CP3 by Basketball Totaal

Donar dwingt vijfde duel af

DOnar vs SPM

Vechten tot je erbij neervalt! Photo: Arnold Meijer, facebook Donar

In een zinderende wedstrijd wendt Groningen een matchpoint af: in eigen huis voor een publiek van 3750 personen verslaan zij Den Bosch met 67-62. 
Heya den Bosch
Omstreeks zeven uur stroomt de Martiniplaza, thuishal van Donar vol. De tribune wordt gevuld met een massa van blauwe shirts en bovenin is één zwart vak voor SPM Shoeters. Het is weliswaar maar één vak, maar dat vak produceert enorm veel kabaal. ‘Heya Den Bosch’ zingen de Bossche supporters luidkeels op het moment dat de spelers van SPM Shoeters worden voorgesteld. Dan is Groningen aan de beurt en met veel licht, spektakel en vuur verschijnen de spelers van Donar. Het publiek maakt veel herrie, maar als de rook optrekt moet er gebasketbald worden. Het zal geen gemakkelijke opgave worden voor de Groningers die tegen een achterstand van 3-0 aankijken.

De startende vijf aan de kant van Shoeters zijn Wessels, Denson, de Pagter, Curry en Akerboom en aan de kant van Donar Jeter, Sanchez, Bouwknecht, Clark en Osaikhwuwuomwan. De sprongbal wordt gewonnen door Shoeters en Denson brengt zijn team op voorsprong. Het antwoord komt van Bouwknecht die op zijn beurt ook raakt en het weer op gelijk brengt. Hierna volgen wat aanvallen over en weer en er worden wat vrije worpen gemist. Jeter schiet zijn laatste vrije worp er wel in en brengt hiermee Groningen op een kleine voorsprong van 7-5. Er wordt veel gemist aan beide kanten, maar er worden ook een aantal belangrijke aanvalsrebounds gepakt. In de laatste paar seconden van het eerste kwart speelt Donar in een mooie out of bounce Sanchez vrij die in de buzzer nog een driepunter erin schiet waardoor de stand na het eerste kwart 20-15 is.

Harde dunk
In het tweede kwart wordt niet veel gescoord, na vijf minuten speeltijd staat het 22-19. Een snelle steal van Shoeters en een and one van Slagter zorgen dat Den Bosch op een voorsprong komt van twee punten, maar die score wordt meteen beantwoord door een harde dunk van Sanchez. Zo blijven de scores elkaar afwisselen, en een driepunter van Curry zet SPM Shoeters op een kleine voorsprong van 26-29.
De wedstrijd is dodelijk spannend: geen van de ploegen is duidelijk sterker en de spanning is te merken bij de spelers. Er wordt heel hard gewerkt in de verdediging en er wordt veel gemist. Na de rust is de eerste score voor Curry, maar direct daarna scoort Jeter twee keer: de stand is weer gelijk. Er volgen spectaculaire acties van beide kanten: een dunk van Wessels, een driepunter van Bouwknecht, Slagter maakt het gelijk, Denson schiet de bal er netjes en Clark schiet de gelijkmakende driepunter. Na elke score aan de kant van Donar klinkt er een vrolijke tune en gaat het publiek staan, juichen en klappen, maar in de tussentijd scoort ook SPM Shoeters hun punten.

Moneytime
In het vierde kwart is het moneytime. In het vierde kwart vordert de wedstrijd puntje voor puntje en minuut voor minuut, maar er is geen sprake van een grote voorsprong. Groningen lijkt hard te moeten werken voor hun punten, maar na foutjes in de aanval maakt Den Bosch hier gebruik van door snelle scores te maken uit de fast break. Met nog 2:03 gaat het de hele Martiniplaza staan om hun team het laatste gedeelte van de wedstrijd door te schreeuwen en Cunningham schiet dan de driepunter erin: 60-55. Maar na een time-out van Den Bosch hebben zij ook de juiste energie te pakken: Wessels scoort een and one en daarmee maakte Bekkering zijn vijfde fout.
Met slechts twee punten voorsprong wordt de fout gemaakt op Koenis, die zijn vrije worpen niet weet te verzilveren. Slagter weet wel één van zijn vrije worpen te raken en zo staat Den Bosch nog maar één puntje achter. Met nog 37 seconden schiet Cunningham op fraaie manier een uiterst belangrijke driepunter raak. Het antwoord van Den Bosch blijft uit: Akerboom mist nog een kans op een driepunter. Met nog enkele seconden op de klok gaat Shoeters fouten maken, en Osaikhwuwuomwan verzilvert zijn vrije worpen wel. De eindstand is 67-62 en Donar is nog steeds in de race voor de herovering van de titel.

Rebound
Volgens Sam Jones hebben de Shoeters verloren in de rebound. ‘We lost by details and in the rebound. My players came here to win a championship, but it was a close game. If we want to win the championship, we have to clean up our rebound.’
Coach Skelin was trots op zijn spelers en met name op de defense. De gewonnen wedstrijd geeft de spelers zelfvertrouwen, en aankomende donderdag gaat Donar zeker voor de winst. De vrije worpen mogen wel wat beter aan de kant van Donar: 8 uit 23. Maar, de eerste game uit de finale van de play-offs is binnen voor Groningen.
Het momentum is nu aan de kant van Donar. Zouden ze stunten net als de dames van Lecdetec.nl? Donderdag in Den Bosch is de volgende wedstrijd. Hopelijk wordt die net zo spectaculair.

2 reacties

  1. Arie in 't Veld

    Goed werk Donar (én Hanne !).

  2. Het team dat het meest verdedigd is de winnaar!
    Maar als speler ben je echter niet gebaat om deze cruciale vaardigheid op het terrein uit te oefenen! Want er wordt niets hiervan meegenomen in stats!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.