CP3 by Basketball Totaal

Donar met 47 anderen in Champions League

Donar draait mee in de kwalificatie voor de nieuwbakken FIBA Champions League, die de concurrerende ULEB EuroLeague moet doen verdampen (over die kwestie lopen nog diverse rechtszaken).

In het overzicht hieronder ziet u de andere 15 clubs in voorronde 1; de 8 winnaars voegen zich bij de 8 clubs die al geplaatst zijn in voorronde 2; de 8 overblijvers voegen zich dan weer bij de 24 clubs die al geplaatst zijn voor de poulefase. Donar zal dus minstens 2 wedstrijden spelen, hopelijk 4, en als het geweldig gaat, nog eens 6. We nemen tenminste aan dat de 32 clubs in de poulefase belanden in 8 groepen van 4 teams, met de nummers 1 en 2 dan naar de 1/8 finales. (Of wellicht eerst naar vervolgpoules.)
De grootste namen zijn de nationale kampioenen van Frankrijk (Villeurbanne), Tsjechië (Nymburk), België (Oostende), en Israël (Arik Shiveks M. Rishon).

Van de 47 Europese landen die Eurobasket.com volgt, zijn er minstens 16 niet vertegenwoordigd in deze hoogste FIBA clubcompetitie. Meest opvallende afwezige is Spanje.

Verder treffen we opvallend veel clubs aan, die we al in Nederland zagen optreden, de laatste jaren, in het kader van de Europe Cup. Denk aan teams als Pinar Karsiyaka (sinds de match-up in 2010 tegen ZZ Leiden flink doorgegroeid), Frankfurt (winnaar Europe Cup 2016), Oldenburg, Ventspils, Kataja, Tartu, Bakken Bears, Södertälje, en “F”C Porto.

Er doen ‘slechts’ 17 landskampioenen mee, waaronder dus Donar. Uit Italië bijvoorbeeld hebben wel Avellino, Venetië, en Varese zich ingeschreven. Kampioen Milaan is echter niet te bekennen. In diezelfde trant missen we de Turkse kampioen Fenerbahce, en de Griekse goden van Olympiakos. Idem wat betreft de Litouwse kampioen en powerhouse Zalgiris Kaunas, de Duitse kampioen Brose, de Russische finalisten CSKA (landskampioen) en Kazan (2e). Ook de Poolse kampioen Stelmet ZG vinden we niet terug, net zo min als het legendarische Maccabi Tel Aviv (Israël).

Dit alles wil niet per se zeggen, dat al deze clubs zich blijven aansluiten bij ULEB’s EuroLeague. Niettemin blijft die competitie zeer aantrekkelijk, mede doordat men veel succes heeft opgebouwd qua sponsoring en media-aandacht. Wekelijks spelen in de EL de topploegen van Europa, eigenlijk de beste teams ter wereld met uitzondering van een stuk of 10 NBA-ploegen, tegen elkaar. Dat is een vertrouwd en uiterst krachtig bolwerk, waarbinnen al heel wat spectaculaire wedstrijden zijn vertoond, niet in het minst tijdens de jaarlijkse Final Four, die dit jaar op het nippertje werd gewonnen door CSKA Moskou.

Het valt nog te bezien of de FIBA dat lucratieve ULEB-bolwerk, door een combinatie van rechtszaken & haar eigen nieuwe CL, kan doorbreken.

 

FIBA_CL_2016-2017

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.