter zijn verantwoordelijkheid en de schoten. Jeter mistte eerste twee schoten, maar de belangrijkste bal scoorde hij vlak voor tijd. De driepunter met nog 18 seconden te gaan zorgde voor de definitieve winst (63-59) en het matchpoint in de serie.

Topscorers Donar: Jeter 20, Clark 10 en 13 rebounds, Sanchez 9, Cunningham 9.

Topscorers ZZ Leiden: Jansen 15, de Jong 10, Willman 10.

 

9 reacties

 1. Kan er iets gedaan worden aan het geluidsniveau van de omroeper/dj tijdens de wedstrijden? Kan niet eens de stuiterende bal horen of piepende schoenen. Laat staan wat men naar elkaar roept/ doorgeeft.

  Verder is het genieten van de intensiteit van de teams die ik gezien heb. Alle vier de ploegen gezien en alle vier gaan ze er voor, tot aan het gaatje. Een genot om naar te kijken.
  De ploegen die met twee (“echte” grote mannen) centers durven te spelen hebben dan hun beste periodes in de wedstrijd(en). Zowel Donar deed dat uit tegen Leiden en Zwolle thuis tegen Den Bosch. Het was hun beste periode. Vraag me af waarom dit niet meer gebeurd. Meestal staat er een veredelde vier naast maar een center namelijk. Aanvallend lever je rebounds in dan volgens mij en verdedigend kun je bij twee grote bij de tegenpartij, geen vuist maken. Misschien een vraag voor het tv-panel.

 2. Denk dat men kiest voor een “kleinere” speler omdat die vaak beweeglijker is (sneller op de voeten). Verder spelen “kleinere” spelers vaak buiten de bucket. Men houdt graag de bucket vrij? Met 4 i.p.v. 3 mensen op de perimeter is de afstand tussen deze spelers kleiner (als de bal rond de driepuntscirkel gespeeld wordt). Wat mogelijk minder kans op balverlies betekent.

  Wel of geen vuist maken tegen 2 “grote” spelers hangt van meerdere factoren af: rotatie in de verdediging van de ploeg met twee grote mannen, schotvaardigheid van de ploeg die zonder twee grote mannen speelt, passing van de ploeg die zonder twee grote mannen speelt (hoeveel ruimte weet je voor jezelf te maken) enz.

 3. Dat begrijp ik Emiel de keuze voor de kleinere speler. Omdat nagenoeg de hele wereld P&R speelt met een grote speler is er al één minder in de bucket. Dan speelt ook bijna iedereen ‘motion’ waarbij zich dat herhaalt en dus een center omhoog moet komen. Gevolg:
  Vier spelers rondom de driepuntslijn en hooguit één speler in de lane. gevolgen te weinig om een rebound te pakken en te veel om echt vrij te komen voor een driepunter (rotatie afstand is kleiner voor de verdedigers dan bij drie spelers daar).
  Nu ja het wordt, zeker zonder beeldmateriaal, wel een heel technisch verhaal en denk niet dat iedereen daarop zit te wachten of het kan volgen. Wat ik zag was dat Donar tegen Leiden uit met twee centers (Bekkering en Koenis (ipv Sanchez)) ging spelen en toen het verschil maakte. Zwolle ging naast de grote amerikaan spelen met no. 15 (speelde een puike pot) ipv 12 en kwam toen goed terug. (sorry voor de namen. Ben ik niet zo goed in) Vandaar mijn opmerking. Niemand startte op die manier maar speelden wel goed met twee grote mannen.

  Iedereen speelt toch een beetje volgens de laatste mode dus daarom weer een pleidooi van mijn kant om dat in ieder geval niet te doen. 🙂

 4. Afstand voor verdedigers blijft min of meer gelijk. Oude regel “Een armlengte afstand”.

  Nr. 12 van Zwolle is Tyson Hinz. Nr. 15 van Zwolle is Joe Burton. Wie bedoel je dan met grote Amerikaan? Zwolle heeft nog 2 inside-spelers (Nikki Hulzebos en Kenrick Zondervan) dat zijn allebei Nederlanders.

  En een kleine correctie: mijn naam is Emile.

 5. Inderdaad wat correcties dan maar Emile (1e)
  Bedoelde dat Tyson Hinz een (te) kleine 4 is en dat het beter ging met een roulatie van N Hulzebos (die speelde een puike pot vlgs mijzelf), J Burton en/of K Zondervan. (2e correctie).
  Verder bedoel ik met de afstand van verdedigen dat wanneer je helpt en dus moet gaan rouleren in de verdediging, kortom andere spelers overnemen dat makkelijker is als er vier verspreidt staan rond de driepuntslijn dan wanneer er drie staan. Spacing is gewoon minder dan, er van uitgaande dat zijlijn tot zijlijn bezet is. Dat komt ook omdat bij vier, de forwardposities te ‘hoog’ staan. Ze moeten veel meer in de hoek van het veld blijven kleven, is ook nog eens de ‘kortste’ driepunter.
  Correctie 3: Armlengte afstand zoals jij bedoeld, waar het hier overigens niet over gaat, is ook nog eens makkelijker voor een grote speler, dus zou ook beter moeten werken.

 6. Bart, ingaande op correctie 3: ik doel op de situatie dat spelers (aanvallers en verdedigers) zeg maar tegenover elkaar staan. Zoals ook bij handbal waar aanvallers en verdedigers rond een cirkel staan. Wanneer je met 2 i.p.v. 1 cirkel speler aanvalt, maar de verdediging er voor kiest om niet tussen lijn en aanvallers te gaan staan maar juist tussen cirkelspelers en andere veldspelers dan heb je nadeel van minder aanvallers op de 2e cirkel.

  Verder duidelijk verhaal waar ik het mee eens ben.

 7. Bas Hendriks

  Een kleine correctie: Zijn naam is Bert..

 8. Excuus aan Bert voor het schrijven van een verkeerde naam!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.